Σουηδία: Ισχυρές υποβρύχιες εκρήξεις – Διαρροές στους αγωγούς Nord Stream, πιθανή η δολιοφθορά (Video)

Σουηδία: Ισχυρές υποβρύχιες εκρήξεις – Διαρροές στους αγωγούς Nord Stream, πιθανή η δολιοφθορά (Video)

Οι διαρροές αερίου στο Nord Stream 1 και 2 διερευνώνται από το σουηδικό κράτος ως σκόπιμες επιθέσεις. Όπως αποκαλύπτει η σουηδική δημόσια τηλεόραση SVT οι σεισμολογικοί σταθμοί μέτρησης τόσο στη Σουηδία όσο και στη Δανία κατέγραψαν ισχυρές υποβρύχιες εκρήξεις στην ίδια περιοχή όπου σημειώθηκαν αργότερα οι διαρροές αερίου τη Δευτέρα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για εκρήξεις», δήλωσε στο SVT ο Μπγιερν Λουντ, λέκτορας σεισμολογίας στο Σουηδικό Εθνικό Σεισμικό Δίκτυο, SNSN. Οι τριπλές διαρροές στο Nord Stream 1 και 2 τη Δευτέρα διερευνώνται ως πιθανή δολιοφθορά. Η Ρωσία από την πλευρά της δεν έχει σταματήσει τη ροή του αερίου, με αποτέλεσμα να απειλείται η περιβαλλοντική ισορροπία της περιοχής.

Το Σουηδικό Εθνικό Σεισμικό Δίκτυο εντόπισε δύο εκρήξεις στην περιοχή τη Δευτέρα. Μία από τις εκρήξεις είχε μέγεθος 2,3 Ρίχτερ και καταγράφηκε σε έως και 30 σταθμούς μέτρησης στη νότια Σουηδία. «Μπορείτε να δείτε καθαρά πώς τα κύματα αναπηδούν από το κάτω μέρος προς την επιφάνεια. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν μια έκρηξη», αναφέρει στο SVT ο Λουντ.

Ίδια περιοχή

Η πρώτη έκρηξη καταγράφηκε στις 02:03 το βράδυ της Δευτέρας και η δεύτερη στις 19:04 το βράδυ της Δευτέρας. Οι προειδοποιήσεις για τις διαρροές αερίου ήρθαν από τη Ναυτική Διοίκηση στις 13:52. και 8:41 μ.μ. τη Δευτέρα, αντίστοιχα, αφού τα πλοία εντόπισαν φυσαλίδες στην επιφάνεια. Το SVT έχει λάβει τις συντεταγμένες των μετρούμενων εκρήξεων και βρίσκονται στην ίδια περιοχή όπου καταγράφηκαν οι διαρροές αερίου.

Δεν χρησιμοποιείται για ναυτικές ασκήσεις

Η τελευταία φορά που καταγράφηκε παρόμοιο σεισμολογικό συμβάν στην περιοχή ήταν το 2016. Σύμφωνα πάντα με τον Μπγιερν Λουντ, δεν είναι περιοχή που χρησιμοποιείται συνήθως για ασκήσεις από την άμυνα. «Συνήθως παίρνουμε πληροφορίες για εκρήξεις που γίνονται υποβρύχια, αλλά μερικές φορές δεν τις λαμβάνουμε. Σε αυτή την περίπτωση, δεν έχουμε λάβει καμία πληροφορία», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως οι πληροφορίες για τις εκρήξεις έχουν διαβιβαστεί στις σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Πηγή: SVT

Διαβάστε επίσης:

Ενεργειακή κρίση: Προειδοποίηση από τη Σουηδία για διαρροές στον Nord Stream 1

Το Κρεμλίνο δεν αποκλείει οι διαρροές στο Nord stream να είναι προϊόν δολιοφθοράς

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter