Σουηδία: Κούρδισσα βουλευτής «έσωσε» την κυβέρνηση από πρόταση μομφής

Σουηδία: Κούρδισσα βουλευτής «έσωσε» την κυβέρνηση από πρόταση μομφής

Το «φιλί της ζωής» στην κυβέρνηση της Μαγκνταλένα Άντερσον έδωσε η κουρδικής καταγωγής βουλευτής Αμινέχ Κακαμπαβέχ, απέχοντας από τη διαδικασία πρότασης μομφής που κατέθεσε εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης της Σουηδίας, Μόργκαν Γιόχανσον, η κεντροδεξιά αντιπολίτευση.

Χωρίς την ψήφο της ανεξάρτητης βουλευτού, η πρόταση μομφής εξασφάλισε τη στήριξη μόνο των 174 βουλευτών, παρά μια δηλαδή ψήφο από τις απαιτούμενες 175, με την Μαγκνταλένα Άντερσον να δηλώνει πως η κυβέρνηση μειοψηφίας της θα παραιτηθεί, αν καταψηφιστεί ο υπουργός της.

Η Κακαμπαβέχ είναι πρώην μαχήτρια των Κούρδων ανταρτών Πεσμεργκά και εκλέγεται στο σουηδικό κοινοβούλιο από το 2008. Είναι δε αντίθετη στις υποχωρήσεις που ζητά η Τουρκία από την κυβέρνηση της Σουηδίας για να συναινέσει στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

«Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι θα απέχω της ψηφοφορίας», δήλωσε η Κακαμπαβέχ μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση SVT, πριν την διεξαγωγή της ψηφοφορίας, η οποία διεξήχθη σε μια ευαίσθητη χρονική περίοδο στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, καθώς η Άγκυρα έχει τορπιλίσει τις ελπίδες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για γρήγορη ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία κατηγορεί τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι προσφέρουν καταφύγιο σε πρόσωπα που συνδέονται με οργανώσεις, τις οποίες θεωρεί τρομοκρατικές, όπως το το συριακό κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), το οποίο η Άγκυρα θεωρεί τμήμα του PKK.

Η Σουηδία διαφωνεί ότι το PYD ή αρκετές άλλες κουρδικές οργανώσεις ανήκουν στο PKK και οι Σοσιαλδημοκράτες της Άντερσον έχουν χαρακτηρίσει «απαράδεκτο» οι υποστηρικτές του κόμματος αυτού να θεωρούνται τρομοκράτες.

Πηγή: AFP, Reuters

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter