Σουηδία: Μπλακ άουτ έθεσε εκτός λειτουργίας δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες

Σουηδία: Μπλακ άουτ έθεσε εκτός λειτουργίας δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες
Πηγή: Twitter

Εκτός λειτουργίας τέθηκαν το πρωί της Τετάρτης δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες στη Σουηδία εξαιτίας ενός σύντομου μπλακ άουτ που οφειλόταν σε βραχυκύκλωμα σε σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Στοκχόλμης.

Οι δύο αντιδραστήρες στον πυρηνικό σταθμό του Φόρσμαρκ, 150 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της σουηδικής πρωτεύουσας, τέθηκαν αυτομάτως εκτός λειτουργίας μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Ο Στάφαν Νόργκα, καθηγητής στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Στοκχόλμης, έκανε λόγο για «ένα πολύ ασυνήθιστο γεγονός» υπογραμμίζοντας στην εφημερίδα Dagens Nyheter ότι το ενεργειακό έλλειμμα είναι σημαντικό, αφού κάθε αντιδραστήρας είναι ισχύος 1 GW.

Ύστερα από τον παροπλισμό τεσσάρων αντιδραστήρων (2017-2020), απέμειναν σε λειτουργία έξι αντιδραστήρες σε τρεις τοποθεσίες και, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή της σκανδιναβικής χώρας, σχεδόν το 30% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στη Σουηδία προέρχεται σήμερα από πυρηνικούς σταθμούς.

Από το καλοκαίρι, ορισμένοι από τους εναπομείναντες πυρηνικούς αντιδραστήρες τέθηκαν προσωρινά εκτός λειτουργίας λόγω εργασιών συντήρησης και τεχνικών προβλημάτων, συμβάλλοντας στην αύξηση των τιμών ενέργειας.

Πηγή: Euronews, AFP

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter