Σουηδία: Οι λόγοι που οδήγησαν στην πτώση την κυβέρνηση

Σουηδία: Οι λόγοι που οδήγησαν στην πτώση την κυβέρνηση

Μια διαμάχη για τα ενοίκια στην Σουηδία οδήγησε στην χειρότερη κυβερνητική κρίση της χώρας εδώ και δεκαετίες. Την Δευτέρα, ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης στην σουηδική Βουλή.

Αιτία ήταν η απόσυρση της υποστήριξης του κόμματος της Αριστεράς στο πρόσωπο του πρωθυπουργού εξ αιτίας της απόφασης τής κυβέρνησης να πάψει να ελέγχει το ύψος των ενοικίων των διαμερισμάτων, έτσι ώστε η στέγαση να είναι προσβάσιμη σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες. Η επικεφαλής του κόμματος της Αριστεράς, Μερνούς Νταντγκοστάρ, είπε στην Βουλή ότι δεν παίρνουν ελαφρά την καρδία αυτή την απόφαση, όμως πρέπει να μείνουν πιστοί στο λόγο τους, καθώς πρέπει «να σταθούμε στο πλευρό των ενοικιαστών».

Ο Λεβέν, για να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική υποστήριξη, προχώρησε σε δύο φαινομενικά αντικρουόμενες συμφωνίες, πριν τις εκλογές του 2018: στους Κεντρώους υποσχέθηκε ότι ήταν πρόθυμος να επιτρέψει την ελεύθερη διαπραγμάτευση των ενοικίων για τα νεόδμητα διαμερίσματα, μια σημαντική απόκλιση από τα ειωθότα καθώς το ύψος των ενοικίων προκύπτει από συλλογική διαπραγμάτευση μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών. Από την άλλη πλευρά, το κόμμα της Αριστεράς δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τον Λεβέν μόνο αν αθετούσε την υπόσχεσή του στους Κεντρώους… Παρόλο που ο ίδιος ο Λεβέν έχει δείξει να είναι υπέρ των ελέγχων των ενοικίων, προχώρησε με το σχέδιό του να πάψει τους ελέγχους.

Η Ντάντγκοσταρ έδωσε τελεσίγραφο 48 ωρών την προηγούμενη Τρίτη, ώστε είτε η κυβέρνηση να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων τα σχέδια για την χαλάρωση των ελέγχων είτε να δεχθεί να διαπραγματευθεί με την μεγαλύτερη ένωση ενοικιαστών στη Σουηδία, μετά το καλοκαίρι, για ένα νέο δρόμο για να προχωρήσουν. Ο Λεβέν δεν απάντησε ποτέ και η Ντάντγκοσταρ απέσυρε την υποστήριξή της. Με την χαλάρωση των ελέγχων, πιστεύεται ότι θα τονωθεί η οικοδόμηση νέων διαμερισμάτων που, σύμφωνα με το κόμμα, χρειάζονται οι μεγάλες πόλεις.

Το ζήτημα αφορά πάνω από το 28% των ενοίκων στη Σουηδία, οι οποίοι διαμένουν σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Το πρόβλημα της στέγασης αναδεικνύεται σε μείζον πολιτικό ζήτημα καθώς ο αστικός πληθυσμός ολοένα αυξάνεται στις ευρωπαϊκές μεγαλοπόλεις και διεκδικεί ένα στάσιμο απόθεμα κατοικιών.
Με αυτά τα δεδομένα, τα ενοίκια σε πολλές πόλεις έχουν αυξηθεί, και η ιδέα του πλαφόν ενοικίου έχει πολλές φορές λάβει πρωταγωνιστικό ρόλο. Στο Βερολίνο, οι τοπικές αρχές επέβαλλαν ελέγχους στα ενοίκια τον Φεβρουάριο του 2020 μόνο για να κηρυχθούν παράνομοι τον περασμένο Απρίλιο, προκαλώντας μεγάλη δυσαρέσκεια στους ενοικιαστές. Στο Λονδίνο, ο δήμαρχος Σαντίκ Καν επανεξελέγη με μια πλατφόρμα που καλούσε για την επιβολή ελέγχων στα ενοίκια για να συγκρατηθούν τα κόστη στέγασης.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter