Σουηδία: Παραιτείται ο Λέβεν, ανοίγει ο δρόμος για την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό

Σουηδία: Παραιτείται ο Λέβεν, ανοίγει ο δρόμος για την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό

Η σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον πλησίασε την Τετάρτη ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας της καθώς η Στέφαν Λέβεν παραιτήθηκε επίσημα από τη θέση του. Μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο Λέβεν παρέδωσε την επιστολή παραίτησής του στον πρόεδρο του κοινοβουλίου, Αντρέας Νορλέν, πριν πει στους δημοσιογράφους ότι ήταν περήφανος που ήταν ένα «παιδί της εργατικής τάξης» που είχε προχωρήσει στη διοίκηση της χώρας του.

Ο Λέβεν, πρώην συγκολλητής και ηγέτης συνδικάτου, ηγείτο της Σουηδίας από το 2014, αποφεύγοντας τις πρόωρες εκλογές σε πολλές περιπτώσεις, βρίσκοντας κοινό έδαφος μεταξύ μιας ανόμοιας ομάδας συμμάχων. Είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο την πρόθεσή του να παραιτηθεί.

Σύμφωνα με τις σουηδικές πολιτικές συνελεύσεις, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου θα έχει τώρα συνομιλίες με τους αρχηγούς των οκτώ κοινοβουλευτικών κομμάτων της χώρας. Ο Νορλέν θα προσφέρει στον ηγέτη που πιστεύει ότι έχει τις καλύτερες πιθανότητες να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση την ευκαιρία να θέσει την υποψηφιότητά του ως πρωθυπουργού στην των βουλευτών.

Η Άντερσον, η οποία ανέλαβε ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών από το Λέβεν την περασμένη εβδομάδα, είναι πιθανό να λάβει την πρώτη ευκαιρία —πιθανότατα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, λένε οι ειδικοί— και τώρα διεξάγει συνομιλίες με πιθανούς συμμάχους για να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους.

Υπήρξαν ενδείξεις την Τετάρτη ότι το Κόμμα του Κέντρου και το Κόμμα των Πρασίνων, το μικρότερο κόμμα της τρέχουσας κυβέρνησης υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών, είναι έτοιμα να στηρίξουν την Άντερσον, ενώ ο ηγέτης του Αριστερού Κόμματος, Νούσι Ντάντγκοσταρ, του οποίου η υποστήριξη θα χρειαστεί επίσης η Άντερσον για να γίνει πρωθυπουργός, είπε ότι επιθυμεί περαιτέρω συνομιλίες με τους Σοσιαλδημοκράτες για μια σειρά από θέματα, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter