Σούπερ Λίγκα: Σούπερ… αφελληνοποίηση

Σούπερ Λίγκα: Σούπερ… αφελληνοποίηση

Η φετινή Σούπερ Λίγκα ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα για τη σεζόν 2022-23, όμως το ερώτημα που γεννιέται –και είναι πολύ σοβαρό πλέον, αφού χρόνο με τον χρόνο η κατάσταση χειροτερεύει– είναι πόσο… ελληνικό είναι τελικά το πρωτάθλημα Ελλάδας.

Ποια συναισθήματα προκαλεί η είδηση ότι στην πρεμιέρα της Σούπερ Λίγκας αγωνίστηκαν συνολικά 217 ποδοσφαιριστές σε 14 ομάδες, εκ των οποίων οι 142 ήταν ξένοι και μόλις 75 Ελληνες;

Πώς να νιώθει ο Ελληνας φίλαθλος όταν μαθαίνει πως από τους 154 εντεκαδάτους μόλις 48 ήταν Ελληνες; Περίπου τρεις κατά μέσο όρο σε κάθε ομάδα…

Οταν βλέπεις πως δύο ομάδες χρησιμοποίησαν συνολικά 32 ποδοσφαιριστές κι από αυτούς μόλις δύο ήταν Ελληνες, τι να σχολιάσεις;

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και ας δούμε τι συνέβη την 1η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας με τα πρώτα επτά παιχνίδια του πρωταθλήματος:

Καταρχάς, οι 14 ομάδες χρησιμοποίησαν στα ματς της πρεμιέρας συνολικά 217 ποδοσφαιριστές, εκ των οποίων οι 142 ήταν ξένοι/κοινοτικοί (!), ήτοι ποσοστό 65,4%. Από αυτούς οι 106 ήταν στις αρχικές εντεκάδες επί συνόλου 154. Δηλαδή ποσοστό 68,8%!

Οσο για τους Ελληνες; Μπόρεσαν να αγωνιστούν 75 παίκτες, φτάνοντας μετά βίας το 34,6%. Από αυτούς δε μόλις οι 48 βρήκαν θέση στην εντεκάδα (επί συνόλου 154), δηλαδή μόλις το 31,2%. Οι άλλοι 27 μπήκαν στα παιχνίδια ως αλλαγή.

Η πιο… ελληνική εντεκάδα της πρεμιέρας ήταν του Λεβαδειακού με έξι Ελληνες στο αρχικό σχήμα και ακολούθησαν ο ΠΑΣ Γιάννινα, ο Ιωνικός και η Λαμία με πέντε. Στον αντίποδα, ο Αρης δεν είχε Ελληνα στην εντεκάδα και ο Αστέρας Τρίπολης είχε μόνο τον γκολκίπερ Παπαδόπουλο.

Συνολικά (μαζί με τις αλλαγέςΛεβαδειακός, ΠΑΣ Γιάννινα, Ιωνικός και Λαμία ήταν οι πιο… ελληνικές ομάδες της πρεμιέρας της Σούπερ Λίγκας, ενώ ο Αρης δεν είχε ούτε έναν Ελληνα και ο Αστέρας μόνο τον γκολκίπερ που έγιναν) οι πιο… ελληνικές ομάδες ήταν ο Λεβαδειακός και ο ΠΑΣ Γιάννινα, που εμπιστεύτηκαν από εννέα Ελληνες παίκτες. Ακολούθησαν Ιωνικός, Λαμία και ΟΦΗ με επτά. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός χρησιμοποίησαν από πέντε, ενώ οι δύο «δικέφαλοι» ΠΑΟΚ και ΑΕΚ από τέσσερις. Οπως προαναφέραμε, οι πιο «ξένες» ομάδες ήταν ο Αστέρας Τρίπολης και ο Αρης, που χρησιμοποίησαν από έναν Ελληνα. Μάλιστα ο Αρης τον μοναδικό Ελληνα που χρησιμοποίησε (τον νεαρό Χατζηιωαννίδη) τον έβαλε τελευταία αλλαγή στο 83ο λεπτό! Πάλι καλά…

Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και Βόλος είχαν στην αρχική εντεκάδα τους από δύο Ελληνες, με τους «πράσινους» να έχουν και τρεις ελληνικές αλλαγές, ενώ οι άλλοι δύο από δύο.

Ανά παιχνίδι

Αν δούμε συνολικά τους Ελληνες που αγωνίστηκαν στην πρεμιέρα ανά παιχνίδι, είτε αγωνίστηκαν βασικοί είτε ως αλλαγές, θα δούμε πως το πιο… ελληνικό ματς ήταν το Ολυμπιακός – ΠΑΣ Γιάννινα, σε ποσοστό παικτών που έφτασε το 43,7%. Ακολούθησε ο αγώνας του Ατρόμητου με τον ΟΦΗ με 41,9%, ενώ στο 40% έφτασε ο αγώνας του Παναθηναϊκού με τον Ιωνικό. Στο «Κλ. Βικελίδης» αν και ο Λεβαδειακός χρησιμοποίησε τους περισσότερους Ελληνες (εννιά), ο αγώνας είχε χαμηλό ποσοστό Ελλήνων αφού ο Αρης χρησιμοποίησε μόνο έναν. Αναλογικά πάντως το χαμηλότερο ποσοστό Ελλήνων παικτών έπαιξε στο παιχνίδι του Βόλου με τον Αστέρα Τρίπολης (15,6%), αφού μόλις πέντε ήταν Ελληνες στους συνολικά 32 παίκτες που έλαβαν μέρος.

Ας δούμε ένα προς ένα τα παιχνίδια της 1ης αγωνιστικής στο νέο πρωτάθλημα:

ΒΟΛΟΣ – ΑΣΤΕΡΑΣ: Αγωνίστηκαν συνολικά 32 ποδοσφαιριστές και από αυτούς μόνο πέντε ήταν Ελληνες, εκ των οποίων μόνο τρεις ήταν στις αρχικές εντεκάδες ενώ οι άλλοι δύο μπήκαν ως αλλαγή. Σύνολο 5/32, ποσοστό 15,6%.

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ – ΟΦΗ: Αγωνίστηκαν 13 Ελληνες στους συνολικά 31 παίκτες που πήραν μέρος στον αγώνα. Από αυτούς οκτώ ήταν στις βασικές εντεκάδες, ενώ άλλοι πέντε πέρασαν ως αλλαγή. Σύνολο 13/31, ποσοστό 41,9%.

ΛΑΜΙΑ – ΑΕΚ: Εντεκα Ελληνες μετείχαν στο ματς επί συνόλου 29 παικτών. Από αυτούς επτά ήταν στην αρχική εντεκάδα και τέσσερις μπήκαν αλλαγή. Σύνολο 11/29, ποσοστό 37,9%.

ΠΑΟΚ – ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ: Δέκα Ελληνες στους 32 ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στην Τούμπα. Από αυτούς οι οκτώ ήταν στο αρχικό σχήμα, ενώ δύο μπήκαν αλλαγή. Σύνολο 10/32, ποσοστό 31,2%.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΙΩΝΙΚΟΣ: Οι δώδεκα από τους 30 παίκτες που αγωνίστηκαν ήταν Ελληνες και από αυτούς οι επτά ήταν εντεκαδάτοι ενώ οι άλλοι πέντε μπήκαν αλλαγή. Σύνολο 12/30, ποσοστό 40%

ΑΡΗΣ – ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ: Επαιξαν δέκα Ελληνες (έξι στην ενδεκάδα και τέσσερις ως αλλαγή) στο «Κλ. Βικελίδης» επί συνόλου 31 παικτών. Σύνολο 10/31, ποσοστό 32,2%.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΣ: Αγωνίστηκαν 14 Ελληνες παίκτες στους συνολικά 32 και από αυτούς οι εννέα ήταν στο βασικό σχήμα και οι πέντε μπήκαν ως αλλαγή στο ματς. Σύνολο 14/32, ποσοστό 43,7%.

Μέτρα στην Τουρκία

Από την περσινή σεζόν η Τουρκική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (TFF) έθεσε όριο ξένων παικτών στα ρόστερ και στις εντεκάδες των ομάδων, σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο στην αθρόα άφιξη ξένων/ κοινοτικών προς όφελος των γηγενών ποδοσφαιριστών και κυρίως σε μια προσπάθεια να αναδειχτούν νέα ταλέντα που θα μπορέσουν να στελεχώσουν και την εθνική τους ομάδα. Σας θυμίζει κάτι αυτό; Μήπως το γεγονός ότι η εθνική Ελλάδας επί Φαν’τ Σχιπ αναζητούσε δεξί μπακ ή φορ και δεν έβρισκε; Μήπως επειδή οι Ελληνες φίλαθλοι γκρινιάζουν και ειρωνεύονται επειδή παίζουν σέντερ φορ οι ξενιτεμένοι Παυλίδης, Γιακουμάκης, λες και έχουμε πληθώρα επιθετικών και δεν μπορούν να παίξουν; Δείτε τα ρόστερ των ομάδων μας και θα καταλάβετε. Την ίδια ώρα δε (κι αυτό είναι το οξύμωρο) που οι ίδιοι φίλαθλοι διαμαρτύρονται επειδή δεν υπάρχουν Ελληνες παίκτες στην εντεκάδα του συλλόγου τους. Αλλά κι όταν υπάρχουν γίνονται ο εύκολος στόχος σε κάθε ατυχές αποτέλεσμα της ομάδας τους.

Περίπου την ίδια κατάσταση αντιμετώπισαν και οι Τούρκοι. Μόνο που εκείνοι πήραν ήδη μέτρα κι έβαλαν όρια από πέρσι, σε μια προσπάθεια να μην κατεβαίνουν στα παιχνίδια ομάδες δίχως Τούρκους παίκτες στην εντεκάδα. Την περασμένη σεζόν λοιπόν οι ομάδες χρησιμοποίησαν μέχρι οκτώ κοινοτικούς/ξένους στην εντεκάδα, στο φετινό πρωτάθλημα μέχρι επτά και την επόμενη σεζόν μέχρι έξι στην εντεκάδα.

Στην Ελλάδα οι «επενδυτές» ούτε να ακούσουν θέλουν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Και φέρνουν καραβιές ξένων, οι περισσότεροι αμφίβολης αξίας, που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα αγωνίζονταν ούτε ως αναπληρωματικοί στη Σούπερ Λίγκα 1 αλλά από τη Λίγκα 2 και κάτω. Μέχρι και ποδοσφαιριστής από την… πασίγνωστη ποδοσφαιρομάνα Ινδονησία ήρθε στη χώρα μας και τον απέκτησε ο Αστέρας Τρίπολης!

Δείτε κάθε ομάδα ξεχωριστά και κάντε συγκρίσεις. Τι περισσότερο προσφέρουν οι επτά στους δέκα ξένους από τους Ελληνες παίκτες; Πόσοι πιτσιρικάδες από τις ακαδημίες των ομάδων βρίσκουν θέση στην εντεκάδα ελληνικής ομάδας; Ενας στους δέκα κι αυτός ως αναπληρωματικός. Θα δοθεί δανεικός από εδώ και από εκεί, μέχρι να ξεζουμιστεί και τελικά φύγει για το εξωτερικό ή να τα παρατήσει παίζοντας σε μικρότερες κατηγορίες για το κέφι του. Και μόνο το γεγονός ότι δεκάδες Ελληνες έχουν βρει τον δρόμο τους σε πολλά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα αρκεί για να καταλάβουμε τι γίνεται και πόση (υποκριτική) σημασία δίνουν στις ακαδημίες τους οι ελληνικές ομάδες.

Το φαινόμενο βέβαια δεν είναι ελληνικό αλλά συμβαίνει σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, όπου περίπου οι μισοί ποδοσφαιριστές είναι ξένοι! Σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Παρατηρητηρίου Ποδοσφαίρου, το υψηλότερο ποσοστό συναντούμε στην Αγγλία, όπου το 66,4% των παικτών δεν είναι Αγγλοι, την ώρα που σε άλλες λίγες χώρες όπως η Ολλανδία ή η Γαλλία το ποσοστό πέφτει πολύ κι αυτό γιατί μιλάμε για κράτη που έχουν επενδύσει σε εγκαταστάσεις για νέους παίκτες και υπάρχει γηγενής παραγωγή ποδοσφαιριστών.

Στην Αγγλία, λόγω και της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ξένοι μειώθηκαν από 17 σε δώδεκα στα 25αμελή ρόστερ…

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter