Σουρωτήρι την ελληνική ΑΟΖ έχει κάνει το Oruc Reis

Σουρωτήρι την ελληνική ΑΟΖ έχει κάνει το Oruc Reis

Αποκλιμάκωση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο ζητούν Ελλάδα και Ε.Ε. με_x000D_
έρευνες στην Ελληνική ΑΟΖ απαντά η Τουρκία

Την ώρα που το Oruc Reis, συνοδεία πολεμικών σκαφών, συνεχίζει για τέταρτη εβδομάδα να διεξάγει έρευνες ανατολικότερα του 28ου μεσημβρινού αμφισβητώντας στην πράξη την επήρεια ελληνικών νησιών όπως το Καστελόριζο, η Ρόδος, η Κάσος, η Κάρπαθος και η Κρήτη, η Ελληνική κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος.

Τη στιγμή μάλιστα που οι ενέργειες της Τουρκίας ακυρώνουν στην πράξη και την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για οριοθέτησης της ΑΟΖ η οποία ψηφίστηκε μόλις την περασμένη Τετάρτη στην Ελληνική Βουλή.

Επί της ουσίας ο πρόεδρος της Τουρκία Ταγίπ Ερντογάν αγνοώντας πλήρως τις αιτιάσεις της ελληνικής κυβέρνησης «σουλατσάρει» εδώ και ένα μήνα εντός της ελληνικής ΑΟΖ διεξάγοντας έρευνες με ένα ερευνητικό σκάφος συνοδεία σκαφών του πολεμικού ναυτικού.

Την ίδια ώρα στην ημεδαπή η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα φιλικά προς αυτήν ΜΜΕ προσπαθούν να εμφανίσουν στριμωγμένη την Τουρκία από τις δήθεν επιτυχίες της ελληνικής διπλωματίας και συνεχίσει τις «εκκλήσεις» στον Τούρκο πρόεδρο να αποσύρει το ερευνητικό  πλοίο και τα πολεμικά του σκάφη από τη ν ελληνική ΑΟΖ και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου.

Η πορεία του Oruc Reis

Δείτε την πορεία του Oruc Reis μέσα στην ελληνική ΑΟΖ τις τελευταίες ημέρες το οποίο ουσιαστικά γκριζάρει τις περιοχές της νοτιοανατολικής Μεσογείου και τις αποστάσεις του από τα ελληνικά νησιά

24 Αυγούστου

Καστελλόριζο 113 νμ

Ρόδος 135 νμ

Κάρπαθος 130 νμ

Κρήτη 167 νμ

Κύπρος 135 νμ

29 Αυγούστου

Στρογγύλη 98 νμ

Ρόδος 91 νμ

Κρήτη 120 νμ

Κύπρος 170 νμ

Αίγυπτος 183 νμ

30 Αυγούστου πρωί

Στρογγύλη 68 νμ

Ρόδος 95 νμ

Κάρπαθος 104 νμ

Κρήτη 147 νμ

Κύπρος 138 νμ

Αίγυπτος 186 νμ

30 Αυγούστου απόγευμα

Στρογγύλη 60 νμ

Ρόδος 118 νμ

Κάρπαθος 146 νμ

Κρήτη 191 νμ

Κύπρος 85,1 νμ

Αίγυπτος 197 νμ

Πιέσεις από την Ευρώπη για αποκλιμάκωση της έντασης

Η Ευρωπαϊκή διπλωματία και συγκεκριμένα ο Ύπατος Αρμοστής για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκος Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Την είδηση μετέφεραν πρώτα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία συνεχίζουν να εμφορούνται από εθνικιστική υστερία.

Θυμίζουμε ότι η Ε.Ε. έχει δώσει μια άτυπη διορία στην Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στη Ν.Α. Μεσόγειο απειλώντας με κυρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 Σεπτεμβρίου. Αντίστοιχη αντίδραση υπήρξε και από ελληνικής πλευράς με μήνυμα προς την Άγκυρα στη λογική «αποκλιμάκωση οι κυρώσεις».

Τι είχαν συμφωνήσει Ελλάδα και Τουρκία στο Βερολίνο

Εντός αυτού του κλίματος η Γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, με σημερινό της δημοσίευμα αποκαλύπτει τι συζητούσαν στο Βερολίνο οι διπλωματικοί σύμβουλοι (σσ. Ιμπραΐμ Καλίν και Ελένη Σουρανή) των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν.

Όπως σημειώνεται στο εν λόγω δημοσίευμα «Οι διπλωματικοί σύμβουλοι του Τούρκου προέδρου και του Έλληνα πρωθυπουργού ενεπλάκησαν από τις αρχές Ιουλίου στις διαπραγματεύσεις του Βερολίνου που είχαν έναν τριπλό στόχο. Ένα μορατόριουμ όσον αφορά τις έρευνες του υποθαλάσσιου πλούτου, την επανέναρξη των διερευνητικών για τα θαλάσσια σύνορα που είχαν ξεκινήσει προ 10ετίας και διεκόπησαν το 2016 καθώς και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Σύμφωνα με τον συντάκτη της εφημερίδας οι συζητήσεις διακόπηκαν λόγω της ελληνοαιγυπτιακής Συμφωνίας, αλλά θυμίζουμε ότι είχε ήδη σπεύσει ο Τούρκος ΥΠΕΞ να τις δημοσιοποιήσει γεγονός που δείχνει ότι κάτι είχε συμβεί στο μεσοδιάστημα. Ωστόσο το δημοσίευμα της Γερμανικής εφημερίδας επιβεβαιώνει ότι το Μαξίμου, πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, διεξήγαγε μυστικές συνομιλίες για ένα άκρως σοβαρό θέμα όχι μόνο δεν είχαν αποτέλεσμα αλλά επί της ουσίας οδήγησαν και στην κλιμάκωση της κρίσης με την Τουρκία.

Και νέα πτώση της τουρκικής λίρας

Την ίδια ώρα η τουρκική λίρα συνεχίζει την πτωτική της πορεία στα διεθνή χρηματιστήρια πλησιάζοντας σήμερα κοντά στο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ της. Συγκεκριμένα σημείωσε πτώση 0,2%, στις 7,3511 έναντι του δολαρίου, και ανταλλάσσεται λίγο πάνω από το ιστορικό χαμηλό των 7,4161.

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση φέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα να επιχειρεί να διασώσει την Ελληνογαλλική φιλία μέσω νέου εξοπλιστικού προγράμματος μαμούθ ύψους περί τα 10 δις.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, πιθανότατα να εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ πριν την υπογραφή της διμερούς ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας, που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να υπογραφεί στις 10 Σεπτεμβρίου ενώ το Υπουργείο Οικονομικών, έχει πάρει εντολή να δεσμεύσει άμεσα 7 δισεκ. ευρώ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter