Σουσουδισμοί: Οι Διαματάρηδες ως στήριγμα στο παπατζιλίκι του νεομητσοτακισμού

Σουσουδισμοί: Οι Διαματάρηδες ως στήριγμα στο παπατζιλίκι του νεομητσοτακισμού

Την ώρα που ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να αποπέμψει τον Αντώνη Διαματάρη από του υπουργείο Εξωτερικών το μοναδικό στοιχείο που δεν ήταν υπό αμφισβήτηση στο βιογραφικό του Ελληνα ομογενή ήταν το όνομά του.

Ακόμη και η ημερομηνία της γέννησής του ήταν αμφισβητούμενη. Φυσικά δεν μιλάμε για διδακτορικά, πτυχία και απολυτήρια, για τα οποία γελάνε ακόμη και οι θυρεοί του Columbia. Από πολιτικής άποψης η υπόθεση Διαματάρη όπως εξελίχθηκε με τα ψέματα, την αρχικά πλήρη κάλυψη από την κυβέρνηση και την αναγκαστική αποπομπή του είναι μεγάλη ήττα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η επιλογή Διαματάρη ήταν προσωπική υπόθεση του πρωθυπουργού, ο οποίος ανέσυρε τον αμφιλεγόμενο εκδότη της ομογενειακής εφημερίδας «Εθνικός Κήρυξ» από την επετηρίδα των στενών οικογενειακών φίλων που έπρεπε να εξυπηρετηθούν και να εξυπηρετήσουν. 

Λίγο μόλις διάστημα μετά την ορκωμοσία του Διαματάρη το Documento είχε αποκαλύψει τη σχέση του με εταιρείες στη Νέα Υόρκη (ασυμβίβαστο με τον ρόλο του υπουργού), την προσπάθεια προώθησης μιας από τις εταιρείες που φιλοδοξούν να κατασκευάσουν το καζίνο στο Ελληνικό και τη χρηματοδότησή του από δημόσιες εταιρείες μέσω διαφήμισης. Φυσικά για τον Μητσοτάκη τα χαρακτηριστικά αυτά του Διαματάρη ήταν έως και εύσημα. 

Πόσο μάλλον όταν τα αποκάλυπτε το Documento. Για την ομογένεια ο Διαματάρης εκπροσωπούσε τον συντηρητισμό και τον παραγοντισμό προηγούμενων δεκαετιών που κουνάει τσολιαδάκια και σημαιάκια για να επιδείξει τον πατριωτισμό του που πάγια ταυτίζεται με το μίσος για την Αριστερά. Ο Διαματάρης έφτασε στο σημείο να αρθρογραφήσει κατά του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, του οποίου μάλιστα ζήτησε την ανάκληση, γιατί τον θεωρούσε φιλικό προς τον Τσίπρα. Αλλά για τον Κυρ. Μητσοτάκη ήταν εκλεκτό στέλεχος που έπρεπε να συνδράμει το υπουργείο Εξωτερικών. 

Στην πραγματικότητα ήταν ένας άνθρωπος-στήριγμα του μητσοτακισμού επί δεκαετίες, ο οποίος έπρεπε να πάρει θέση στο οικοδόμημα του νεομητσοτακισμού. Ολα θα είχαν κυλήσει κατά τον σχεδιασμό του Κυρ. Μητσοτάκη αν ο Ελληνας ομογενής και ολίγον υπουργός δεν επιδείκνυε το άγχος να εμφανιστεί ως εγγράμματος, με τίτλους και πτυχία που δεν είχε. Το θέμα δεν είναι μόνο η απάτη που διέπραξε ο άνθρωπος του Μητσοτάκη, γιατί υπάρχει κάτι πιο σοβαρό. Ο πρωθυπουργός έχει θεσμοθετήσει το παπατζιλίκι ως τρόπο άσκησης της πολιτικής, δικαιολογώντας άθλιες καταστάσεις και ακόμη πιο άθλιους ανθρώπους με μέτρο την αλαζονεία και τη μεγαλομανία. 

Το «έτσι είναι επειδή έτσι νομίζω» αποτελεί το πρωθυπουργικό δόγμα μέσω του οποίου η χώρα οδεύει προς περιπέτειες, αν κρίνουμε και από τις πρόσφατες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, αφού απαξίωσε τη χώρα και τις λειτουργίες της, το δημόσιο, τους αντιπάλους του, εμφανίστηκε σε έναν μεσσιανικό ρόλο μετατρέποντας τον προσωπικό του σουσουδισμό και το εγωκεντρικό του αφήγημα σε πολιτική συνταγή. Μέσα από έναν αυτοματισμό, διάφορα βιογραφικά και άριστους των αρίστων, επειδή ακριβώς ήταν επιλογές του Μητσοτάκη, θα δημιουργούσαν το θαύμα που όλοι περιμένουν. Κάθε μέρα που περνάει, όμως, περισσεύουν οι Διαματάρηδες που έχουν κάνει ρεσάλτο στην κυβερνητική μηχανή. Οι «άριστοι» όχι μόνο δεν έχουν σχέση με την πραγματική αριστεία αλλά είναι απατεωνίσκοι, υπόδικοι, εμπλεκόμενοι στα πιο άσχημα γρανάζια της εξουσίας που ξεπλένονται από τον μηχανισμό της διακυβέρνησης. 

Ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπαθεί να αναστηλώσει έναν παλιό ελιτισμό στον οποίο οι εκλεκτοί του οφείλουν να αναγνωρίζονται ως οι μόνοι φορείς της εξουσίας αφού θα είναι κάτοχοι της ψιλής κυριότητας του κράτους. Διάφορες μαντάμ Σουσούδες που αποδίδουν στον εαυτό τους επίθετα και ιδιότητες κατ’ απονομή θα τα χρησιμοποιούν στη συνέχεια για να δικαιολογηθούν σε αυτό που κάνουν. Θα κλέβουν γιατί αυτοί είναι οι άριστοι, θα ξεπουλάνε γιατί αυτοί είναι οι τεχνοκράτες και θα κυβερνάνε γιατί (έχουν πείσει ότι) μόνο αυτοί δικαιούνται. Υπαρκτά ή ανύπαρκτα πτυχία και μεταπτυχιακά, κομπορρημοσύνη και αλαζονεία θα χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν την πολιτική από τη σφαίρα της εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος στο πεδίο του προσωπικού τους παιχνιδιού. Σε αυτό το παιχνίδι η ηθική και οι αξίες θα είναι περιττά γιατί θα κυριαρχήσει η αριστεία του σουσουδισμού. 

Το παλιό πελατειακό σύστημα, το ρουσφέτι και οι αετονύχηδες θα κρύβουν τη δράση τους πίσω από κορνιζαρισμένα πτυχία (μπορεί και πλαστά) για να μετατραπούν από αυτό που είναι –κλέφτες και απατεώνες– σε εντρεπρενέρ και σταρτάπερ. Ο Μητσοτάκης κάνει συστηματική προσπάθεια να απαλλάξει την πολιτική από συστατικά στοιχεία ηθικής που πρέπει να έχει και να τη μετατρέψει σε τεχνοκρατικό τουρλουμπούκι που δήθεν θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών μέσω της αριστείας. Μέχρι τη στιγμή που θα εμφανίζεται κάποιος Διαματάρης ή κάποιος 80χρονος διοικητής νοσοκομείου για να κάνει σμπαράλια το ψευτοαφήγημα και να μετατρέπει τον πρωθυπουργό από μοντέρνο οραματιστή σε παλαιοκομματικό ψεύτη και μαντάμ Σουσού της πολιτικής.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter