SpaceX: Απόλυση εργαζόμενων λόγω κριτικής στη διοίκηση

SpaceX: Απόλυση εργαζόμενων λόγω κριτικής στη διοίκηση
FILE - In this May 30, 2020, file photo, a SpaceX Falcon 9, with NASA astronauts Doug Hurley and Bob Behnken in the Dragon crew capsule, lifts off from Pad 39-A at the Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Fla. For the first time in nearly a decade, astronauts blasted towards orbit aboard an American rocket from American soil, a first for a private company. (AP Photo/John Raoux, File)

Η ιδιωτική εταιρία διαστημικής τεχνολογίας SpaceX, ιδιοκτησίας του Έλον Μασκ απέλυσε τουλάχιστον πέντε εργαζόμενους αφού διαπίστωσε ότι είχαν συντάξει και κοινοποιήσει στους συναδέλφους τους μια επιστολή που ασκούσε κριτική στον ιδρυτή και ιδιοκτήτη της εταιρείας και καλούσε τα στελέχη να διαμορφώσουν μία πιο συμπεριληπτική κουλτούρα στην εταιρεία, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα, τις οποίες επικαλείται το Reuters.

Ήδη από την Πέμπτη οι New York Times, αποκάλυψαν πως η SpaceX απέλυσε εργαζόμενους που σχετίζονταν με την επιστολή, επικαλούμενοι τρεις διαφορετικές πηγές από την εταιρεία. Δεν διευκρίνισε ωστόσο τον αριθμό των εργαζομένων που απολύθηκαν.

Η πρόεδρος της SpaceX, Γκουίν Σότγουελ, έστειλε στους εργαζόμενους ένα e-mail στο οποίο ανέφερε ότι η εταιρεία είχε εντοπίσει μετά από έρευνα και «απολύσει έναν αριθμό υπαλλήλων που εμπλέκονταν» με την επιστολή, σύμφωνα με τους New York Times.

Η επιστολή των εργαζομένων, που τιτλοφορήθηκε ως «μια ανοιχτή επιστολή προς τα στελέχη της SpaceX», χαρακτήρισε τον Μασκ «περισπασμό και ντροπή» για την εταιρεία που ίδρυσε.

Η επιστολή περιλάμβανε τρία αιτήματα, τα οποία ζητούν από τη SpaceX «να διαχωρίζεται άμεσα και ρητά από το πρόσωπο Elon» όπου αυτό είναι απαραίτητο, «να υποχρεώσει τη διοίκηση να μετατρέψει την εταιρεία σε έναν εξαιρετικό εργασιακό χώρο για για όλους» και «να ανταποκρίνεται ισότιμα και να επιλύει όλες τις μορφές αυθαίρετης ή κακοποιητικής συμπεριφοράς».

Η ανοιχτή επιστολή προς τους εργαζόμενους, η ύπαρξη της οποίας έγινε γνωστή για πρώτη φορά από το αμερικανικό ενημερωτικό σάιτ «The Verge», κοινοποιήθηκε ως συνημμένο αρχείο σε μια εσωτερική ομαδική συνομιλία με το όνομα «Ενισχυτές Ηθικού» που περιλαμβάνει χιλιάδες εργαζόμενους της εταιρείας, είπε ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα, ζητώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Σύμφωνα με το σάιτ το e-mail της Σότγουελ οι εργαζόμενοι που εμπλέκονται στη διάδοση της επιστολής απολύθηκαν επειδή έκαναν τους συναδέλφους τους να αισθανθούν «άβολα, εκφοβισμό ή/και θυμό επειδή η επιστολή τους πίεζε να υπογράψουν κάτι που δεν αντικατοπτρίζει τις απόψεις τους».

Η Σότγουελ, είπε επίσης ότι θα επιβάλει καθεστώς «μηδενικής ανοχής» στη SpaceX κατά της παρενόχλησης των εργαζομένων.

 

Πηγή: TheNewYorkTimes, BBC, Reuters

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter