Σπάνε τον «κουμπαρά» για να δώσουν συντάξεις

Σπάνε τον «κουμπαρά» για να δώσουν συντάξεις

Σε δραματική κατάσταση ο ΕΦΚΑ, που αναμένεται να επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα

Η κατακρήμνιση των εσόδων του ΕΦΚΑ από τον Μάρτιο έως και σήμερα λόγω της πανδημίας της Covid-19 φέρνει, σύμφωνα με πληροφορίες, μια απρόσμενη εξέλιξη που αφορά τις συντάξεις. Η διοίκηση του ΕΦΚΑ για να πληρώσει τις συντάξεις του Ιουνίου έβαλε χέρι στα αποθεματικά του ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης διαθέτει έναν «κουμπαρά» της τάξης των 2,6 δισ. ευρώ. Μόνο για την καταβολή των συντάξεων του μηνός Ιουνίου λοιπόν η διοίκηση πήρε από τα αποθεματικά 360 εκατομμύρια ευρώ.

Το ζήτημα είναι ότι το ίδιο πρόβλημα ρευστότητας (και άρα μείωσης των αποθεματικών) θα εμφανιστεί και τους επόμενους μήνες εφόσον δεν υπάρξει σημαντική βελτίωση ως φαίνεται, εξαιτίας της κατάστασης στην ελληνική οικονομία, της έλλειψης προσλήψεων εποχικής απασχόλησης λόγω της κρίσης στον τουρισμό, της ανεργίας, της αναστολής πληρωμών ασφαλιστικών εισφορών μέχρι και τον Αύγουστο και του γεγονότος ότι η καταβολή των συντάξεων γίνεται κανονικά.

Οι κίνδυνοι

Προβλέπεται λοιπόν, αν ο δείκτης της ανεργίας αρχίσει την ξέφρενη ανιούσα πορεία που έχει προβλεφθεί, και τους επόμενους μήνες να ισχύσει το ίδιο καθεστώς, να λαμβάνονται χρήματα από τα αποθεματικά, τα οποία ωστόσο είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Είναι σαφές ότι με αυτόν τον ρυθμό τα αποθεματικά του ΕΦΚΑ διαρκούν μόλις για έξι μήνες. Ηδη όπως μαθαίνουμε έχει ενημερωθεί το οικονομικό επιτελείο και εξ αυτού του λόγου βγάζει από το συρτάρι και φέρνει στο τραπέζι σενάριο για τη μείωση των συντάξεων κατά 20% (αν και υφίστανται εισηγήσεις για πρόσκαιρη μείωση ακόμη και 50%) αφού δεν μπορεί να μηδενιστούν τα αποθεματικά του ΕΦΚΑ.

Οπως και να έχει, η μείωση των εσόδων του ενιαίου φορέα προβλέπεται να προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ μόνο για το 2020 και με δεδομένο ότι ο δείκτης της ανεργίας δεν θα ανέλθει σε ποσοστό άνω του 22%.

Καταβολή συντάξεων

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΕΦΚΑ οι συντάξεις θα καταβληθούν για τον μήνα Ιούνιο ως εξής:

• Το ΙΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις την Παρασκευή 22 Μαΐου (σε όσους συνταξιούχους ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9).

• Στους συνταξιούχους με ΑΜΚΑ που λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8 το ΙΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουνίου 2020 τη Δευτέρα 25 Μαΐου.

• Ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ (μη μισθωτών) θα καταβάλουν τις συντάξεις την Τετάρτη 27 Μαΐου 2020.

• Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις των ανασφάλιστων υπερηλίκων για τον Ιούνιο του 2020 την Παρασκευή 29 Μαΐου.

• Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (μισθωτών) θα καταβάλουν τις συντάξεις την Παρασκευή 29 Μαΐου 2020.

• Επίσης την Παρασκευή 29 Μαΐου θα καταβληθούν οι συντάξεις Ιουνίου από το ΝΑΤ, το δημόσιο και οι προσωρινές συντάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος.

Εμπαιγμός 113.017 συνταξιούχων από Βρούτση

Την ίδια ώρα που ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Βρούτσης αρέσκεται σε επικοινωνιακά παιχνίδια ζητώντας δήθεν συγγνώμη από τους συνταξιούχους, «τιμωρεί» συνταξιούχους μην καταβάλλοντας αυτό που δικαιούνται. Ουσιαστικά έχει αφήσει απλήρωτους και αρνείται να ασχοληθεί με τους 113.017 ανθρώπους που δικαιούνται να λάβουν τη 13η σύνταξη του 2019 (αυτή που είχε καταβάλει η κυβέρνηση Τσίπρα τον προηγούμενο Μάιο εξασφαλίζοντας μια μικρή άνθηση στην ιδιωτική κατανάλωση και κατά συνέπεια την αύξηση του ΑΕΠ). Συγκεκριμένα πρόκειται για κατηγορία ανθρώπων που πριν από τον Μάιο του 2019, όταν και καταβλήθηκε η 13η σύνταξη, είχαν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης καθώς είχαν τις σχετικές προϋποθέσεις αλλά δεν είχε εκδοθεί σχετική απόφαση συνταξιοδότησης (προσωρινή ή οριστική) μέχρι την 31-5-2019. Με βάση τον νόμο που είχε ψηφιστεί στις 17 Μαΐου 2019, στους δικαιούχους κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, τους δικαιούχους προσυνταξιοδοτικής παροχής και τους δικαιούχους επιδομάτων σύνταξης με αιτία την αναπηρία χορηγείται από το έτος 2019 δέκατη τρίτη σύνταξη. Μάλιστα τον Μάιο του 2019, όταν και καταβλήθηκε, ενισχύθηκε η αγορά (λόγω της ρευστότητας των νοικοκυριών) με περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ ή κατά περίπου 0,4% του ΑΕΠ.

Η ΝΔ θεώρησε καλό, παρότι τότε είχε ψηφίσει τη σχετική διάταξη, να καταργήσει τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους τη 13η σύνταξη. Ωστόσο δεν μπορεί να μη δώσει τα χρήματα του συγκεκριμένου επιδόματος του Μαΐου 2019 στους 113.017 συνταξιούχους που τα δικαιούνται. Το θέμα έχει αναδείξει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων που έχει αποστείλει σχετικές επιστολές με αποδέκτες τον Γ. Βρούτση ως υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης και τον Χ. Χάλαρη ως διοικητή του ΕΦΚΑ. Και οι δύο επιλέγουν να κωφεύουν στην καταβολή των νόμιμων εξαναγκάζοντας αυτούς τους συνταξιούχους να καταφύγουν στη Δικαιοσύνη, που συνεπάγεται κόστος χρονικό και χρηματικό. «Το κόστος είναι μικρό και αυτήν τη στιγμή αγγίζει τα 60 εκατ. ευρώ» ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Ν. Χατζόπουλος. Παρ’ όλα αυτά δεν συγκινούνται οι αρμόδιοι Βρούτσης και Χάλαρης.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter