Σπασίμπα κυρία Μενδώνη… Για το εμπάργκο στον πολιτισμό

Σπασίμπα κυρία Μενδώνη… Για το εμπάργκο στον πολιτισμό

Για άλλη μια φορά η υπουργός πολιτισμού και αθλητισμού μας κατέπληξε! Έδωσε οδηγίες να ανασταλεί οποιαδήποτε υλοποίηση, συνεργασία, προγραμματισμός ή συζήτηση εκδηλώσεων με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς.

Η μετάδοση της παράστασης «Η Λίμνη των Κύκνων»,  στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αναβάλλεται. Ο πολιτισμός, κάτι που δυστυχώς δεν έχει καταλάβει η Υπουργός, ενώνει δεν διχάζει. Οπότε, δεν  μπορεί να εργαλοποιηθεί για κάθε φτηνή μικροπολιτική φιλοδοξία ή έστω ως ένδειξη αλληλεγγύης προς στον ουκρανικό λαό.

Οι ουκρανοί αγωνιούν για την ίδια τη ζωή τους και όχι για παραστάσεις που δίνονται 2.100 χιλιόμετρα μακριά τους και αφορούν κλασικές, παγκόσμιες μορφές του πολιτισμού και της τέχνης.

Επίσης, η Υπουργός   δεν είδε ποτέ καμία ομοιότητα της εισβολής των Τούρκων στη Κύπρο με αυτή που γίνεται τώρα στην Ουκρανία με τους Ρώσους; Η αναγνώριση του ψευδοκράτους και η εγκατάσταση τουρκικών στρατευμάτων κατοχής, οι 7.000 νεκροί στη Κύπρο, οι 200.000 εκτοπισθέντες, οι 1.500 αγνοούμενοι, η αγνόηση τεσσάρων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας από την πλευρά της Τουρκίας, είναι μικρές λεπτομέρειες για την Υπουργό;

Για να γίνουμε πιο κατανοητοί, όταν βλέπετε  κυρία Υπουργέ την Αγία Σοφία να γίνεται τζαμί, την Παναγία της Σουμελά  να  γίνεται ντισκοτέκ,  γιατί δεν λαμβάνετε αντίστοιχα μέτρα απαγόρευσης διαφόρων τηλεοπτικών  τουρκικών σειρών ή reality στην ελληνική τηλεόραση, τι περιμένετε; Είναι επικίνδυνο για τη δημοκρατία το εμπάργκο στον πολιτισμό και σε καμία περίπτωση δεν είναι φυσιολογικό, όπως δεν μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογικό να τσιμεντώνεται η Ακρόπολη, παρά την κατακραυγή της UNESCO, ή το φιάσκο Λιγνάδη σαν μια απλή παραπλάνηση. Να θυμίσουμε κι άλλα; Η ενοχική σιωπή σας στη διακοπή παράστασης γνωστού κωμικού  στη  λογική της λογοκρισίας, ανελευθερίας, τα φαινόμενα διάχυσης μίας κουλτούρας φόβου.

Στα έργα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς δεν επιβάλλεται λογοκρισία. Ποτέ. Και με καμία δικαιολογία. Η επιθετική πολιτική της Ρωσικής ηγεσίας σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ταυτιστεί με την τέχνη, τον πολιτισμό και εκφραστές αυτής που έχουν μείνει στην παγκόσμια ιστορία για τα μοναδικά έργα τους.

Ο Αβραάμ Ιωαννίδης είναι μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter