Spiegel: Η Ελλάδα του Μητσοτάκη εγκαταλείπει πρόσφυγες στη θάλασσα (Video)

Spiegel: Η Ελλάδα του Μητσοτάκη εγκαταλείπει πρόσφυγες στη θάλασσα (Video)

Ευθείες βολές εναντίον του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, εξαπολύει το Der Spiegel σε δημοσίευμά του για το προσφυγικό στο οποίο φέρνει στο φως της δημοσιότητας ένα βίντεο το οποίο φέρεται να δείχνει σκάφος του ελληνικού Λιμενικού να καταφεύγει σε πρακτικές για τις οποίες κατηγορεί συνήθως την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, επικαλούμενο έρευνα αλλά και μία μαρτυρία ενός Παλαιστίνιου που ονομάζεται Amjad Naim, το γνωστό γερμανικό περιοδικό, σε δημοσίευμα με τίτλο: «Η Ελλάδα είναι ύποπτη για εγκατάλειψη προσφύγων στη θάλασσα» υποστηρίζει πως σε τουλάχιστον μία περίπτωση, όπως αποτυπώνεται στο βίντεο που δίνει στη δημοσιότητα, το ελληνικό λιμενικό προσπάθησε να επαναπροωθήσει σε τουρκικά χωρικά ύδατα, μία λέμβο γεμάτη μετανάστες και πρόσφυγες και «στη συνέχεια τους εγκαταλείπει στη μοίρα τους».

«Είναι το πρωί της 13ης Μαΐου και ο Παλαιστίνιος βρίσκεται σε ένα φουσκωτό σκάφος, έχοντας πληρώσει λαθρεμπόρους μεταναστών στην Τουρκία για το ταξίδι. Ο Νάιμ δεν ήταν μόνος στο σκάφος. Ήταν μια ομάδα τουλάχιστον 26 ατόμων και είχαν φτάσει σχεδόν στο νησί της Σάμου. Ο Νάιμ θυμάται ότι άκουσε ένα ελικόπτερο. Για τις επόμενες ώρες, οι επιβάτες θα φοβόταν τη ζωή τους», γράφει το Spiegel και προσθέτει: «Οι άνδρες με τις μάσκες πλησίασαν, λέει ο Naim, προσθέτοντας ότι θυμάται να βλέπει την ελληνική σημαία και αρκετές λέμβους».

«Πυροβόλησαν στο νερό, λέει, έσπασαν τη φουσκωτή σχεδία των μεταναστών με ένα γάντζο και κατέστρεψαν τον κινητήρα, σταματώντας έτσι το σκάφος λέει ο Naim, προσθέτοντας ότι άρχισε να κλαίει και έκρυψε το κινητό του τηλέφωνο στο εσώρουχό του», ισχυρίζεται το περιοδικό.

Μάλιστα το Spiegel κάνει λόγο για «ένα κλιπ 55 δευτερολέπτων από τον Naim που καταγράφει σαφώς ένα έγκλημα. Το βίντεο δείχνει τον ίδιο και τους άλλους πρόσφυγες σε δύο φουσκωτές σωσίβιες λέμβους. Στο βίντεο, ένα πλοίο της Ελληνικής Ακτοφυλακής, μήκους 18 μέτρων (59 πόδια), σέρνει τις σχεδίες πίσω προς την Τουρκία. Ένα επιπλέον πλοίο βρίσκεται δίπλα».

«Στη συνέχεια, όπως φαίνεται στο βίντεο, η Ελληνική Ακτοφυλακή αποσυνδέει το σχοινί ρυμούλκησης, αφήνοντας τους πρόσφυγες στη μοίρα τους στη μέση της θάλασσας. Είναι πιθανό ότι η εμπειρία του Naim θα μπορούσε να είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Είναι πιθανό ότι οι Έλληνες ναυτικοί απλώς έχασαν την υπομονή τους ή ότι το συγκεκριμένο πλοίο είχε ιδιαίτερα κακό πλήρωμα. Αλλά αυτό δεν ισχύει. Ο Naim είναι προφανώς ένα μόνο θύμα μεταξύ πολλών. Υπάρχει ένα σύστημα πίσω από τις τακτικές. Σε μια κοινή έρευνα με το Lighthouse Reports and Report Mainz, το DER SPIEGEL ανέλυσε δεκάδες βίντεο και τα συνέκρινε με τα δεδομένα εκτός από το ότι μίλησε με πολλούς αυτόπτες μάρτυρες», γράφει σημειώνοντας πως τέτοιου είδους ενέργειες αποτελούν σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ωστόσο, η Ελληνική Ακτοφυλακή αρνήθηκε τις κατηγορίες ενώ τόνισαν πως υπακούουν σε όλους τους ισχύοντες νόμους.

«Βολές» κατά Μητσοτάκη

Το δημοσίευμα του Spiegel καταλήγει… επιθετικά με μομφές για την πολιτική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη που, όπως αναφέρεται: «είναι στην εξουσία από τον περασμένο Ιούλιο και έκτοτε έχει λάβει αρκετά μέτρα για να εξασφαλίσει ότι λιγότεροι πρόσφυγες θα φτάσουν στην Ελλάδα. Είχε αναστείλει προσωρινά το δικαίωμα ασύλου και συντόμευσε την προθεσμία για ένσταση σε υποθέσεις ασύλου. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της θητείας του, οι συνοριοφύλακες στον Έβρο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχουν προφανώς χρησιμοποιήσει πυρομαχικά εναντίον προσφύγων, πιθανόν να σκότωσαν τουλάχιστον έναν. Η κυβέρνησή του εξέτασε το ενδεχόμενο να εμποδίζει τα σκάφη προσφύγων με εμπόδια στη θάλασσα».

«Το κυνικό παιχνίδι που παρατηρείται στον Έβρο επαναλαμβάνεται τώρα στο Αιγαίο. Οι τουρκικές και οι ελληνικές ακτοφυλακές ωθούν τα σκάφη προσφύγων στα χωρικά ύδατα του άλλου, με τους ίδιους τους μετανάστες να πιαστούν στη μέση. Σε μια τέτοια κατάσταση, όσοι θέλουν να διασχίσουν το Αιγαίο χρειάζονται λίγη τύχη», καταλήγει.

Πηγή: Spiegel

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter