Σπίρτζης: Επιτελικό χάος πριν από την έναρξη των σχολείων

Σπίρτζης: Επιτελικό χάος πριν από την έναρξη των σχολείων

«Μνημείο ανοργανωσιάς, ανευθυνότητας και κομματικοποίησης», χαρακτηρίζει το «επιτελικό κράτος» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο τομεάρχης Εσωτερικών της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης.

«Ότι δεν έκανε η Κυβέρνηση τόσους μήνες το μεταβιβάζει τελευταία στιγμή στους Δήμους, στους μαθητές, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς. Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει την διαλυτική για τη χώρα και την τοπική αυτοδιοίκηση λειτουργία του επιτελικού κράτους, της πρακτικής του «βλέποντας και κάνοντας» στις αποφάσεις αντιμετώπισης της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης», σημειώνει στη δήλωσή του ο Χρήστος Σπίρτζης.

«Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι δεν θα ξεκινήσουν τα σχολεία χωρίς μάσκες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και χωρίς την ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης του απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας.

Σήμερα δυστυχώς ξαναζήσαμε οι Υπουργοί της ΝΔ να μην έχουν προχωρήσει σε καμία σοβαρή ενέργεια και την επανάληψη της καπηλείας του έργου προσλήψεων του ΣΥΡΙΖΑ στην παιδεία, υποκρύπτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη τον σχετικό διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ σε πλήρη εξέλιξη και υποκρύπτοντας ότι είχαμε δρομολογήσει και εξασφαλίσει πιστώσεις για τον διορισμό 10.500 μόνιμων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στο πλαίσιο της πολιτικής μας για 15.000 μόνιμους διορισμούς στη Δημόσια Εκπαίδευση.

Τα αποτελέσματα όμως του επιτελικού κράτους της ΝΔ, της πολιτικής «βλέποντας και κάνοντας» χωρίς κανένα σχέδιο, δεν έχει καλύψει ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες στις υπάρχουσες κτιριακές υποδομές.

Aπέχουμε μόλις μια εβδομάδα πριν την τυπική έναρξη της σχολικής χρονιάς και όφειλε η κυβέρνηση να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για την ασφαλή και πλήρη λειτουργία των σχολείων. Αντί αυτού και ενώ ανακοινώθηκε μόλις πριν λίγο στη συνέντευξη τύπου, ότι τελικά το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει στις 14 Σεπτέμβρη, ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την προμήθεια μασκών για μαθητές και εκπαιδευτικούς και δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας, αφού η κυβερνητική ολιγωρία τόσων μηνών είναι πρωτοφανής.

Έπειτα από την ανακοίνωση της Υπουργού Παιδείας κ. Κεραμέως ότι οι μάσκες είναι υποχρέωση των μαθητών και των εκπαιδευτικών, και μετά την πάνδημη κατακραυγή η θέση της Κυβέρνησης άλλαξε την τελευταία στιγμή, με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, ότι θα δοθούν μάσκες από το Δημόσιο.

Στη συνέχεια ζήσαμε με ευθύνη της κυβέρνησης την έκδοση ΠΝΠ που προβλέπει την διενέργεια διαγωνισμού από τους Δήμους ή την ΚΕΔΕ και στη συνέχεια την εξαγγελία ότι τις διαδικασίες προμήθειας των μασκών θα τις υλοποιήσει η ΚΕΔΕ !!! Πάρα τις αντιδράσεις πολλών Δημάρχων αλλά και τα ουσιαστικά και τυπικά προβλήματα για να διεξαχθεί διαγωνισμός από την ΚΕΔΕ μόλις στις 28 Αυγούστου, η ΚΕΔΕ αποφάσισε κατά πλειοψηφία, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου (!!!) τη σύμφωνη γνώμη της με την κυβέρνηση, ότι τελικά την προμήθεια για όλους τους Δήμους θα διενεργήσει η ΚΕΔΕ».

Στη συνέχεια, ο Χρήστος Σπίρτζης θέτει τα εξής ερωτήματα προς την κυβέρνηση:

• γιατί δεν προβλέφθηκαν νωρίτερα οι διαδικασίες προμήθειας όταν ήταν γνωστή η ανάγκη εδώ και μήνες;

• γιατί δεν έγινε εγκαίρως διαγωνιστική διαδικασία από κεντρικό φορέα είτε από το Υπουργείο Παιδείας είτε από το Υπουργείο Εσωτερικών;

• γιατί εμμένει η κυβέρνηση να γίνει από την ΚΕΔΕ;

• γιατί εφαρμόζεται, όταν ήταν γνωστή η ανάγκη σε μάσκες αρκετούς μήνες, η ειδική διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση;

• έχουν τηρηθεί οι απαραίτητες διαδικασίες; Έχει γνωμοδοτήσει θετικά η ΕΑΔΗΣΣΥ, για την έγκριση της συγκεκριμένης διαδικασίας, έχει οριστεί η επιτροπή διαγωνισμού όπως ορίζει ο νόμος;

• όταν ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία θα υπάρξει προσυμβατικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου;

• σε πόσο χρόνο εκτιμά η Κυβέρνηση ότι η ΚΕΔΕ θα έχει ολοκληρώσει τις παραπάνω διαδικασίες, θα υπογράψει τις νόμιμες συμβάσεις, θα παραλάβει και θα αποστείλει τις μάσκες σε όλα τα σχολεία της χώρας;

«Ρωτάμε την κυβέρνηση, στο κρίσιμο ζήτημα της προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας αν έχει εξετάσει έστω την πιθανότητα της διενέργειας διαγνωστικών εξετάσεων covid-19 στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

Επίσης, ρωτάμε την κυβέρνηση γιατί δεν έχει προμηθευτεί τόσους μήνες για λογαριασμό των σχολείων τα απαραίτητα αντισηπτικά διαλύματα, που θα διατίθενται εντός των αιθουσών και έχει μετακυλήσει στους Δήμους την δική της ευθύνη.

Το επιτελικό κράτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτελεί μνημείο ανοργανωσιάς, ανευθυνότητας και κομματικοποίησης τoυ κράτους. Η διαλυτική για τη χώρα και την τοπική αυτοδιοίκηση λειτουργία του στις αποφάσεις αντιμετώπισης της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο ακόμη και τα παιδιά μας, ακόμη και τη λειτουργία των σχολείων.

Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι δεν θα ξεκινήσουν τα σχολεία χωρίς μάσκες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και χωρίς την ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης του απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας.

Με την ευκαιρία ακόμη δεν έχουμε λάβει, από το Υπουργείο Εσωτερικών, καμία απάντηση για το κόστος των Δήμων για την αντιμετώπιση του covid-19 στην πρώτη φάση αντιμετώπισης, παρά τις δεσμεύσεις».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter