Σπίρτζης: Πώς θα γίνονται οι εξετάσεις για δίπλωμα αυτοκινήτου με χρήση κάμερας

Αρκετά αποκαλυπτική ήταν η συνέντευξη του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη στον τηλεοπτικό σταθμό «Open» σχετικά με το νέο σύστημα εξέτασης οδηγών, στην εκπομπή της Φαίης Μαυραγάνη.

Ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι αλλάζει ο τρόπος εξέτασης για την άδεια οδήγησης. «Είναι τραγικό να ζούμε τις τελευταίες δεκαετίες σαν κοινωνία ένα νοσηρό φαινόμενο: Στην πρώτη επαφή που έρχονται τα παιδιά μας με το δημόσιο για να αποκτήσουν την άδεια οδήγησης, να τους ζητάμε χρήματα και όχι ικανότητες και δεξιότητες για να λάβουν την άδεια οδήγησης. Αυτό έχει και πολιτιστικό και κοινωνικό αντίκτυπο αν θέλετε, αλλά έχει και βαρύ φόρο στη συνέχεια, με τα τροχαία ατυχήματα».

Σε ερώτηση για το εάν στο αυτοκίνητο του εξεταστή θα υπάρχει κάμερα που από κάποιο κέντρο θα ελέγχεται τι κάνει ο εξεταζόμενος, ο υπουργός απάντησε: «Ναι, θα υπάρχει κέντρο στο Υπουργείο Μεταφορών και στους ελεγκτές του αντίστοιχου Σώματος, που θα μπορούν να βλέπουν από κάμερες και δειγματοληπτικά στη συνέχεια, όλες τις εξετάσεις μέσα στο αυτοκίνητο. Στο αυτοκίνητο δε θα υπάρχει πλέον ο δάσκαλος οδήγησης, θα είναι ο εξεταζόμενος και ο εξεταστής.»

Όπως εξήγησε ο κ. Σπίρτζης, ο δάσκαλος οδήγησης θα είναι στο... σπίτι του, δηλαδή δεν θα διαδραματίζει κανέναν ρόλο στις εξετάσεις, εφόσον έχει κάνει τα μαθήματά του. Ο δε εξεταστής θα είναι κάθε φορά διαφορετικός, θα γίνεται ηλεκτρονική κλήρωση την τελευταία στιγμή ώστε να είναι αδιάβλητο το σύστημα.

Δύο ειδών εξετάσεις

Ο υπουργός επισήμανε ότι θα είναι δυο ειδών οι εξετάσεις: θα είναι πορεία και θα είναι και σε πάρκα συγκεκριμένα ή σε δρόμους με ήπια κυκλοφορία και με κάμερες επίσης, για να μπορεί κάποιος να βλέπει στη συνέχεια αν είναι οι εξετάσεις ορθές, αν πέρασε κάποιος σωστά ή όχι. Και οι εξεταστές θα είναι ξεχωριστό Σώμα, θα γίνεται κλήρωση κάθε στιγμή. Θα γίνεται κάθε φορά σε κάθε εξεταζόμενο κλήρωση για το ποιος θα είναι ο εξεταστής τελευταία στιγμή, ώστε να μην υπάρχει χρονικό διάστημα, ή περιθώριο …

Οι δάσκαλοι οδήγησης θα αναλάβουν και τα έξοδα εγκατάστασης των καμερών στα οχήματά τους. 

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.