Σπίρτζης: Τροποποίηση του Νόμου Πεπονή για το ΑΣΕΠ ή κατάργηση του;

Σπίρτζης: Τροποποίηση του Νόμου Πεπονή για το ΑΣΕΠ ή κατάργηση του;

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση πραγματοποιεί ο Χρήστος Σπίρτζης καλώντας την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι δεν θα καταστρατηγήσει τον Ν.2190/1994, δεν θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών το 2021, δεν θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση κρίσιμων δομών του δημόσιου τομέα.

Όπως επισημαίνει: «Οι ανακοινώσεις όμως των αποφάσεων της κυβέρνησης στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο για τις αλλαγές στο ΑΣΕΠ και στην επιλογή διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου, σε συνδυασμό με όσα έχουμε ζήσει όλο το χρονικό διάστημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για όλο το δημόσιο τομέα, επιβεβαιώνουν στον πλέον καλοπροαίρετο πολίτη την αναντιστοιχία διακηρύξεων της Κυβέρνησης και πράξεων της ίδιας και των στελεχών της».

Αναλυτικά η δήλωση του τομεάρχη Εσωτερικών της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη:

Καλούμε την κυβέρνηση να απαντήσει και να δεσμευτεί ότι:

Δεν θα καταστρατηγήσει τον Ν.2190/1994

Δεν θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών το 2021

Δεν θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση κρίσιμων δομών του δημόσιου τομέα

Καλούμε σε εγρήγορση τον προοδευτικό κόσμο της χώρας και τους φορείς των εργαζομένων, να μην επιτρέψουν την εφαρμογή των ίδιων ανάλγητων και αντικοινωνικών πολιτικών που ζήσαμε με αποκλειστική ευθύνη του νεοφιλελευθερισμού και του παλαιοκομματισμού για πάνω από μία δεκαετία.

Εδώ και ένα χρόνο παρακολουθούμε την Κυβέρνηση Μητσοτάκη να υλοποιεί την μεγαλύτερη αντιμεταρρύθμιση που έχει γίνει στη σύγχρονη Ελλάδα και να καταστρατηγεί όχι μόνο τις μεγάλες τομές που είχαν θεσπιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Δημόσια Διοίκηση αλλά και τις όποιες εξαγγελίες και δεσμεύσεις της ΝΔ ως αντιπολίτευση.

Οι ανακοινώσεις όμως των αποφάσεων της κυβέρνησης στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο για τις αλλαγές στο ΑΣΕΠ και στην επιλογή διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου, σε συνδυασμό με όσα έχουμε ζήσει όλο το χρονικό διάστημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για όλο το δημόσιο τομέα, επιβεβαιώνουν στον πλέον καλοπροαίρετο πολίτη την αναντιστοιχία διακηρύξεων της Κυβέρνησης και πράξεων της ίδιας και των στελεχών της.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πιστή στο δόγμα «άλλα λέω και άλλα κάνω» αποφάσισε:

Α. την επιλογή διοικήσεων δημοσίου τομέα, η οποία προάγει την αποσύνδεση της Κυβέρνησης από τη Διοίκηση του Δημοσίου, με εισήγηση του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη.

Αυτόματα προκύπτουν τα ερωτήματα:

Γιατί κατάργησαν το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών στον πρώτο Νόμο που ψήφισαν, στο Νόμο του επιτελικού κράτους ;

Γιατί κατήργησαν την επιλογή Τομεακών και Διοικητικών Γραμματέων, με διαδικασίες ΑΣΕΠ, στον πρώτο Νόμο που ψήφισαν, στο Νόμο του επιτελικού κράτους, εφόσον επιθυμούν την αποσύνδεση της Κυβέρνησης από τη Δημόσια Διοίκηση ;

Ποια η σύνθεση και τα εχέγγυα ανεξαρτησίας της ειδικής πενταμελούς Επιτροπής Επιλογής Στελεχών του Δημοσίου που θα υλοποιεί την προεπιλογή των υποψηφίων;

Β. την προώθηση τροποποιήσεων για την αναμόρφωση του ν.2190/1994 για το ΑΣΕΠ, γνωστού ως νόμου Πεπονή, με εισήγηση του Υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου.

Θα χαιρετίζαμε έστω τις προθέσεις που διακήρυξε ο Υπουργός Εσωτερικών, αν δεν είχαμε ζήσει έναν χρόνο τον οργιώδη τρόπο οικοδόμησης του κομματικού επιτελικού κράτους της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Θυμόμαστε την εβδομαδιαία θεσμοθέτηση κατ’εξαίρεση διατάξεων και σημαντικών τροποποιήσεων Νόμων για τη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική αυτοδιοίκηση, σε άσχετα σχέδια νόμου, σε άλλες επιτροπές από την επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης υποβαθμίζοντας το κοινοβούλιο, τις δημοκρατικές διαδικασίες διαβούλευσης, συντάσσοντας την βίβλο της Κακής νομοθέτησης.

Θυμόμαστε την «εμβληματική» δια νόμου ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της προκήρυξης του ΑΣΕΠ για προσλήψεις προσωπικού στην Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε. – “EnterpriseGreece” και την πλήρη ανατροπή της διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού. Κατήργησαν παντελώς τη συμμετοχή του ΑΣΕΠ στη διαδικασία προσλήψεων και στην επιλογή του προσωπικού, με διατάξεις στον Αναπτυξιακό νόμο.

Θυμόμαστε τις αθρόες πελατειακές προσλήψεις μετακλητών υπαλλήλων στο στενό πυρήνα του Δημοσίου αντικαθιστώντας αντισυνταγματικά την δημόσια διοίκηση. Ενδεικτικά αναφέρουμε και υπενθυμίζουμε, αν και πρόσφατα έχουμε δώσει κατάλογο στη δημοσιότητα, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών (ΕΕΤΑΑ).

Ένα χρόνο κυβέρνησης Μητσοτάκη το Υπουργείο Εσωτερικών εγκρίνει και υλοποιεί το βασικό όραμα της ΝΔ: Την απεμπόληση των αρχών της διαφάνειας, της λογοδοσίας, της χρηστής διοίκησης, της βέλτιστης διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου και της αμεροληψίας. Ακριβώς στον αντίποδα όσων διακηρύσσει.

Η διαρκής προσπάθεια αλλαγής, παράκαμψης και τελικά κατάργησης του Νόμου Πεπονή από τον παλαιοκομματισμό και την συντηρητική παράταξη είναι δεδομένη.

Δικαιολογημένα επομένως ζητάμε διευκρινίσεις και συγκεκριμένες απαντήσεις, στις πρώτες αποφάσεις που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση:

Τι εννοούν και πως θα υλοποιήσουν μέσω γραπτών δοκιμασιών τις Δεξιότητες και την Προσωπικότητα των υποψηφίων; Ποια τα κριτήρια που θα θεσπίσουν για την αξιολόγηση της προσωπικότητας του κάθε υποψηφίου;

Πως θα διασφαλίσουν το αδιάβλητο των διαγωνιστικών διαδικασιών και από ποιόν φορέα θα υλοποιούνται οι διαγωνισμοί της γραπτής δοκιμασίας προσωπικότητας;

Εξήγγειλαν πως θα μειώσουν το διοικητικό βάρος του ΑΣΕΠ με έναν διαγωνισμό μίας προγραμματισμένης διαδικασίας. Γιατί τότε κατάργησαν τον πολυετή προγραμματισμό προσλήψεων και γιατί κατήργησαν το παρατηρητήριο για τη δημόσια διοίκηση στον πρώτο Νόμο που ψήφισαν, στο Νόμο του επιτελικού κράτους ;

Εξήγγειλαν την απόφαση της κυβέρνησης για Κατάργηση των ειδικών διατάξεων που θεσπίζουν αποκλίνουσες διαδικασίες ή μοριοδοτήσεις με κατεύθυνση την ενιαία διαδικασία. Αναμένουμε επομένως την δέσμευση της κυβέρνησης για την άμεση κατάργηση των δεκάδων κατ’εξαίρεση διατάξεων που θεσμοθετούσε κάθε εβδομάδα από το πρώτο σχέδιο νόμου μέχρι σήμερα και την αυτόματη κατάργηση των προσλήψεων, των μοριοδοτήσεων και των αξιολογήσεων που έγιναν με τις κατ’εξαίρεση διαδικασίες.

Δυστυχώς γνωρίζουμε ότι ούτε ο Υπουργός Εσωτερικών ούτε η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες ακύρωσης και παραδοχής όσων στρεβλών έχουν οι ίδιοι ψηφίσει μόλις σε έναν χρόνο. Γνωρίζουμε επίσης την απέχθεια του παλαιοκομματισμού για τον Ν.2190/1994 και για τις μεγάλες τομές της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα, για την ανεξάρτητη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης. Γνωρίζουμε την απέχθεια του νεοφιλελευθερισμού για οτιδήποτε Δημόσιο.

Σήμερα γνωρίζουμε επίσης την πλήρη αποτυχία του επιτελικού κράτους της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στην αντιμετώπιση της πανδημίας με τα εκατοντάδες καθημερινά επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Σήμερα γνωρίζουμε πρόσθετα την πλήρη αποτυχία του επιτελικού κράτους της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στην οικονομία, αφού όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών, διαμορφώθηκε το πρωτογενές αποτέλεσμα για την περίοδο του Ιανουαρίου – Ιουλίου 2020 με έλλειμμα ύψους 7.463 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.166 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 1.763 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2019.

Γι αυτό παρά το επικοινωνιακό θόλωμα των νερών ρωτάμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη και συγκεκριμένα τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Υπουργό Οικονομικών να δεσμευτούν ότι δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι του Δημοσίου την παταγώδη αποτυχία των κυβερνητικών πολιτικών με μείωση των μισθών τους το 2021, βάζοντας την οριστική ταφόπλακα στη δημόσια διοίκηση.

Τους καλούμε επίσης να δεσμευτούν ότι για τους ίδιους λόγους δεν θα απομειώσουν δημόσιες δομές και δεν θα προχωρήσουν σε ιδιωτικοποίηση κρίσιμων δομών του δημόσιου τομέα, για να δείξουν μείωση δημόσιων δαπανών.

Τους καλούμε να δεσμευτούν τώρα, δημόσια και να απαντήσουν στα εύλογα ερωτήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Τέλος καλούμε σε εγρήγορση τον προοδευτικό κόσμο της χώρας και τους φορείς των εργαζομένων, να μην επιτρέψουν την εφαρμογή των ίδιων ανάλγητων και αντικοινωνικών πολιτικών που ζήσαμε με αποκλειστική ευθύνη του νεοφιλελευθερισμού και του παλαιοκομματισμού για πάνω από μία δεκαετία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter