Σπίρτζης: «Τάσσομαι υπέρ της συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής»

Σπίρτζης: «Τάσσομαι υπέρ της συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής»

«Να αντιμετωπίσετε με περηφάνια και διάθεση ελέγχου τα πεπραγμένα μου στο υπουργείο Μεταφορών, χωρίς καμία διάθεση συντροφικής αλληλεγγύης» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Χρήστος Σπίρτζης από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση των προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για συγκρότηση Προανακριτικής επί τη βάσει του πορίσματος της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για τη σύμβαση 717, το οποίο εντοπίζει εναντίον τυχόν διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος.

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών ξεκαθάρισε εξ αρχής πως συναινεί στη συγκρότηση της Προανακριτικής, ζητώντας από τους βουλευτές της ΝΔ να υπερψηφίσουν το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Υποστήριξε, μάλιστα, πως αν υπάρχουν τυχόν ευθύνες είναι δικές του και μόνο, και όχι του ΣΥΡΙΖΑ μου ή του Αλ. Τσίπρα. Όπως πρόσθεσε, αυτή τη διευκρίνιση την έκανε γιατί δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να βάλει στο στόχαστρο της πολιτικής εντυπωσιοθηρίας τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε σχέση με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για συγκρότηση Προανακριτικής, σημείωσε πως θα είχε κάνει παράβαση καθήκοντος αν κήρυσσε έκπτωτη την ανάδοχο εταιρία, αφού προϊσταμένη αρχή για την παρακολούθηση της σύμβασης ήταν η ΕΡΓΟΣΕ και όχι το αρμόδιο υπουργείο. Παρέθεσε, επίσης, το πόρισμα της ΕΔΕΛ (Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου) αλλά και τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου που εκδόθηκαν επί ημερών του στο υπουργείου και οι οποίες περιέγραφαν τουλάχιστον ως πλημμελή την αρχική σύμβαση 717.

«Δηλαδή», όπως είπε ο κ. Σπίρτζης, «είχαμε μία σύμβαση του 2014 που προέβλεπε υλικά και λογισμικό που είχαν πάψει να παράγονται πριν ακόμα από το 2014. Δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί η σύμβαση για να έχουμε σύστημα τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης χωρίς τη συμπληρωματική σύμβαση».

Επιπλέον, επισήμανε πως για να ολοκληρωθεί η σύμβαση έπρεπε να γίνει διπλή σιδηροδρομική γραμμή, κάτι που ολοκληρώθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2017. «Αδικείτε και τον εαυτό σας και το κόμμα σας κύριοι του ΠΑΣΟΚ» είπε σε σχέση με την πρόταση του τρίτου κόμματος, ζητώντας να συναινέσουν στη διεύρυνση της έρευνας από το 2011.

Κλείνοντας, απευθύνθηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας τους να αντιμετωπίσουν με περηφάνια και διάθεση ελέγχου τα πεπραγμένων του στο υπουργείο Μεταφορών χωρίς καμία διάθεση συντροφικής αλληλεγγύης. «Ακόμα κι αν αποπειραθεί κάποιος να με στοχοποιήσει, να μη τσιμπήσετε. Το έχω συνηθίσει» είπε και κατέληξε επαναλαμβάνοντας προς τους βουλευτές της ΝΔ το αίτημα να υπερψηφίσουν τη συγκρότηση της Προανακριτικής.

Να σημειωθεί πως ο έτερος αναφερόμενος πρώην υπουργός Μεταφορών στο πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας, Κ. Καραμανλής, θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια το απόγευμα.

 

Ακολουθεί όλη η ομιλία του Χρήστου Σπίρτζη:

Διαβάστε επίσης:  Τέμπη: LIVE από τη Βουλή η συζήτηση των προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter