Σπύρος Ζαννιάς: «Το «όχι» στην κομματικοποίηση ήταν βροντερό»

Σπύρος Ζαννιάς: «Το «όχι» στην κομματικοποίηση ήταν βροντερό»

Συνέντευξη στον Σάββα Λιβάνιο

To ελληνικό τένις διανύει την καλύτερή του περίοδο, με τον Στέφανο Τσιτσιπά να βρίσκεται στη βιτρίνα του παγκόσμιου αθλητισμού και τη Μαρία Σάκκαρη να είναι σταθερή δύναμη. Στο εσωτερικό μέτωπο η διοίκηση που εκλέχθηκε στην ομοσπονδία τένις (ΕΦΟΑ) είχε απέναντί της τον… λούζερ υφυπουργό Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη, ο οποίος επιχείρησε να κομματικοποιήσει τις εκλογές στις ομοσπονδίες και απέτυχε παταγωδώς.

Ο ισχυρός παράγοντας του τένις Σπύρος Ζαννιάς (πρόεδρος της ΕΦΟΑ για 26 χρόνια) ανέλαβε γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας και μίλησε στο Documento για όσα έγιναν το πρώτο τετράμηνο του 2021 και για τα καλύτερα που έρχονται στο άθλημα που υπηρετεί: «Ο Στέφανος και η Μαρία είναι κάτι ξεχωριστό, όχι μόνο στο τένις.

Πλαισιώνονται στις εθνικές ομάδες από τους Περβολαράκη, Καλοβελώνη, Πέτρο Τσιτσιπά, Γραμματικοπούλου, Παπαμιχαήλ. Η ανάπτυξη πάνω από 40 διεθνών πρωταθλημάτων όλων των κατηγοριών στη χώρα μας τα τελευταία δέκα χρόνια που μετρούν στην παγκόσμια κατάταξη και οι 700 και πλέον εθνικές διοργανώσεις βοηθούν, έφεραν και φέρνουν επιτυχίες και εμφανίζονται νέα παιδιά, όπως οι Μιχαέλα Λάκη, Δήμητρα Παύλου, Αριστοτέλης Θάνος, Φίλιππος Αστρινίδης, Θοδωρής Μητσάκος που ήδη ξεχωρίζουν. Οι προπονητές ωρίμασαν, οι γονείς επιλέγουν το τένις και θα δούμε κι άλλες επιτυχίες».

Παρά τις επιτυχίες και την ανάπτυξη, η ομοσπονδία τένις πήρε μόλις 340.000 ευρώ επιχορήγηση από τη ΓΓΑ.

Η επιχορήγηση καλύπτει τη μισθοδοσία και τα ανελαστικά έξοδα και δεν ανταποκρίνεται στο έργο που παράγει η ομοσπονδία. Πέρυσι διαμαρτυρηθήκαμε και συνεχίζουμε σήμερα να διαμαρτυρόμαστε για την αξιολόγηση που προέκυψε από το σύστημα «ΧΙΛΩΝ». Επισημαίνω ότι η ΓΓΑ συμμετέχει με το 32% του προϋπολογισμού που υλοποιεί η ομοσπονδία. Η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τένις στηρίζουν γενναία αναγνωρίζοντας την ανάπτυξη, ενώ η ΕΦΟΑ έχει βραβευτεί δύο φορές τα τελευταία τρία χρόνια από τους διεθνείς φορείς ως η καλύτερα αναπτυσσόμενη ομοσπονδία.

Υπήρξε παρασκήνιο και στις αρχαιρεσίες της ΕΦΟΑ; Ο υφυπουργός ήταν απέναντι σας;

Δεν υπήρξε παράταξη δική μας στις εκλογές, αλλά άνθρωποι που στήριξαν και στηρίζουν τη δουλειά που έχει γίνει σε ενιαίο ψηφοδέλτιο και προφανώς η πλειονότητα των σωματείων. Ο υφυπουργός επιδίωξε την επικράτηση άλλων υποψηφίων.

Ο υφυπουργός περνούσε το μήνυμα ότι οι παλιοί παράγοντες κάνετε προσωπική πολιτική και κακό στο άθλημα που υπηρετείτε;

Προσωπικά στη γενική συνέλευση του 2016 είχα δηλώσει δημόσια ότι δεν θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος το 2020. Δεν υπήρξε αξιολόγηση, αλλά επιδιώχθηκε μια βίαιη αλλαγή χωρίς να μετρηθούν τα αποτελέσματα. Η ολυμπιακή ομάδα στο Τόκιο θα αποτελείται κατά 60% και πλέον από αθλητές και αθλήτριες των ΚΟΕ, ΣΕΓΑΣ, ΕΙΟ, με τις διοικήσεις τους διαρκώς βαλλόμενες. Όμως και άλλες διοικήσεις με επίσης πολύ σημαντικό έργο βρέθηκαν βαλλόμενες. Τα αγωνιστικά αποτελέσματα σε συνδυασμό με την ανάπτυξη δεν συνάδουν με προσωπική πολιτική και βλάβη στον αθλητισμό.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον Αυγενάκη ως υφυπουργό Αθλητισμού;

Ο υφυπουργός μπήκε σε έναν χώρο που απαιτεί γνώσεις και όχι μόνο καλή γνώση της πολιτικής. Στη ΓΓΑ υπάρχουν υπάλληλοι με βαθιά γνώση του αθλητισμού, οι οποίοι εν μέσω της πανδημίας προσπάθησαν με ατέλειωτες εργατοώρες να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες του μητρώου σωματείων και τις εκλογικές διαδικασίες και έπρεπε να ακουστούν περισσότερο.

Η αθλητική οικογένεια γύρισε την πλάτη στον Αυγενάκη, αφού έχασε σχεδόν όλες τις εκλογές…

Είναι γεγονός ότι η αθλητική οικογένεια στη συντριπτική της πλειονότητα δεν επέλεξε την κομματικοποίηση στον αθλητισμό.

Με τον αθλητικό νόμο ο υφυπουργός έλεγε ότι οι παλιοί παράγοντες δεν θα μείνουν στις ομοσπονδίες. Εσείς πώς κάνατε «σουρωτήρι» τη νομοθεσία;

Αυτή ήταν η επιλογή των σωματείων που συμμετείχαν στις εκλογές…

Γιατί υπάρχουν τόσες διαμαρτυρίες για το μητρώο αθλητικών σωματείων της ΓΓΑ;

Η διαδικασία ένταξης των σωματείων στο μητρώο ήταν δύσκολη αλλά απαιτούσε και απαιτεί κόστος και χέρια για να υλοποιηθεί. Θα πρέπει να επισημάνω ότι το μητρώο είναι απαραίτητο εργαλείο για τη νομιμότητα και την πιθανή χρηματοδότηση των σωματείων, αλλά θα έπρεπε να μη συνδεθεί με τις εκλογές των ομοσπονδιών, να είναι διαρκώς ανοικτό για την ένταξή τους.

Υπεύθυνη για την ολυμπιακή προετοιμασία είναι η ΕΟΕ. Το υφυπουργείο Αθλητισμού έδωσε κάποια έξτρα οικονομική ενίσχυση λόγω πανδημίας;

Μέχρι σήμερα όχι. Η ολυμπιακή προετοιμασία χρηματοδοτήθηκε από την ΕΟΕ, με τη γενναία στήριξη της ΔΟΕ και των χορηγών που η ΕΟΕ ενέταξε στο πρόγραμμα. Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε πως θα δοθεί ποσό από το υφυπουργείο για την ολυμπιακή προετοιμασία και θα είναι τα πρώτα χρήματα από το 2017.

Η κυβέρνηση κατέβαλε 1,5 εκατ. σε κάθε ΠΑΕ ξεχωριστά και ούτε ευρώ για την ολυμπιακή προετοιμασία. Το ποδόσφαιρο είναι το πλέον λαϊκό άθλημα και στη χώρα μας. Σίγουρα θα έπρεπε να είχαν δοθεί χρήματα και για ολυμπιακή προετοιμασία.

Η ΕΟΕ εισπράττει χρήματα από την χρήση του «Γ. Καραϊσκάκης»; Από 1.1.2019 έπρεπε να καταβάλει ο Ολυμπιακός το 15% των χρημάτων από τις διαφημίσεις…

Είναι προφανές ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν οι όροι της σύμβασης.

Τι περιμένουμε από την ελληνική αποστολή στο Τόκιο;

Η αποστολή εξελίσσεται ιδιαίτερα ικανοποιητικά και απρόσμενα καλά παρ’ όλες τις οικονομικές δυσκολίες και την πανδημία. Σήμερα έχουμε 42 προκρίσεις και αναμένεται ο αριθμός να ξεπεράσει τους 80 αθλητές και αθλήτριες. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν μετάλλια και διακρίσεις. Θέλω να συγχαρώ όλα τα παιδιά που με απαράμιλλο σθένος στηρίζουν την ελληνική σημαία και να δηλώσω πως είναι η πρώτη φορά που και το τένις διεκδικεί μετάλλιο, όντας βέβαιος για διάκριση.

Θα πάτε στο Τόκιο στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων;

Η συμμετοχή μου στο Τόκιο, εφόσον οι συνθήκες της πανδημίας μου το επιτρέψουν είναι δεδομένη, είτε μέσω ΕΟΕ, είτε μέσω της Διεθνούς Ομοσπονδίας που συμμετέχω από το 1999. Δεν εκφράζω πικρία γιατί δεν συμμετέχω στο Αρχηγείο, αφού είναι αποτέλεσμα στείρων πλειοψηφιών, προϊόν της αντιδικίας του 2017, που είναι γνωστή στην Αθλητική Οικογένεια. Θεωρώ και αναγνωρίζεται από όλους ότι δούλεψα και δουλεύω μέχρι να φύγει για το Τόκιο η αποστολή, συνεργαζόμενος με όλα τα μέλη της ΕΠΟΠ και τα στελέχη της ΕΟΕ.

Στις επόμενες εκλογές της ΕΟΕ θα υπάρχουν και πάλι καταστάσεις διχασμού, όπως και στις προηγούμενες;

Ελπίζω πως δεν θα υπάρξει ξανά διχασμός, θα υπάρξουν καλύτερες συνθήκες με την εγγύηση της ΔΟΕ, μέλος-εκπρόσωπος της οποίας της χώρας μας είναι ο Σπύρος Καπράλος, η οποία εκτός από τη στήριξη της Ολυμπιακής Προετοιμασίας στήριξε την πλήρη ανακαίνιση, τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της ΔΟΑ στην Αρχαία Ολυμπία. Είναι ώρα η Ολυμπιακή Οικογένεια να δει με ηρεμία τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε Παρίσι το 2024 και Λος Άντζελες το 2028.

Τι γίνεται με τις εγκαταστάσεις του Τένις στο ΟΑΚΑ;

Η Ομοσπονδία είχε ενοικιάσει τις εγκαταστάσεις και τις συντηρούσε μέχρι το 2004, υλοποιώντας και μαζικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες. Η σύμβαση που είναι σε ισχύ σήμερα μεταξύ ΟΑΚΑ και «ΣΤΑΔΙΟ ΑΕ» τελειώνει πολύ σύντομα και θα υπάρξει διαγωνιστική διαδικασία για μακροχρόνια μίσθωση. Στην υπάρχουσα σύμβαση, η ΕΦΟΑ δύναται δύο φορές το χρόνο να προηγηθεί στη χρήση των γηπέδων.

Πιστεύω η νέα Διοίκηση της ΕΦΟΑ να επιδιώξει να συμμετάσχει σε σχήμα για την πλήρη ανάκτηση των γηπέδων, για τα Εθνικά της κλιμάκια, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Junior’s στον επερχόμενο διαγωνισμό και επιτέλους να βρει το «σπίτι» της, όπως σε όλες τις προηγμένες χώρες στο Άθλημά μας. Σε καμιά περίπτωση το ΟΑΚΑ δεν θα πρέπει να ανταγωνίζεται τα Σωματεία.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter