Σρι Λάνκα: Διεθνές δίκτυο με καμικάζι βομβιστές πίσω από τις επιθέσεις (Video + Photos)

Σρι Λάνκα: Διεθνές δίκτυο με καμικάζι βομβιστές πίσω από τις επιθέσεις (Video + Photos)

Επτά καμικάζι βομβιστές έλαβαν μέρος στις επιθέσεις σε εκκλησίες και πολυτελή ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 290 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 500, δήλωσε σήμερα ένας ερευνητής, ενώ κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως στις επιθέσεις ενεπλάκη ένα διεθνές δίκτυο.

Δύο από τους καμικάζι ανατινάχθηκαν στο πολυτελές ξενοδοχείο Shangri-La στην παραλία του Κολόμπο, δήλωσε ο Αριγιανάντα Ουελιάνγκα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της κυβέρνησης. Οι άλλοι στόχευσαν τρεις εκκλησίες και άλλα δύο ξενοδοχεία.

Ένα τέταρτο ξενοδοχείο και ένα σπίτι σε προάστιο της πρωτεύουσας Κολόμπο τέθηκαν επίσης στο στόχαστρο, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς διενεργήθηκαν οι επιθέσεις αυτές.

«Οι έρευνες είναι ακόμη σε εξέλιξη», δήλωσε ο Ουελιάνγκα.

Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις που σημειώθηκαν ανήμερα το Πάσχα των καθολικών κυρίως στη διάρκεια της λειτουργίας ή την ώρα που οι επισκέπτες των ξενοδοχείων έπαιρναν το πρωινό τους.

«Επισκέπτες που είχαν κατέβει για πρωινό ήταν πεσμένοι στο έδαφος, το αίμα ήταν παντού», δήλωσε ένας υπάλληλος του ξενοδοχείου Kingsbury, ενός από αυτά που επλήγησαν από τις επιθέσεις, στο πρακτορείο Reuters.

«Τους σηκώσαμε όλους, νεκρούς ή ζωντανούς και τους απομακρύναμε.»

Διεθνές δίκτυο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ραζίθα Σεναράτνε δήλωσε ότι ένα διεθνές δίκτυο εμπλέκεται στις επιθέσεις χωρίς να επεκταθεί.

«Δεν πιστεύουμε πως αυτές οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από μια ομάδα ανθρώπων που περιορίζονταν σε αυτή τη χώρα», είπε ο Σεναράτνε. «Υπήρχε ένα διεθνές δίκτυο χωρίς το οποίο οι επιθέσεις αυτές δεν θα μπορούσαν να έχουν επιτυχία», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Μαϊθιπράλα Σενεράτνε ανακοίνωσε πως η χώρα θα ζητήσει διεθνή βοήθεια προκειμένου να εντοπίσει τις διεθνείς διασυνδέσεις.

Οι αρχές είχαν πληροφορίες για επιθέσεις

Ο πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε παραδέχθηκε χθες, Κυριακή, πως η κυβέρνηση είχε πληροφορίες για πιθανές επιθέσεις σε εκκλησίες στις οποίες εμπλεκόταν μια λίγο γνωστή τοπική ισλαμιστική οργάνωση.

Αναφορά των εσωτερικών υπηρεσιών πληροφοριών με ημερομηνία 11 Απριλίου, την οποία είδε το Reuters, ανέφερε πως μια ξένη υπηρεσία πληροφοριών είχε προειδοποιήσει τις αρχές της Σρι Λάνκα για το ενδεχόμενο επιθέσεων.

Τέσσερις από τις βόμβες εξερράγησαν περίπου την ίδια ώρα την Κυριακή, στις 8.45 π.μ. τοπική ώρα, με τις άλλες να ακολουθούν περίπου σε 20 λεπτά. Οι εκρήξεις σε ένα τέταρτο ξενοδοχείο και στο σπίτι σημειώθηκαν το απόγευμα.

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς και τους τραυματίες είναι Σριλανκέζοι. Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους σκοτώθηκαν επίσης 32 ξένοι υπήκοοι, περιλαμβανομένων Βρετανών, Αμερικανών, Τούρκων Ινδών, Κινέζων, Δανών, Ολλανδών και Πορτογάλων πολιτών.

Ο πλουσιότερος άνδρας της Δανίας Άντερς Χολχ Πόβλσεν και η σύζυγός του έχασαν τρία από τα τέσσερα παιδιά τους στις επιθέσεις, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας μόδας του Πόβλσεν.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε σε ταξιδιωτική οδηγία του ότι «τρομοκρατικές οργανώσεις» συνεχίζουν να σχεδιάζουν τη διάπραξη επιθέσεων στη Σρι Λάνκα και ότι στόχοι ενδέχεται να γίνουν τουριστικοί προορισμοί, συγκοινωνιακοί κόμβοι, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, χώροι λατρείας, αεροδρόμια και άλλοι δημόσιοι χώροι.

Ο πρόεδρος ανακοίνωσε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα από τα μεσάνυχτα σήμερα τοπική ώρα, δίνοντας στην αστυνομία και στον στρατό εκτεταμένες εξουσίες να συλλαμβάνει και να ανακρίνει υπόπτους χωρίς εντολή δικαστηρίου.

Η αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε 24 ανθρώπους ως υπόπτους – όλοι είναι Σριλανκέζοι.








Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter