Στα 2 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι φόροι τον Ιούλιο

Στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ ανήλθαν οι απλήρωτοι φόροι μόνο τον Ιούλιο εκτινάσσοντας το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία για το σύνολο του επταμήνου στα 7,8 δις. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει παρέλθει, γεγονός το οποίο αναμένεται να τεθεί στις συναντήσεις που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με την τρόικα, τα τεχνικά κλιμάκια της οποίας βρίσκονται από σήμερα στην Αθήνα. Σημειωτέον, με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ πάντα, η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως ότι πολλοί φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτη την πρώτη δόση του φόρου για να μπουν στις 12 δόσεις.

Επίσης, στις 173 χιλιάδες ανήλθε ο αριθμός των φορολογούμενων, φυσικών και νομικών προσώπων, που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση. Συγκεκριμένα ο αριθμός των οφειλετών ανήλθε στους 3,97 εκατ. πολίτες. Οι 971.429 ζουν με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εναντίον τους, όπως κατασχέσεις εισοδημάτων και υπολοίπων τραπεζικών λογαριασμών. Μόνο τον Ιούλιο επιβλήθηκαν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε επιπλέον 20.000 φορολογούμενους, δηλαδή ο ρυθμός των κατασχέσεων τρέχει με περίπου 1.000 ανά εργάσιμη ημέρα.

Τέλος, το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων προς τη φορολογική διοίκηση ανήλθε τον Ιούλιο στα 97,355 δισ. ευρώ, απέχοντας έτσι μια ανάσα από το όριο των 100 δισεκατομμυρίων.