Στα 250.000€ το όριο ρύθμισης οφειλών στην Εφορία και τα Ταμεία

Στα 250.000€ το όριο ρύθμισης οφειλών στην Εφορία και τα Ταμεία

Και το υπουργείο Οικονομικών ανεβάζει τον πήχη της ρύθμισης οφειλών από 50 χιλιάδες ευρώ αρχικά στις 125 χιλιάδες ευρώ που μαζί με τις ρυθμίσεις για χρέη στον ΕΦΚΑ (125 χιλιάδες ευρώ) το συνολικό ποσό διαμορφώνεται στις 250 χιλιάδες ευρώ. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η απόφαση αυτή, δίνει πλέον η δυνατότητα να ρυθμίζονται οφειλές ανεξαρτήτως του ύψους αυτών αντί του ορίου των 50.000 €, που ίσχυε έως σήμερα. Ιδιαίτερα για οφειλές έως 125.000€ χορηγούνται ρυθμίσεις με τα ίδια ακριβώς κριτήρια, που ισχύουν ήδη για οφειλές έως 50.000 € και με την ίδια απλοποιημένη διαδικασία.

Επίσης στη ρύθμιση υπάγονται πλέον οφειλές, που είχαν βεβαιωθεί έως και την 31η Δεκεμβρίου 2017, αντί της 31ης Δεκεμβρίου 2016.

Μεταξύ άλλων στις αποφάσεις προβλέπεται ότι για οφειλέτες με συνολικές οφειλές άνω των 125.000 ευρώ, το ΚΕΑΟ και η ΑΑΔΕ προτείνουν λύσεις, μόνο εφόσον προσκομίζεται από τον οφειλέτη αξιολόγηση βιωσιμότητας και σχέδιο αναδιάρθρωσης οφειλών από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα.

Ο εμπειρογνώμων μπορεί να είναι είτε φυσικό πρόσωπο που είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος τουλάχιστον 5 χρόνια και διαθέτει άδεια ασκήσεως Οικονομολογικού Επαγγέλματος ή άδεια Λογιστή Φοροτεχνικού τάξης Α’, είτε νομικό πρόσωπο, εφόσον η ως άνω αξιολόγηση και το σχέδιο υπογράφονται από φυσικό πρόσωπο που διαθέτει τα ως άνω προσόντα. Το κόστος της αξιολόγησης θα βαρύνει τον οφειλέτη.

Για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του οφειλέτη προαφαιρούνται από το χρέος το 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης πρέπει να είναι σύμφωνο με τα όσα ορίζονται για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, καθώς και να μη φέρει το ΚΕΑΟ ή την ΑΑΔΕ σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτή στην οποία θα βρισκόταν σε περίπτωση ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, στο πλαίσιο διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης.

Οι λύσεις αυτές όμως δεν μπορούν να περιλαμβάνουν διαγραφή βασικής οφειλής η οποία υπερβαίνει το 50% αυτής.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter