Στα 50 δισ. ευρώ το κρυφό κόστος για τις «νέες» επικουρικές

Στα 50 δισ. ευρώ το κρυφό κόστος για τις «νέες» επικουρικές

Ηθική αυτουργία των Μητσοτάκη – Τσακλόγλου –Χατζηδάκη στις λαθροχειρίες της αναλογιστικής μελέτης.

Μέχρι και σήμερα δεν έχουμε μάθει τι είναι αυτό που τρόμαξε ακόμη και τα νεοφιλελεύθερα γεράκια της Ευρώπης και ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να τροποποιήσει το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» για να μην κατευθυνθούν τα 30,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης μόνο στους μεγάλους παίκτες της ελληνικής οικονομίας. Αν μη τι άλλο είναι μια κυβέρνηση που προτιμά το σκοτάδι της ανομίας. Oλα να γίνονται στα κρυφά, όλα να κινούνται στην γκρίζα περιοχή μεταξύ του παράνομου και του νόμιμου.

Το θέμα όμως που αποκαλύπτει σήμερα το Documento για το κρυφό κόστος των 50 δισ. ευρώ στην επικουρική ασφάλιση ξεπερνά τα όρια της οικονομικής ανάλυσης. Εχει τεράστιες πολιτικές αλλά και ποινικές διαστάσεις. Μιλάμε για την παράβαση καθήκοντος όσων υπογράφουν την αναλογιστική μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής (ΕΕΑ). Βέβαια στο κάδρο των ποινικών ευθυνών μπαίνουν και οι ηθικοί αυτουργοί, οι οποίοι τιμωρούνται κατά τον ΠΚ όπως και οι φυσικοί αυτουργοί!

Συνειδητή παραπλάνηση

Δεν μπορεί για να κρυφτεί κάτω από το χαλί το τεράστιο δημοσιονομικό κόστος να κόβεις 20 χρόνια από την αναλογιστική μελέτη. Δεν γίνεται να θέλεις συνειδητά να παραπλανήσεις και να αποκόπτεις ένα κόστος μετάβασης που κυμαίνεται από 20 έως 28 δισ. ευρώ μέχρι το 2090. Δεν γίνεται να μη συμπεριλαμβάνεις κρυφό κόστος τουλάχιστον 12 δισ. ευρώ από συντάξεις αναπηρίας και χηρείας. Δεν γίνεται να μην μπορείς να κάνεις ως αναλογιστής την αριθμητική πράξη ότι οι ασφαλισμένοι που θα είναι 18 ετών στις αρχές του 2022 θα έχουν προσδόκιμο ζωής τουλάχιστον 82,1 έτη (όπως είναι σήμερα, αν και υπολογίζεται ότι θα έχει φτάσει το 2100 στα 92 έτη). Είναι απλή αριθμητική πράξη τουτέστιν οι ασφαλισμένοι 18 ετών σήμερα θα έχουν προσδόκιμο ζωής 92 έτη. Αρα 92 έτη-18 έτη=74 έτη. Αν σ’ αυτό προσθέσουμε 2022+74έτη =2096. Αν προσθέσουμε χήρες και ορφανά, τότε η αναλογιστική βάση μεγεθύνεται στο 2100, ενώ θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και το γεγονός – όπως συμβαίνει πάντοτε– ότι δεν θα αποβιώσουν όλοι στα 92 έτη.

«Πολιτική απατεωνιά»

Ολα αυτά έχουν πολιτικές διαστάσεις και δείχνουν ότι οι Μητσοτάκης –Τσακλόγλου – Χατζηδάκης δεν διστάζουν να ποδοπατήσουν την εγκυρότητα που πρέπει να έχει ένας δημόσιος οργανισμός, εν προκειμένω η ΕΕΑ, για να στείλουν 2,5 δισ. ευρώ ετησίως σε χρηματιστηριακά παίγνια. Οταν μάλιστα αυτό το υπέρογκο ποσό συνιστά τον μόχθο μισθοσυντήρητων ανθρώπων που τους βάζεις υποχρεωτικά σε χρηματιστηριακό τζόγο. Οταν το μόνο που δίνεις δυνατότητα να διαλέξουν είναι αν θα τοποθετήσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές (ατομικός κουμπαράς) σε παιχνίδια χαμηλού, μεσαίου ή υψηλού ρίσκου. Μάλιστα φτάνεις στο έσχατο σημείο να θεσμοθετείς ασυλία για τους ανθρώπους που θα τοποθετήσεις, ώστε να παίζουν τα παιχνίδια χωρίς να φοβούνται ποινικές κυρώσεις. Αν δε κρύβεις και το κόστος των τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ, που το εγγράφεις στους φορολογούμενους, τότε δεν χρειάζεται κάτι άλλο για να αντιληφθούμε ότι πρόκειται για πολιτική απάτη.

Προκύπτουν ποινικές ευθύνες;

Με τις σημερινές αποκαλύψεις του Documento καθίσταται σαφές ότι υφίστανται ποινικές ευθύνες για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος όχι μόνο για τα πρόσωπα, που λειτουργώντας προφανώς ως εντολοδόχοι έκρυψαν αναλογιστικό κόστος τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ, αλλά και για τους εντολείς τους, τους Μητσοτάκη – Τσακλόγλου – Χατζηδάκη δηλαδή. Το ερώτημα είναι εάν θα αναζητηθούν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter