Στα άδυτα των Βρυξελλών: Η ΕΕ κρατά ακόμα μυστικούς τους όρους των συμφωνιών για τα εμβόλια

Στα άδυτα των Βρυξελλών: Η ΕΕ κρατά ακόμα μυστικούς τους όρους των συμφωνιών για τα εμβόλια

Σχεδόν δεκαέξι μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης κρατά σαν το …ιερό δισκοπότηρο καταχωνιασμένους στα άδυτα της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, τους φακέλους με τα κείμενα όλων των συμβάσεων με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τα εμβόλια κατά της νόσου Covid-19. Οι λαοί της Ευρώπης που ουσιαστικά χρηματοδότησαν την παρασκευή των εμβολίων βρίσκονται στο σκοτάδι σχετικά με τους όρους των συμφωνιών που έκλεισαν οι φαρμακευτικοί κολοσσοί με την ΕΕ.

Η Κομισιόν θέτει υπέρ άνω όλων την κερδοφορία των φαρμακοβιομηχανιών και την προστασία τους στον επιχειρηματικό ανταγωνισμό. Παρά τις πιέσεις ευρωβουλευτών και πολιτικών ευρωομάδων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακόμα και σήμερα ποιείται την νήσσαν…

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με ερώτηση στην Κομισιόν που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Κώστας Παπαδάκης, έθεσε (11.5.2021) το ζήτημα αυτό σε συνδυασμό με τις ευθύνες της ΕΕ για την καθυστέρηση του εμβολιασμού. Το ΚΚΕ ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημοσιεύσει «τα πλήρη, χωρίς περικοπές, κείμενα όλων των συμβάσεων με τις φαρμακευτικές εταιρείες, έτσι ώστε να γνωρίζουν οι λαοί τις Ευρώπης τους όρους και τις ρήτρες των συμφωνιών για τα εμβόλια που έχουν πληρωθεί με τα δικά τους χρήματα;». Παράλληλα, το ΚΚΕ προτάσσει την ανάγκη της πλήρους κατάργησης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (πατέντες) που καλύπτουν τα εμβόλια, χωρίς καμία αποζημίωση των φαρμακοβιομηχάνων. Καλεί την Κομισιόν να τοποθετηθεί επί του θέματος και ζητά να απαντήσει αναλυτικά πώς αιτιολογεί τις τεράστιες κι απαράδεκτες καθυστερήσεις στις διαδικασίες για την αξιοποίηση όλων των ασφαλών, διαθέσιμων και αποτελεσματικών εμβολίων για τον δωρεάν και έγκαιρο εμβολιασμό των λαών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που συγκέντρωσε και παρουσίασε το ΚΚΕ στις Βρυξέλλες, τα καταγεγραμμένα κρούσματα στην ΕΕ στις 6 Μαΐου 2021 ξεπερνούσαν τα 31.000.000 ενώ οι θάνατοι από την πανδημία ήταν 693.000 (σε δύο εβδομάδες καταγράφηκαν πάνω από 4.000.000 κρούσματα και 65.000 νεκροί). Εξάλλου, παρόλο που οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν στα τέλη του 2020, Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) καταγράφει ότι στο σύνολο της ΕΕ μόλις ότι 12% έχει κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου, ενώ περίπου 31% έχει λάβει μία δόση. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες ο εμβολιασμός του 75% του πληθυσμού της ΕΕ θα καλυφθεί στην καλύτερη περίπτωση το Δεκέμβριο του 2021.

Το ΚΚΕ κρίνει ότι είναι μεγάλες οι ευθύνες της ΕΕ και της Επιτροπής για τη μεγάλη καθυστέρηση στον εμβολιασμό. Κατά την ανάλυσή του, η παραγωγή και η πώληση των εμβολίων από τις φαρμακοβιομηχανίες γίνεται με τα κριτήρια της ανταγωνιστικότητας και του μέγιστου δυνατού κέρδους, τα οποία αποτελούν ευρωενωσιακή πολιτική. Όπως εξηγεί, «στον πόλεμο μεταξύ των φαρμακοβιομηχανιών που διεκδικούν μεγαλύτερα μερίδια της «αγοράς» και κερδών, στην αξιοποίηση των εμβολίων από τα καπιταλιστικά κράτη ακόμα και για τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς τους, όλο και συχνότερα χρησιμοποιούνται διάφοροι τρόποι για την αμφισβήτηση της ασφάλειας και τη δημιουργία ερωτημάτων για το ένα ή άλλο εμβόλιο. Σε αυτό το έδαφος ενώ η ΕΕ και οι κυβερνήσεις αναδεικνύουν την αξία των εμβολιασμών, την ίδια στιγμή όχι μόνο δεν τους εξασφαλίζουν, αλλά ευνοούν την αναπαραγωγή του φόβου και των επιφυλάξεων στον πληθυσμό, δίνουν χώρο στην ανάπτυξη αντιεπιστημονικών και ανορθολογικών απόψεων».

Ο Περισσός διατυπώνει με βεβαιότητα την άποψη ότι οι όροι και οι ρήτρες των συμβάσεων που υπέγραψε η Κομισιόν με τις φαρμακευτικές εταιρείες βάζουν εμπόδια στον εμβολιασμό. Σημειώνει ότι «φράζουν το δρόμο στην αξιοποίηση όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων ανεξάρτητα από τη χώρα παραγωγής τους».

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με το ΚΚΕ, η ΕΕ, παρά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις που κατατέθηκαν, επέλεξε να μην δημοσιοποιήσει τον καθοριστικό χαρακτήρα που έχει το περιεχόμενο των συμβάσεων με τις φαρμακευτικές εταιρείες, «για να μην βλάψει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία της αγοράς των εμβολίων “που είναι ιδιαίτερα δυναμική”, “παίζοντας στα ζάρια” την υγεία και τη ζωή των λαών».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter