Στα άκρα οι σχέσεις Ισραήλ-Κολομβίας – Οι δηλώσεις Πέτρο και τα «αντίποινα» του Τελ Αβίβ

Στα άκρα οι σχέσεις Ισραήλ-Κολομβίας – Οι δηλώσεις Πέτρο και τα «αντίποινα» του Τελ Αβίβ

Ένταση στις διπλωματικές σχέσεις Ισραήλ και Κολομβίας μετά τις δηλώσεις Πέτρο περί «ναζισμού»

Μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, που συνέκρινε τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ με θέσεις ναζιστών κατά τη διάρκεια του διωγμού των Εβραίων, το Ισραήλ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα αναστείλει την εξαγωγή ειδών και υπηρεσιών στην Κολομβία.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ έκανε γνωστό ότι η πρέσβης της λατινοαμερικανικής χώρας κλήθηκε ώστε να της επιδοθεί επίσημη διαμαρτυρία για τις «εχθρικές» και «αντισημιτικές» δηλώσεις «εναντίον του κράτους του Ισραήλ» του Πέτρο.

Ο Πέτρο είχε απαντήσει στην αναφορά του ισραηλινού ΥΠΕΞ, Γιοάβ Γκαλάντ, ότι ο στρατός πολεμά εναντίον ανθρώπινων κτηνών, ότι «αυτό έλεγαν και οι Ναζί για τους Εβραίους». Αλλά δεν έμεινε εκεί. Ο Πέτρο έχει δημοσιεύσει δεκάδες σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα γεγονότα από το Σάββατο, προκαλώντας έντονη έντονες αντεγκλήσεις με τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Μπογκοτά, Γκάλι Νταγκάν, ο οποίος προέτρεψε την Κολομβία να καταδικάσει την «τρομοκρατική επίθεση εναντίον αθώων πολιτών».

Στην απάντησή του, ο Πέτρο είπε: «τρομοκρατία είναι να σκοτώνεις αθώα παιδιά, είτε στην Κολομβία είτε στην Παλαιστίνη», καθώς προέτρεψε τις δύο πλευρές να διαπραγματευτούν για την ειρήνη.

Στη συνέχεια ο Νταγκάν κάλεσε τον Πέτρο να επισκεφθεί το μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ και το στρατόπεδο θανάτου Άουσβιτς-Μπίρκεναου, το οποίο ο πρόεδρος απάντησε τη Δευτέρα ότι είδε να «αντιγράφεται στη Γάζα». Ο κολομβιανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι: «Κανένας δημοκράτης στον κόσμο δεν μπορεί να δεχτεί να μετατραπεί η Γάζα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης».

Το Σάββατο, το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας εξέδωσε δήλωση καταδίκης για «την τρομοκρατία και τις επιθέσεις εναντίον αμάχων που σημειώθηκαν στο Ισραήλ» και εξέφρασε την αλληλεγγύη στα θύματα των επιθέσεων της Χαμάς. Ο σύνδεσμος με αυτή τη δήλωση έκτοτε απενεργοποιήθηκε, με μια νέα δήλωση καταδίκης να μην κάνει καμία αναφορά σε «τρομοκρατία».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter