Στα απόνερα της «Πολακειάδος»

Στα απόνερα της «Πολακειάδος»

Ο Παύλος Πολάκης δεν θυμίζει συμβατικό πολιτικό. Ως υπουργός λειτουργεί λες και βρίσκεται στην αντιπολίτευση –καταγγελτικά και θορυβωδώς– με την υπεραιμία της εξουσίας στην καθαρτήρια εκδοχή της…

Δίνει δικαιώματα ο Πολάκης: αψύς, συγκρουσιακός, συχνά υπερβολικός και ενίοτε άδικος στον πληθωρικό, καταγγελτικό λόγο του. Ομως, μπάστα. Από πότε η τραχύτητα και οι άκομψες διατυπώσεις συγκροτούν κριτήρια καταδικαστικά ώστε να χαρακτηρίζεται φασίστας, «βαριά ντροπή για τον πολιτισμό μας» κ.λπ.; Οσο για την υπόθεση Κυμπουρόπουλου, η παρέμβασή του σωστή επί της ουσίας. Αυτό διατείνεται η στήλη στην επιστολή προς τον γιατρό φίλο μας.

Αγαπητέ γιατρέ,

Εξανέστης όταν στην ομήγυρη δεν καταφέρθηκα εναντίον του Πολάκη για το θέμα Κυμπουρόπουλου, αλλά απέδωσα εκάστω τα ίσα. Και με εξέπληξες επαναλαμβάνοντας τις επικριτικές δηλώσεις κάποιων συριζαίων εναντίον του αναπληρωτή υπουργού και συναδέλφου σου. Οτι η ενέργειά του δεν συνάδει με τις αρχές της Αριστεράς και τα λοιπά.

Μιας και κορυφώθηκε η «Πολακειάδα» με το τριήμερο στη Βουλή, ας δούμε το υλικό. Εν αρχή, το tweet του Στέλιου Κυμπουρόπουλου: «Δεν θέλησα ποτέ μόρια, επιδόματα, χάρες. Ισες ευκαιρίες διεκδικώ. Διεκδικώ αυτό που δεν υπάρχει»… Λοιπόν, τι συνάγεις εσύ από αυτές τις λίγες λέξεις; Πρωτίστως ότι ο αξιοθαύμαστος αυτός άνθρωπος δεν θέλησε να κάνει χρήση των μορίων που έχει θεσπίσει η πολιτεία υπέρ των ανθρώπων με αναπηρία.

Σημειώνει, επίσης, ότι διεκδικεί «ίσες ευκαιρίες» επειδή δεν υπάρχουν. Κι έχει δίκιο. Για χίλιους γνωστούς λόγους η χώρα μας υπολείπεται τραγικά σε υποδομές κ.λπ. ώστε να μην αντιμετωπίζουν οι ΑμεΑ τοίχο και αξεπέραστες δυσκολίες κάθε μέρα και παντού. Ομως ακριβώς για τον λόγο αυτό, η πολιτεία –ειδικά επί ΣΥΡΙΖΑ– έχει διαμορφώσει ένα ικανοποιητικό θεσμικό πλαίσιο ώστε να μη μένουν στο περιθώριο οι συνάνθρωποί μας αυτοί.

Τι έκανε ο Πολάκης; Αποκάλυψε ότι ο Κυμπουρόπουλος, όπως είχε δικαίωμα, έκανε χρήση των μορίων προκειμένου να διοριστεί στο ΕΣΥ (παρέθεσε το σχετικό ΦΕΚ). Βλέπεις κάτι ψευδές, ανήθικο ή άθλιο στην αποκάλυψη αυτή; Με δυο λόγια, στην εξόχως ατυχή ανάρτηση του Κυμπουρόπουλου (περί μορίων) απάντησε με στοιχεία.

Είναι πολύ πιθανό ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλώντας για τα μόρια, τις χάρες και τις ίσες ευκαιρίες να εννοούσε ότι θα παλέψει ώστε να εκλείψουν οι ανισότητες, να μη χρειάζονται οι ΑμεΑ τα μόρια κ.λπ. Ομως η διατύπωσή του δεν απέδιδε πλήρως αυτό που ήθελε να πει. Ετσι ο Πολάκης του έγραψε ότι «αν διεκδικούσες ίσες ευκαιρίες», θα άφηνες στην άκρη τα μόρια και θα επιδίωκες να περάσεις από το συμβούλιο.

Συμφωνώ μαζί σου, γιατρέ. Θα μπορούσε να λείπει η παράθεση του ΦΕΚ. Θα μπορούσε να μην υπάρχει το ακροτελεύτιο «Ντροπή και κρίμα να λες αυτά που λες». Και, προπάντων, θα μπορούσε οποιαδήποτε απάντηση –με στοιχεία και επισημάνσεις για τα μόρια κ.λπ.– να είναι πρωτίστως αγαπητική. Οχι από οίκτο και συμπόνια. Αλλά από βαθιά συναίσθηση εγγύτητος και σεβασμό στην αποκατάσταση της αλήθειας.

Ομως, αγαπητέ μου, τίποτε από την παρέμβαση Πολάκη δεν παραπέμπει σε αθλιότητα, σε ανανδρία, σε χυδαιότητα και σε μύρια όσα κρουνηδόν του καταμαρτυρούν. Θα έλεγα μάλιστα, αν δούμε από άλλη γωνία το γεγονός, ότι ο Πολάκης αντιμετώπισε πολιτικά ως ίσος προς ίσο τον αντίπαλο.

Ενώ σύμπαντες οι άλλοι –ακόμη και οι συριζαίοι που τον αποδοκίμασαν– υπόρρητα ύψωναν κυρίαρχο το στοιχείο της μειονεξίας/ αναπηρίας του Κυμπουρόπουλου. Κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί αποθέωση του καθεστώτος των διακρίσεων που τόσο γενναία πολεμά παιδιόθεν ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, οι οικείοι του και το αναπηρικό κίνημα.

Εννοείται ότι δεν απόρησα με τη μικροπολιτικής χροιάς μομφή της ΝΔ ούτε με τους βαρύτατους χαρακτηρισμούς από αριστερούς γραφιάδες (θα πούμε κάποια άλλη στιγμή για το φαινόμενο αυτό). Εκείνα που με εξέπληξαν ήταν πρωτίστως οι δηλώσεις συριζαίων βουλευτών και η δήλωση Κουτσούμπα περί ανηθικότητος του Πολάκη.

Αυτά, αγαπητέ γιατρέ. Περιμένω τον αντίλογο…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter