Στα δικαστήρια ο Θεοφάνους με Τούρκο συνθέτη για το τραγούδι «Μα δε γίνεται»

Στα δικαστήρια ο Θεοφάνους με Τούρκο συνθέτη για το τραγούδι «Μα δε γίνεται»

Δεκατέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού με τον Αντώνη Ρέμο και τέσσερα από τη χρονιά που ο Τούρκος συνθέτης Λεβέντ Ακ – Εγκέ κατέθεσε αγωγή για προσβολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας σε βάρος του Γιώργου Θεοφάνους, φαίνεται πως η υπόθεση μπαίνει επιτέλους στην τελική ευθεία.

Πριν μερικές ημέρες, οι δύο πλευρές βρέθηκαν ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, όπου επαναλήφθηκε η συζήτηση για την αγωγή σε πρώτο βαθμό. Αυτή τη φορά οι διαδικασίες ήταν πολύ σύντομες. Ούτε ο Αντώνης Ρέμος τραγούδησε α καπέλα τα υπό εξέταση τραγούδια -όπως την προηγούμενη φορά-, ούτε ο Γιώργος Θεοφάνους ήταν παρών.

Σημαντική εξέλιξη είναι η έκθεση πραγματογνωμοσύνης που συνέταξαν δύο καθηγητές πανεπιστημίου, ανάμεσά τους η καθηγήτρια μουσικολογίας του ΑΠΘ, Ευανθία Νίκα, με εξειδίκευση στην ιστορική μουσικολογία. Το πόρισμα, που έχει ολοκληρωθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, απασχόλησε το δικαστήριο, όταν η πλευρά του Τούρκου συνθέτη ζήτησε την αναβολή της υπόθεσης, προκειμένου να διορίσει δικό της τεχνικό σύμβουλο για να αντικρούσει τα συμπεράσματά του.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα, με το Μιχάλη Δημητρακόπουλο, πληρεξούσιο δικηγόρο του Γιώργου Θεοφάνους, να λέει κατά τη διαδικασία: «ο εντολέας μου συνθέτει τον ύμνο για το Μαραθώνιο της Αθήνας αυτή τη στιγμή. Οι μεγαλύτεροι συνθέτες και ο Αντώνης Ρέμος κατέθεσαν κατά την πρώτη συζήτηση. Είναι ντροπή να λένε ότι έκλεψε το κομμάτι ενός Τούρκου που δεν είναι ευρέως γνωστός».

Η επανάληψη της δίκης

Πλέον αναμένεται η τελευταία πράξη της περιπέτειας του Έλληνα μουσικοσυνθέτη, η οποία ξεκίνησε το 2014. Τότε, ο Λεβέντ Ακ – Εγκέ ζητούσε να του επιδικαστεί αποζημίωση ύψους 300.000 ευρώ για την προσβολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ωστόσο, όταν η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο δεν εκφωνήθηκε και επανήλθε με κλήση, το 2016, οπότε και πραγματοποιήθηκε η συζήτηση. Ο Αντώνης Ρέμος είχε καταθέσει ως μάρτυρας, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων, πως το τραγούδι «Μα δε γίνεται» ήταν αποκλειστικό δημιούργημα του Γιώργου Θεοφάνους, αλλά και ότι τα δύο τραγούδια δεν έχουν καμία ομοιότητα. Μάλιστα, είχε τραγουδήσει μέσα στη δικαστική αίθουσα τα δύο κομμάτια, προσπαθώντας να δείξει στο δικαστήριο τις διαφορές τους.

Πηγή: news247.gr

Ακούστε και τα δύο τραγούδια και… βγάλτε συμπέρασμα:

https://www.youtube.com/watch?v=OrsYlnrF3vg

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter