Στα κάγκελα οι μηχανικοί – Βολές ΤΕΕ κατά Γεωργιάδη, Χατζηδάκη για το φιάσκο του «Εξοικονομώ»

Στα κάγκελα οι μηχανικοί – Βολές ΤΕΕ κατά Γεωργιάδη, Χατζηδάκη για το φιάσκο του «Εξοικονομώ»

Εξαγριωμένοι είναι χιλιάδες μηχανικοί και ιδιοκτήτες ακινήτων από όλη τη χώρα με τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που εμφανίζει το ηλεκτρονικό σύστημα για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον II».

Οι περισσότεροι πίστευαν ότι μετά τη δίμηνη αναβολή της επανέναρξης του προγράμματος για το β’ κύκλο, ακριβώς για τη βελτίωση του συστήματος, όπως τότε είχαν αναφέρει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δεν θα υπήρχαν προβλήματα προσβασιμότητας. Ήδη από την πρώτη ώρα λειτουργίας του συστήματος οι ελπίδες τους διαψεύστηκαν, με το ΥΠΕΝ να συστήνει υπομονή.

Οι μηχανικοί κάνουν λόγο για θέατρο του παραλόγου και επισημαίνουν τα εξής προβλήματα:

– Το taxisnet λόγω εργασιών αναβάθμισης και συντήρησης ήταν εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκδοθούν παράβολα για Π.Ε.Α. (Παράβολο Ενεργειακής Απόδοσης).

– Το buildingcert.gr λόγω πλήθους χρηστών δεν μπορούσε να προχωρήσει σε παρουσίαση αποτελεσμάτων ενεργειακών επιθεωρήσεων, ενώ δεν μπορούσαν να ανεβάσουν και αρχεία.

Παρά τα προβλήματα αυτά ξεκίνησε κανονικά η υποβολή αιτήσεων στην αντίστοιχη ηλεκτρονική πλατφόρμα του https://exoikonomisi.ypen.gr/ όπου από την πρώτη στιγμή παρατηρήθηκαν δυσλειτουργίες, κολλήματα του συστήματος και μη έγκαιρος συγχρονισμός δεδομένων με το taxisnet.

Ούτε όμως και η προσδοκία για αύξηση διαθέσιμων πόρων λόγω της αυξημένης ζήτησης επιβεβαιώθηκε. Αντίθετα, την τελευταία στιγμή, συγκεκριμένα την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, λίγο πριν την έναρξη του προγράμματος και με αυξημένη την έκδοση Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης για το σκοπό αυτό, ανακοινώθηκε από το υπουργείο ότι όταν τελειώνουν οι πόροι σε κάθε περιφέρεια αυτή θα κλειδώνει μη δίνοντας την δυνατότητα κατάθεσης αίτησης σαν επιλαχούσας.

Μηχανικοί που επικοινώνησαν με το Documentonews.gr καταγγέλλουν επίσης ότι ενώ η πλειονότητα των επαγγελματιών κατάφεραν να καταθέσουν ελάχιστες αιτήσεις τα κεφάλαια για κάποιες περιφέρειες που είχαν «ανοίξει» από χθες (Ανατολικής και Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θράκης, Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας) τελείωσαν μέσα σε λίγες ώρες.

Για παράδειγμα, από σήμερα το πρωί, η Θεσσαλία «κλείδωσε». Καλύφθηκαν οι πόροι και πλέον δεν μπορεί κανείς να καταθέσει νέα αίτηση.

Το ΥΠΕΝ και ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης με ανακοίνωση προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις υποστηρίζοντας ότι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κάνουν υπομονή και ότι τα προβλήματα ήταν ελάχιστα, προκαλώντας την έκρηξη οργής των μηχανικών και την έκδοση ανακοίνωσης από το ΤΕΕ, ο πρόεδρος του οποίου είναι στέλεχος της ΝΔ και ειδικός σύμβουλος για το Ελληνικό του Άδωνη Γεωργιάδη.

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο κ. Στασινός «Η κυβέρνηση οφείλει να αναγνωρίσει την κατάσταση στις πραγματικές της διαστάσεις και να δώσει τώρα λύσεις, τεχνικά άρτιες, που να διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία της πλατφόρμας». Μάλιστα σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ που συνιστούσε στους χρήστες να κάνουν υπομονή ο κ. Στασινός επεσήμανε: «Αυτά τα προβλήματα όμως δεν αφορούν απρόσωπα «κάποιους χρήστες αλλά προσωπικά χιλιάδες επαγγελματίες και επιστήμονες, στην πλειοψηφία τους μηχανικούς, που για λογαριασμό των πελατών τους ξενυχτούν πάνω από πληκτρολόγια και οθόνες, για να αντικρίσουν αρκετές φορές ένα σύστημα που δεν ανταποκρίνεται».

Η κατάσταση αυτή, επεσήμανε το ΤΕΕ, δημιουργεί αφόρητη πίεση μεταξύ επαγγελματιών και ιδιοκτητών ακινήτων, για κάτι που δεν φέρουν καμία ευθύνη, ενώ χιλιάδες μηχανικοί έχουν επωμιστεί τεράστιο φόρτο εργασίας και μεγάλες ευθύνες απέναντι στους πελάτες τους, οι οποίες είναι εξαιρετικά δυσανάλογες με την εξαιρετικά χαμηλή αμοιβή που προβλέπεται να επιχορηγεί το πρόγραμμα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter