«Στα μαλακά» Καπράνος και Δεσποτόπουλος για το δομημένο ομόλογο του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

«Στα μαλακά» Καπράνος και Δεσποτόπουλος για το δομημένο ομόλογο του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Με οκτώ απαλλαγές και δύο καταδίκες “στα μαλακά”, έπεσε σήμερα η αυλαία στην πρωτόδικη δίκη για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων του Ασφαλιστικού Ταμείου των δημοσιογράφων (πρώην ΤΣΠΕΑΘ, νυν ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) και του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ), ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, έκαστο.

Ένοχοι κηρύχτηκαν μόνο και καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, ο καθένας , με αναστολή, ο Δημήτρης Καπράνος, πρώην πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ και o φίλος του, πρώην πρόεδρος του νοσοκομείου “Μεταξά”, Νίκος Δεσποτόπουλος.

Ο μεν Δημ.Καπράνος καταδικάστηκε για νομιμοποίηση εσόδων από … παραγεγραμμένη πλέον δωροληψία και ο Ν.Δεσποτόπουλος ως άμεσος συνεργός στο αδίκημα .

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου δεν προέκυψε ούτε απειλήθηκε ζημιά για τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο.

Οι δικαστές με την απόφαση τους έκαναν δεκτή την εισήγηση της εισαγγελέως της έδρας , η οποία είχε προτείνει την ενοχή του πρώην προέδρου του ΤΣΠΕΑΘ, Δημήτρη Καπράνου και του πρώην προέδρου του Μεταξά» Νίκου Δεσποτόπουλου για τα αδικήματα της δωροληψίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα για την υπόθεση του επίμαχου «δομημένου» ομολόγου.

Σύμφωνα βέβαια με την εισαγγελική πρόταση η δωροληψία τελέστηκε άπαξ το 2006 και δεδομένου ότι τότε τιμωρείτο σε βαθμό πλημμελήματος, θα έπρεπε -οι δύο κατηγορούμενοι να κριθούν μεν ένοχοι για το αδίκημα αλλά όχι σε βαθμό κακουργήματος όπως είχε εισαχθεί η κατηγορία. Το Δικαστήριο όμως απάλειψε την κατηγορία της δωροληψίας ως παραγεγραμμένη. Ως προς το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, η εισαγγελική λειτουργός είχε εισηγηθεί να κριθούν ένοχοι μόνο για το σκέλος του χρηματικού ποσού που άπτεται της δωροδοκίας.

Για τους υπόλοιπους κατηγορουμένους, η εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή τους , όπως και έγινε, καθώς από την ακροαματική διαδικασία αλλά και από την σχετική πραγματογνωμοσύνη που διενεργήθηκε ετεροχρονισμένα (μετά από πολλά χρόνια κι ενώ η υπόθεση είχε ήδη εισαχθεί στο ακροατήριο) προέκυψε ότι τα ταμεία δεν υπέστησαν ζημία και συνεπώς δεν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα που τους αποδίδονται.

Πρόκειται για τους Παναγιώτη Δεμέστιχα, πρόεδρο του ΤΕΑΦΥΕ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών), Γιώργο Παπαμαρκάκη, ιδιοκτήτη της χρηματιστηριακής ΝΑΜ (North Asset Management), καθώς και τους Δ. Παστελάκο, Ζωή Μπασπανέλου, Κ. Κυριακόπουλο, Ζωή Συράκη, Ε. Γανουτζή, και Γερ. Κονιδάρη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Καπράνος που είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος μετά την απολογία του, αφέθηκε ελεύθερος τον περασμένο Απρίλιο, στην εκπνοή του 18μήνου. Καθοριστικό ρόλο για την προφυλάκιση του πρώην προέδρου του ΤΣΠΕΑΘ, η οποία τελικά αντικαταστάθηκε από περιοριστικούς όρους, είχε παίξει η κίνηση εμβασμάτων ύψους 1.887.000 ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού, των οποίων εμφανίζεται ως αποδέκτης, λίγες μόλις ημέρες μετά την αγορά του δομημένου ομολόγου από το Ταμείο.

Από την πλευρά του, ο Δ. Καπράνος έχει υποστηρίξει ότι τα χρήματα που κινήθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του στο εξωτερικό προήλθαν από πώληση περιουσιακών του στοιχείων, τίτλων εφημερίδων και περιοδικών.

Σχετικά τέλος με το ομόλογο, έχει ισχυριστεί ότι «επρόκειτο για επένδυση σε έκδοση του ελληνικού Δημοσίου με εγγυημένο το κεφάλαιο και καλές αποδόσεις, η απόφαση ήταν ομόφωνη και έπειτα από διαπραγματεύσεις πουλήθηκε για 133.100.000 ευρώ και άρα ουδεμία ζημία προέκυψε για το ΤΣΠΕΑΘ».

Η πραγματογνωμοσύνη

Κομβικό ρόλο στην απόφαση του δικαστηρίου έπαιξε , όπως προαναφέρεται, η έκθεση πραγματογνωμοσύνης η οποία διενεργήθηκε από τον σημερινό γενικό διευθυντή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Στυλ. Παπαδόπουλο, έπειτα από εντολή δικαστηρίου. Σύμφωνα με αυτήν την πραγματογνωμοσύνη την οποία είχε αποκαλύψει το Documento ,ουδεμία οικονομική ζημία επήλθε στο ασφαλιστικό ταμείο των δημοσιογράφων (πρώην ΤΣΠΕΑΘ) καθώς και στο Ταμείο Επικουρικής Ασφαλίσεως Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ) από την αγορά των δομημένων ομολόγων, εκδόσεως του ελληνικού δημοσίου, αξίας 130 εκατομμυρίων ευρώ έκαστο. Η επίμαχη έκθεση αν και αφορούσε τα δύο συγκεκριμένα δομημένα ομόλογα , έχει ευρύτερη σημασία καθώς εκκρεμεί και άλλη σχετική δίκη για μια υπόθεση με πολιτικές προεκτάσεις που κυριάρχησε στα ΜΜΕ κατά την περίοδο 2007-2009 και πολιτογραφήθηκε τότε ως το σκάνδαλο το οποίο οδήγησε στην κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων.

Αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης ο Δημήτρης Καπράνος έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Με την σημερινή απόφαση που δέχεται ότι δεν υπάρχει ζημία στο Ταμείο, πέφτει ένας ακόμα μύθος των σκανδάλων που οδήγησαν στην ανατροπή της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή».Επίσης, οι δικηγόροι του κ. Καπράνου Αλέξης Στεφανάκης και Χρόνης Περιβολάρης, δήλωσαν ότι «η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί σημαντική νίκη του πελάτη μας ο οποίος αντιμετώπιζε τέσσερα κακουργήματα με την απειλή ισόβιας κάθειρξης και απέδειξε ότι «όλα ήταν ένα ψέμα». 

Μετά τους τόνους μελάνης και δημοσιευμάτων που έχουν χυθεί για το συγκεκριμένο ομόλογο του Ταμείου των Δημοσιογράφων, σήμερα 11 χρόνια μετά την αγορά του, το δήθεν σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων κατέληξε στην επιβολή πλημμεληματικής ποινής, φυλακίσεως 4 ετών. Ευελπιστούμε ότι και αυτή η ποινή θα καταπέσει στο Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο. Η συνέχεια στο Πενταμελές Εφετείο.

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

14/08/2022, 05:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter