«Στα μαλακά» ο Ισραηλινός στρατιώτης που εκτέλεσε τραυματισμένο παλαιστίνιο (Σκληρό Video)

«Στα μαλακά» ο Ισραηλινός στρατιώτης που εκτέλεσε τραυματισμένο παλαιστίνιο (Σκληρό Video)

Ο ισραηλινός στρατιώτης, ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε έναν παλαιστίνιο δράστη επίθεσης, που κείτονταν τραυματισμένος στο έδαφος στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καταδικάστηκε σήμερα σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών, μια ποινή πολύ μικρότερη από εκείνη που είχαν ζητήσει οι εισαγγελείς.

Τον περασμένο μήνα στρατοδικείο έκρινε ομόφωνα ένοχο για ανθρωποκτονία τον λοχία Ελόρ Αζάρια για το περιστατικό που σημειώθηκε στη Χεβρώνα τον Μάρτιο του 2016–μια υπόθεση που έχει διχάσει την ισραηλινή κοινωνία.

Το συγκεκριμένο έγκλημα επισύρει μέγιστη ποινή κάθειρξης τα 20 χρόνια.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης από 3 ως 5 χρόνια–δηλαδή πολύ λιγότερο από τη μέγιστη ποινή–με το επιχείρημα ότι ο Ισραηλινός πυροβόλησε τον Παλαιστίνιο που λίγα λεπτά νωρίτερα είχε εξαπολύσει επίθεση.

Η απόφαση να προσαχθεί σε στρατοδικείο ο Αζάρια προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση εξαρχής στη χώρα με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν μεγάλη λαϊκή στήριξη προς το πρόσωπό του.

Με την 50η επέτειο από τον πρώτο Αραβοϊσραηλινό Πόλεμο του 1967–περισσότερο γνωστό ως «Πόλεμο των Έξι Ημερών»–να πλησιάζει, η δίκη προκάλεσε έντονο διάλογο για το αν ο στρατός, ο οποίος εδώ και καιρό θεωρείται “χωνευτήρι” από τους Ισραηλινούς, έχει χάσει την επαφή με τους πολίτες, οι οποίοι έχουν μετακινηθεί προς τα δεξιά ως προς τις απόψεις τους για τους Παλαιστίνιους.

Κατά την ανακοίνωση της ποινής, την οποία σχολιαστές στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν επιεική, το δικαστήριο ανέφερε ότι ο Αζάρια δεν εξέφρασε μεταμέλεια για το έγκλημά του αλλά σημείωσε ότι ο Ισραηλινός είχε λευκό στρατιωτικό μητρώο μέχρι την ημέρα του περιστατικού και ότι η σύλληψή του προκάλεσε μεγάλη θλίψη στην οικογένειά του.

Οι Παλαιστίνιοι είχαν ζητήσει να του επιβληθεί ισόβια κάθειρξη. Η παλαιστινιακή πλευρά κατηγορεί επί μακρόν το Ισραήλ για χρήση υπερβολικής βίας εις βάρος των ελαφρά οπλισμένων δραστών και διατηρούσε μικρές προσδοκίες ότι ισραηλινοί στρατιώτες θα κρίνονταν ένοχοι.

Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές αν οι δικηγόροι του Αζάρια, οι οποίοι μετά την ετυμηγορία τον περασμένο μήνα είχαν δηλώσει ότι θα ασκούσαν έφεση επί της καταδικαστικής απόφασης, θα επιμείνουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Πριν από 11 μήνες, ο Αζάρια, ο οποίος τότε ήταν 19 ετών, υπηρετούσε στη Χεβρώνα όταν δύο Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν επίθεση εναντίον ισραηλινών στρατιωτών. Η Χεβρώνα είναι εδώ και καιρό θέατρο βίαιων επιθέσεων και το περιστατικό σημειώθηκε στην διάρκεια ενός κύματος επιθέσεων με παλαιστίνιους δράστες και θύματα Ισραηλινούς.

Ένας από τους δύο δράστες έπεσε νεκρός από τις σφαίρες ισραηλινών στρατιωτών, ενώ ο άλλος πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε. Έντεκα λεπτά αργότερα και καθώς ο τραυματισμένος Αμπντ Ελφατάχ Ασαρίφ, 21 ετών, βρισκόταν ακίνητος στο έδαφος, ο Αζάρια τον πυροβόλησε στο κεφάλι.

“ΤΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ”

Στην διάρκεια της δίκης ο Αζάρια κατέθεσε ότι νόμιζε πως ο Παλαιστίνιος, καίτοι ακίνητος, εξακολουθούσε να συνιστά απειλή επειδή το μαχαίρι του βρισκόταν κοντά του και ότι θα μπορούσε να φέρει εκρηκτικά. “Του αξίζει να πεθάνει”, φέρεται να είπε ο Αζάρια σε άλλον στρατιώτη την ώρα που τραβούσε τη σκανδάλη.

Κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας η πρόεδρος του δικαστηρίου συνταγματάρχης Μάγια Χέλερ είπε ότι ο Αζάρια “ανέλαβε αμφότερους τους ρόλους του δικαστή και του εκτελεστή”.

Οι δημοσκοπήσεις κατέγραψαν μεγάλη λαϊκή στήριξη προς τον Αζάρια, ενώ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προέβη σε μια ασυνήθιστη κίνηση τηλεφωνώντας στους γονείς του για να τους εκφράσει την συμπαράστασή του μετά την σύλληψή του.

Σε μια δημοσκόπηση σχεδόν οι μισοί από τους εβραίους Ισραηλινούς απάντησαν ότι όποιος Παλαιστίνιος πραγματοποιεί επίθεση θα πρέπει να εκτελείται επί τόπου.

Διαδηλώσεις συμπαράστασης για τον Αζάρια, κάποιες με την υποστήριξη δεξιών πολιτικών και τραγουδιστών της ποπ, συγκέντρωσαν μεγάλη δυναμική κατά την διάρκεια της δίκης.

Ωστόσο, μέλη του ισραηλινού στρατιωτικού κατεστημένου υποστήριξαν ότι το περιστατικό παραβίασε τους κανονισμούς σύμφωνα με τους οποίους οι στρατιώτες επιτρέπεται να ανοίξουν πυρ μόνο σε περιπτώσεις κατά τις οποίες απειλείται η ζωή τους και η τριμελής επιτροπή των δικαστών απέρριψε το επιχείρημα του Αζάρια.

Ένα βίντεο, στο οποίο έχει καταγραφεί το συμβάν και το οποίο τράβηξε ένας παλαιστίνιος ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δείχνει ότι το μαχαίρι δεν βρισκόταν κοντά στον Ασαρίφ, ενώ δεν υπήρχε και εκρηκτικός μηχανισμός. Το βίντεο διανεμήθηκε σε δημοσιογραφικούς οργανισμούς ώστε να διασφαλιστεί ότι θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter