Στα μαχαίρια δήμος Αθηναίων και ΕΒΕΑ για το κτίριο της οδού Αμερικής

Μεγάλη κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Δήμο Αθηναίων και στη διοίκηση του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).

Η αιτία είναι η χρήση ενός κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας, που βρίσκεται στην οδό Αμερικής 8, ιδιοκτησίας του ΕΒΕΑ, το οποίο ανακαινίσθηκε από τον Δήμο Αθηναίων με χρήματα από το ΕΣΠΑ.

Ο Δήμος καταγγέλλει τη διοίκηση του ΕΒΕΑ και τον πρόεδρό του, Κωνσταντίνο Μίχαλο, για παραβίαση συμφωνίας και το ΕΒΕΑ να κάνει λόγο για κατάληψη του κτιρίου από τον Δήμο και ψεύδη και παράτυπη συμπεριφορά του δημάρχου.

Όπως ο Δήμος αναφέρει σε ανακοίνωσή του, είχε υπογραφεί σχετική συμφωνία με το Επιμελητήριο, η οποία του παραχωρούσε τη διαχείρισή του για 14 χρόνια. Σύμφωνα με τον Δήμο, το κτίριο ήταν για σχεδόν 20 χρόνια εγκαταλελειμμένο. Οι εργασίες επισκευής του κράτησαν δυο χρόνια και ανήλθαν σε 2, 6 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 1,4 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενώ η μελέτη καλύφθηκε από το ΕΒΕΑ.

Ο Δήμος Αθηναίων καταγγέλλει πως όταν το πρωί στελέχη του επισκέφθηκαν το κτίριο βρήκαν «αλλαγμένες κλειδαριές και «φουσκωτούς».

Ο δήμαρχος, Γιώργος Καμίνης καταγγέλλει τη διοίκηση του ΕΒΕΑ και προσωπικά τον πρόεδρό του, κ. Μίχαλο, για ευθεία παραβίαση των όρων της συμφωνίας και ανακοίνωσε ότι ο Δήμος θα προβεί στη χρήση ένδικων μέσων. Επίσης κάλεσε τον κ. Μίχαλο, η συμπεριφορά του οποίου –είπε- «προκαλεί προβληματισμούς , να τιμήσει την υπογραφή του στην προγραμματική σύμβαση που υπέγραψε με τον Δήμο.

Σε δηλώσεις του στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Παραπολιτικά 90,1» και «Αθήνα 984», ο κ. Καμίνης σημείωσε ότι «ακόμη και αν είχε ενστάσεις, ο κ. Μίχαλος θα έπρεπε να επικοινωνήσει μαζί μας, καθώς ζούμε σε μια ευνομούμενη Πολιτεία, και να αναμένει την απόφαση του δικαστηρίου, αντί να πάει το πρωί και να αλλάξει κλειδαριές και να προκαλεί με ομάδα σεκιουριτάδων» .

Το ΕΒΕΑ, από την άλλη, με δήλωση τού προέδρου του Κ. Μίχαλου, υπογραμμίζει ότι έχει προβεί σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες, ώστε το ιστορικό του κτίριο επί της οδού Αμερικής 8 να λειτουργήσει ως Κέντρο Ανάπτυξης (Θερμοκοιτίδα) Επιχειρηματικότητας, όπως προβλέπεται στην προγραμματική σύμβαση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μίχαλος απαντώντας στις δηλώσεις και στις ανακοινώσεις του δημάρχου Αθηναίων προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Προκειμένου να μην εκληφθεί η σιωπή μας στα ψεύδη και στην παράτυπη συμπεριφορά του Δημάρχου Αθηναίων ως αδυναμία, το ΕΒΕΑ γνωστοποιεί ότι ήδη έχει προβεί σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες, ώστε το ιστορικό του κτίριο επί της οδού Αμερικής 8 να λειτουργήσει σύμφωνα με την από 11.12.2013 προγραμματική σύμβαση που είχε συναφθεί μεταξύ του Δήμου και του Επιμελητηρίου.

Επειδή όμως ο Δήμος Αθηναίων δεν τήρησε την προγραμματική αυτή σύμβαση και κατέλαβε εν αγνοία μας το ιστορικό κτίριο ιδιοκτησίας μας, τοποθετώντας στο εσωτερικό του γραφεία και εξοπλισμό εν κρυπτώ, εγκαίρως και πάλι τον ενημερώσαμε, με την αποστολή εξωδίκου, ότι θα προβούμε στην ανάληψη της χρήσης του ακινήτου μας.

Αυτό και μόνο πράξαμε, παρουσία δικαστικού επιμελητή και του νομικού μας συμβούλου. Η συνέχεια, βεβαίως, θα δοθεί στη δικαιοσύνη, καθώς δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε τη χρήση ενός κτιρίου που καταγράφει την ιστορία της επιχειρηματικότητας στην Αθήνα, σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία εκτός από Κέντρο Ανάπτυξης (Θερμοκοιτίδα) Επιχειρηματικότητας, όπως προβλέπεται στην προγραμματική σύμβαση».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.