Στα «μαχαίρια» Τούρκοι και Σαουδάραβες για τα σύμβολα στον τελικό Super Kopa

Στα «μαχαίρια» Τούρκοι και Σαουδάραβες για τα σύμβολα στον τελικό Super Kopa
AP Photo

Αναβλήθηκε ο ποδοσφαιρικός τελικός του Super Kopa της Τουρκίας ανάμεσα στη Γαλατασαράι και τη Φενέρμπαχτσε που ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί το βράδυ της Παρασκευής στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, λόγω διαμάχης των συλλόγων και των σαουδαραβικών αρχών, όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ολα ξεκίνησαν από μια διαφωνία σχετικά με την ανάκρουση του τουρκικού εθνικού ύμνου. Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας διαφώνησαν, ενώ Σαουδάραβες αξιωματούχοι δεν επέτρεψαν να φορούν μπλουζάκια με τον ιδρυτή Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα. Τα μπλουζάκια θα φορούσαν οι παίκτες πριν από τον αγώνα στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων απ’ την ίδρυση του τουρκικού κράτους.

Η τουρκική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, η Γαλατάσαραϊ και η Φενέρμπαχτσε εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση για το συμβάν.

Η τουρκική ανακοίνωση:

«Για να γιορτάσουμε τα 100 χρόνια της τουρκικής δημοκρατίας, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία με τους συλλόγους μας διοργανώσαμε γιορτή στο εξωτερικό με τέτοιο τρόπο που θα συνεισέφερε στην εικόνα και τις αξίες του τουρκικού ποδοσφαίρου και των συλλόγων μας.

Το Süper Kupa που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023 στις 20:45 αναβλήθηκε σε μεταγενέστερη ημερομηνία, ως αποτέλεσμα κοινής απόφασης που λάβαμε με τους συλλόγους λόγω κάποιων προβλημάτων στη διοργάνωση.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την ποδοσφαιρική ομοσπονδία και τους σχετικούς φορείς και διοργανωτές της οικοδέσποινας χώρας για τις προσπάθειες που έγιναν για τη διεξαγωγή του Süper Kupa.

Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Τουρκίας – Φενέρμπαχτσε – Γαλατάσαραϊ».

Τα γεγονότα

Οι Τούρκοι είχαν προγραμματίσει να συνδυάσουν τον αγώνα με διάφορα events, όπως πανό με μηνύματα για ειρήνη, με μηνύματα για τους θανάτους Τούρκων, μπλουζάκια στο ζέσταμα με τον Κεμάλ Ατατούρκ και ανάκρουση του εθνικού ύμνου της χώρας στο «Κινγκ Σαούντ». Οι Σαουδάραβες, εντούτοις, απαγόρευσαν τα περισσότερα εξ αυτών κι αυτό είχε ως συνέπεια από το μεσημέρι να αρχίσουν διαπραγματεύσεις στην τουρκική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, με παράγοντες των τουρκικών συλλόγων. Αν και αρχικά η TFF ενημέρωσε ότι ο αγώνας θα διεξαχθεί κανονικά και με τα προγραμματισμένα events, όλα άλλαξαν στην πορεία.

Μία ώρα πριν από την έναρξη (19:45) οι αποστολές των ομάδων δεν είχαν φύγει από το ξενοδοχείο όπου κατέλυσαν, διαμηνύοντας ότι αν δεν τους επιτραπεί να φορέσουν τα μπλουζάκια με τον Κεμάλ, δεν θα πήγαιναν στο γήπεδο.

Αναφέρεται πως οι Σαουδάραβες έβαλαν αστυνομικούς στα αποδυτήρια, ώστε να αποτρέψουν τους παίκτες των δύο ομάδων, αν πήγαιναν στο γήπεδο, να βγουν με μπλουζάκια με τον Κεμάλ. Την ίδια ώρα, Τούρκοι φίλαθλοι κατήγγειλαν ότι η αστυνομία τους έβγαλε από το γήπεδο επειδή φορούσαν φανέλες τα παραπάνω μηνύματα. Λίγα λεπτά πριν από την προγραμματισμένη έναρξη του ματς οι παίκτες ενημερώθηκαν πως ο αγώνας αναβλήθηκε, ενώ φέρεται να έχει ήδη υποβάλλει την παραίτησή του ο πρόεδρος της TFF, Μεχμέτ Μπουγιουκεκσί.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter