Στα όρια του κραχ

Στα όρια του κραχ

Τα όρια της επιβίωσης επιχειρήσεων και εργαζομένων δοκιμάζονται σκληρά εξαιτίας της αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Αρνήθηκε να λάβει εμπροσθογεμή μέτρα στήριξης της οικονομίας εδώ και περίπου ένα χρόνο, από την περίοδο δηλαδή που η πανδημία του κορονοϊού κτύπησε τη χώρα, υποστηρίζοντας ότι λόγω του ότι δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει, κρατάει τον κουμπαρά των 37 δις. ευρώ που της άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανέγγιχτο μήπως έρθουν χειρότερες ημέρες.

Τώρα όμως που οι χειρότερες ημέρες έρχονται, διαμηνύει μέσω του φιλικούς της Τύπου, ότι ο προϋπολογισμός είναι περιορισμένων δυνατοτήτων και ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα μέτρα.

Αυτό συνεπάγεται τέλος των αναστολών εργασίας των εργαζομένων αλλά και τέλος στην επιστρεπτέα προκαταβολή μάλλον τον Μάρτιο.

Καθώς μάλιστα ο εμβολιασμός των πολιτών προχωράει με μηδενικές ταχύτητες και τα εμβόλια εξαιτίας της καταστροφικής πολιτικής του υπουργείου Υγείας είναι δυσεύρετα, το τουριστικό κύμα που περίμενε η κυβέρνηση ως μάνα εξ’ ουρανού δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Με δεύτερο καλοκαίρι χωρίς έσοδα από τον τουρισμό χιλιάδες επιχειρήσεις ξενοδοχείων και εστίασης θα βάλουν λουκέτο. Ήδη εδώ και μερικές εβδομάδες τα ενοικιαστήρια σε άλλοτε χρυσοφόρα μαγαζιά του κέντρου της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης κολλήθηκαν στις βιτρίνες.

Η ανεργία αναμένεται να εκτιναχθεί σε τέτοιο βαθμό που η αντίστοιχη των πρώτων χρόνων της δεκαετίας του 2010 θα μοιάζει όαση.

Αλλά ακόμη και τώρα Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών αρνούνται να χρησιμοποιήσουν το περίφημο μαξιλάρι, κρατώντας το για να βοηθήσουν τους λίγους εκλεκτούς τους, όπως παράδειγμα την Aegean στην οποία έδωσαν 15 εκατομμύρια ως βοήθεια χωρίς απολύτως καμία δέσμευση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι περίφημοι «σοφοί» σύμβουλοί του πρέπει άμεσα να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να εκπονήσουν προγράμματα επιδότησης μισθολογικού κόστους και ασφαλιστικών εισφορών καθώς και γενναίες ρυθμίσεις για τα χρέη που έχουν δημιουργήσεις επαγγελματίες και εργαζόμενοι, για να μπορέσει να λειτουργήσει και να στηριχθεί η οικονομία.

Αν επιμείνουν στη λάθος πολιτική τους, μόνοι αυτοί σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, πολύ γρήγορα δεν θα υπάρχει οικονομία, ούτε θα μπορέσουν να βοηθήσουν αυτούς που επιθυμούν.

Γιατί απλά θα είναι τόσο μεγάλη η αντίδραση από τη φτωχοποίηση που θα επέλθει που δεν θα καταρρεύσει μόνο η οικονομία αλλά θα κινδυνεύσει και η δημοκρατική σταθερότητα της χώρας.

documentonews.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter