Στα όρια τους οι 850 πρώην εργαζόμενοι στην Ελευθεροτυπία

Στα όρια τους οι 850 πρώην εργαζόμενοι στην Ελευθεροτυπία

Χωρίς αποζημίωση ακόμα παρά την ρύθμιση που ψήφισε η Βουλή τον Ιούλιο.

Γιατί και ποιός είναι ο εισηγητής Κων. Δεμέστιχας, που «μπλοκάρει» την καταβολή των αποζημιώσεων τους.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή για να καταλάβουν όλοι οι αναγνώστες γιατί αυτός ο γολγοθάς δεν έχει τελειωμό.

Πέρασαν σχεδόν 10 χρόνια από τη μέρα που η ιστορική «Ελευθεροτυπία» της Χ. Κ. Τεγόπουλος έβαλε λουκέτο και πέταξε στον δρόμο απλήρωτους 850 εργαζόμενους. Οι οποίοι εργαζόμενοι έφθασαν φέτος μετά από μια επίπονη και μακροχρόνια σειρά δικαστικών αγώνων, αναβολών, αγωνίας κι ελπίδας στο σημείο να μπορέσουν επιτέλους να πάρουν ένα μικρό μέρος (περίπου 20%) των όσων τους οφείλει η πτωχευμένη από το 2014 ιστορική εφημερίδα. Χρήματα που αποκτήθηκαν από την πώληση του κτιρίου της «Ε» στο Νέο Κόσμο και τα οποία αντιστοιχούν στα δεδουλευμένα χρόνων.

Μόλις όμως ορίστηκε η ημερομηνία πληρωμής όλων (17 Ιουλίου), εμφανίστηκαν δύο τράπεζες (ALPHA και Πειραιώς) να διεκδικήσουν για λογαριασμό τους τα λεφτά που δεν τους ανήκαν, κόντρα στο νόμο και τον Πτωχευτικό Κώδικα! Νέες περιπέτειες, νέος ξεσηκωμός αλλά και πάλι νικητές αφού τα πολιτικά κόμματα στήριξαν τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων και μέσα από τη Βουλή πέρασαν μια τροπολογία στην οποία ξεκαθαρίζουν με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι οι δύο τράπεζες δεν δικαιούνται ευρώ και παραμένουν τελευταίες στις απαιτήσεις από όσες εταιρείες πτώχευσαν προ του 2016. Παράλληλα διευκρινίστηκε όσο πιο ξεκάθαρα γινόταν και το ότι, ακόμη κι αν υπάρχουν δικαστικές διαμάχες, όπως στην περίπτωση με τους πρώην εργαζόμενους της «Ε», τα χρήματα μοιράζονται στους εργαζόμενους. 

Το τελευταίο εμπόδιο κάμφθηκε κι έτσι άνοιξε ο δρόμος πληρωμής των 850 οικογενειών. Ο σύνδικος της πτώχευσης κ. Καρβούνης κατέθεσε ως όφειλε την 1η Σεπτεμβρίου που άνοιξαν τα δικαστήρια, εκ νέου τον πίνακα διανομής και ζήτησε από τον εισηγητή-δικαστή Κωνσταντίνο Δεμέστιχα να ορίσει ημερομηνία διανομής των χρημάτων. Ο τελευταίος όμως, τη στιγμή που έχουν ξεπεραστεί όλα τα εμπόδια, δεν δίνει ημερομηνία έναρξης της διανομής και σύμφωνα με τους δικηγόρους και την επιτροπή των εργαζομένων προβάλλει διάφορες προφάσεις, καθυστερώντας κι άλλο τις πληρωμές 850 οικογενειών τις οποίες φέρνει στα όρια τους, καθώς δεν ξέρουν πώς να εκφράσουν πλέον την οργή τους…

Ποιος είναι ο εισηγητής Δεμέστιχας

Όμως ποιος είναι ο εισηγητής- δικαστής που καθυστερεί τις πληρωμές; Ο Κωνσταντίνος Δεμέστιχας, έγινε γνωστός στο φίλαθλο κοινό το 2018 όπου μετείχε στην επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ, που έγραψε ιστορία με μια απόφαση-παρωδία όταν ξημερώματα Κυριακής, έσβησε την τιμωρία του ΠΑΟΚ κι εκεί που την Κυριακή το βράδυ θα υποδεχόταν την ΑΕΚ στο ντέρμπι τίτλου, χωρίς κόσμο και με πέντε βαθμούς διαφορά πίσω από την αθηναϊκή ομάδα, βρέθηκε λίγες ώρες πριν το ματς να παίζει στο συγκεκριμένο ντέρμπι με κόσμο και με μόνο δύο βαθμούς διαφορά! Ένα ντέρμπι που κατέληξε να διαλύσει τελικά το πρωτάθλημα με το «ντου» του οπλοφόρου Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο! Τόσο καλά…

Ας δούμε από την αρχή τι συνέβη, για να καταλάβουμε όλοι για ποιους δικαστές μιλάμε και πιο συγκεκριμένα για ένα μέλος αυτής τον Κωνσταντίνο Δεμέστιχα, σημερινό εισηγητή-δικαστή που κωλυσιεργεί την υπόθεση της «Ελευθεροτυπίας»…

Στις 25 Φεβρουαρίου 2018, ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στην Τούμπα το ντέρμπι ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού και το οποίο έμελλε να μη ξεκινήσει ποτέ, λόγω επεισοδίων, όταν ένα ρολό χαρτί ταμειακής μηχανής, που πετάχτηκε από την εξέδρα χτύπησε στο πρόσωπο τον τότε προπονητή του Ολυμπιακού Οσκαρ Γκαρθία. Το παιχνίδι δεν έγινε και ο ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε με ποινή δύο αγωνιστικών χωρίς κόσμο, του αφαιρέθηκαν τρεις βαθμοί και το ματς κατακυρώθηκε 3-0 στον Ολυμπιακό.

Ο ΠΑΟΚ που διεκδικούσε τότε μαζί με την ΑΕΚ τον τίτλο του πρωταθλήματος, προσέφυγε στην επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ, καθώς δύο αγωνιστικές μετά, θα έπρεπε να υποδεχθεί την ΑΕΚ χωρίς κόσμο και με πέντε βαθμούς διαφορά πίσω. Και φτάνουμε στην αρμόδια επιτροπή υπό την πρόεδρο Σκουτέρη, που έφτιαξε δικό της κανονισμό, αφού πρώτα χαρακτήρισε απαράδεκτο τον κανονισμό που εφάρμοσε η δικαστής Σκολαρίκη στην πρωτόδικη απόφαση. Ηταν τότε που συνέβησαν πρωτόγνωρα πράγματα, ακόμη και για την ΕΠΟ, αφού ήταν η πρώτη φορά που επιτροπή εφέσεων συνεδρίασε Σάββατο, παραμονή του ντέρμπι τίτλου με την ΑΕΚ!

Μετά από 12 και πλέον ώρες συνεδρίασης που τελείωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ξημερώματα Κυριακής που θα γινόταν το ντέρμπι), ο πρόεδρος Δημήτρης Σκουτέρης μαζί με τα άλλα δύο μέλη, τον Κωνσταντίνο Δεμέστιχα (το σημερινό δικαστή-εισηγητή στην υπόθεση της Ελευθεροτυπίας) και την Κωνσταντίνα Γεωργούλια άλλαξαν την πρωτόδικη απόφαση δικάζοντας τον ΠΑΟΚ με άλλο άρθρο του πειθαρχικού κώδικα! Ετσι, η επιτροπή έκανε δεκτή εν μέρει την έφεση του ΠΑΟΚ και σε λιγότερες από 18 ώρες πριν την σέντρα του αγώνα ΠΑΟΚ – ΑΕΚ (11/3) αποφάσισε να ανοίξει την Τούμπα και να γίνει κανονικά με θεατές το μεγάλο ντέρμπι κι επέστρεψε στον ΠΑΟΚ τους τρεις βαθμούς που του είχαν αφαιρεθεί και με τους οποίους μείωσε έτσι τη διαφορά από την ΑΕΚ στους δύο από πέντε βαθμούς. Και «τερμάτισε» την απόφαση έκτρωμα με την κατακύρωση του ματς στον ολυμπιακό με 3-0!

Το μυστικό email Σκουτέρη

Τις επόμενες ημέρες η τηλεοπτική «Δίκη» στον ΣΚΑΙ αποκάλυψε το e-mail του προέδρου της επιτροπής Εφέσεων Δημήτρη Σκουτέρη στον συνάδελφο του δικαστή και μέλος της Εφέσεων, Κωνσταντίνο Δεμέστιχα, το οποίο βρισκόταν ήδη στα χέρια της Δικαιοσύνης που διενεργούσε σχετική έρευνα . Το περιεχόμενο του μηνύματος του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εστάλη με ανώνυμη επιστολή στην αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και Γενική Επιθεωρήτρια Δικαστηρίων ,Χρυσούλα Παρασκευά και από εκεί στην αρεοπαγίτη ,Διονυσία Μπιτζούνη, η οποία ξεκίνησε πειθαρχική προκαταρκτική για τα τρία μέλη της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ που ελέγχονταν πλέον για προσβολή του κύρους της Δικαιοσύνης.

Το e-mail εστάλη από τον κ. Σκουτέρη το βράδυ της 12ης Μαρτίου 2018, δηλαδή την επομένη της μεταμεσονύχτιας απόφασης – παρωδία για τον αγώνα ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού. Στο μήνυμά του ο κ. Σκουτέρης, απευθυνόμενος στον εισηγητή της Επιτροπής Κωνσταντίνο Δεμέστιχα ανέφερε:

«Δες Κωστή και αυτό το δημοσίευμα (σ.σ. την ανακοίνωση της ΑΕΚ) και πόσο άδικο είναι για μένα που ήμουν ο μόνος από τους πέντε μας (σ.σ. υπολόγιζε και τα δύο αναπληρωματικά μέλη) που έλεγα ότι πρέπει να δημοσιεύσουμε διατακτικό τη Δευτέρα το πρωί για μη διαταράξουμε την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί και υπό την οποία θα έπαιζαν οι ομαδες. Δες ποσό αντεστραμμένα παρουσιάζει τα πράγματα και πόσο εσφαλμένη εικόνα δημιουργεί ενώ ήμουν ο μόνος που σας έλεγα ότι δεν πρέπει να δημοσιεύσουμε την απόφαση γρήγορα. Γι αυτό θα καταωρήσω στο τέλος της απόφασης την προφορική ψηφοφορία που κάναμε για το πότε πρέπει να δημοσιεύσουμε και το τι πρότεινε ο καθένας».

Όπως προκύπτει από τα γραφόμενα Σκουτέρη, είχε προτείνει ότι η απόφαση της έφεσης του ΠΑΟΚ έπρεπε να δημοσιευθεί μετά το ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ για να μην αλλάξουν οι συνθήκες του αγώνα, αλλά τους υπόλοιπους –μεταξύ των οποίων και ο Δεμέστιχας ο σημερινός εισηγητής στην υπόθεση της «Ε»- τους έπιασε η πρεμούρα να σπεύσουν να την δημοσιοποιήσουν πριν το ντέρμπι, μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα και να το κάνουν άνω – κάτω. Όλοι άλλωστε θυμούνται τι συνέβη στο φινάλε εκείνου του αγώνα, που κατέληξε σε διακοπή λόγω επεισοδίων με αποκορύφωμα την εισβολή του οπλοφόρου Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο…

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter