Στα παλιά τους τα παπούτσια και η Δικαιοσύνη

Στα παλιά τους τα παπούτσια και η Δικαιοσύνη

To υπουργείο δεν επιτρέπει τη συνταξιοδότηση 20.000 δημόσιων υπαλλήλων, κόντρα στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Το ανάλγητο πρόσωπό της σε 20.000 δημόσιους υπαλλήλους που δικαιούνται συνταξιοδότηση δείχνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη διά του επονομαζόμενου και «Προκρούστη των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων» υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Την ίδια ώρα που τα κοινοτικά όργανα κατακεραυνώνουν την Ελλάδα για το κρυφό χρέος που δημιουργεί μέσω των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, ο Γ. Βρούτσης αρνείται πεισματικά να σεβαστεί τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων και μάλιστα του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, ο υπουργός Εργασίας δεν επιτρέπει στις οικείες υπηρεσίες να εφαρμόσουν την προσφάτως εκδοθείσα απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αφορά την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αντρών και γυναικών.

Καταπατούν την ισότητα αντρών και γυναικών

Ετσι εμποδίζει περίπου 20.000 δημόσιους υπαλλήλους να λάβουν αυτό που δικαιούνται. Στην πραγματικότητα, όπως ακριβώς συνέβη και με τα αναδρομικά, ο Γ. Βρούτσης έχοντας την πλήρη κάλυψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αρνείται να σεβαστεί όλα όσα επιβάλλει η εντός του 2020 εκδοθείσα δικαστική απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Οδηγεί λοιπόν χιλιάδες πολίτες σε ταλαιπωρία και έξοδα προσφυγής τους στη Δικαιοσύνη, με έντονο βέβαια και το δημοσιονομικό κόστος, αφού η πολιτεία θα πρέπει να πληρώσει αναδρομικά κάποια εκατομμύρια ευρώ.

Αναφερόμαστε στην απόφαση με αριθμό 317/2020 με την οποία κρίθηκε αμετάκλητα ότι οι διατάξεις του άρθρου 56 παρ. 1 και 2 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (όπως ίσχυαν πριν από την αντικατάστασή τους από 1ης/1/2011 με τον ν. 3865/2010), με τις οποίες θεσπίζεται μικρότερο όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των γυναικών έναντι των αντρών, εισάγουν διάκριση σε βάρος των αντρών.

Στην πράξη το Ελεγκτικό Συνέδριο, στηριζόμενο στο ελληνικό σύνταγμα και στις διατάξεις του ενωσιακού δικαίου, αποφάνθηκε ότι και οι άντρες δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στα 55 έτη με κλεισμένη 25αετία ως δημόσιοι υπάλληλοι και εφόσον έχουν ανήλικο παιδί, για λόγους ισότητας προς τις γυναίκες που έχουν αντίστοιχο προνόμιο.

Η απόφαση αυτή αφορά όσους είχαν τις προϋποθέσεις μέχρι το τέλος του 2010 (θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος) καθότι ο νόμος 3865 από την 1η Ιανουαρίου 2011 εξίσωσε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Το ψάρι βρομάει από το κεφάλι

Αν είσαι εκτός του χώρου της κοινωνικής ασφάλισης, εύκολα ρίχνεις τις ευθύνες για την καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων στο… ραχάτι των δημόσιων υπαλλήλων.

Ωστόσο είναι οι ίδιοι άνθρωποι που μετά το 2015 και μέχρι το α΄ εξάμηνο του 2019 είχαν φτάσει τις εκκρεμείς συντάξεις σε μικρό και διαχωρίσιμο αριθμό. Τον Ιούνιο του 2019 οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης αριθμούσαν 125.075, ενώ πλέον μιλάμε για πάνω από 320.000. Ο κ. Βρούτσης διπλασίασε μέσα στο έτος τις εκκρεμείς αιτήσεις.

Οι κακές γλώσσες λένε ότι έχει δοθεί προφορική εντολή να μην ακουμπήσουν πληκτρολόγια όσοι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ ασχολούνται με την έκδοση συντάξεων. Οπου κι αν αποταθήκαμε για να το διασταυρώσουμε, συναντήσαμε πέπλο τρομοκρατίας.

Ωστόσο κάτι σάπιο υπάρχει στον ΕΦΚΑ και η ευθύνη σε καμία περίπτωση δεν βαραίνει τους εντεταλμένους υπαλλήλους. Μήπως το ψάρι βρομάει από το κεφάλι;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter