Στα πρόθυρα κατάρρευσης η «καμικάζι» κυβέρνηση του Βελγίου

Στα πρόθυρα κατάρρευσης η «καμικάζι» κυβέρνηση του Βελγίου

Σοβαρούς κλυδωνισμούς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Σαρλ Μισέλ μετά τις αποκαλύψεις ότι υπουργός έδωσε στοιχεία στον δικτάτορα του Σουδάν για μετανάστες – αντιπάλους του, πριν εκείνοι επαναπατριστούν.

Ο 42χρονος Βέλγος πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς και απειλές από το εθνικιστικό κόμμα «Νέα Φλαμανδική Συμμαχία» (N-VA), το οποίο είναι ένα από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους. Το Ν-VA έχει προειδοποιήσει ότι θα αποσύρει την στήριξη του στην κυβέρνηση εάν ζητηθεί η παραίτηση του μέλους του και υπουργού Ασύλου και Μετανάστευσης, Τέο Φράνκεν, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου.

Χθες, ο αρχηγός του N-Va, Μπαρτ ντε Βέβερ είπε ότι θα προτιμούσε να ρίξει την κυβέρνηση από το να επιτρέψει ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος του να οδηγηθεί στην έξοδο.

Ο υπουργός ελέγχεται από την δικαιοσύνη μετά από καταγγελίες ότι έβαλε σε κίνδυνο Σουδανούς μετανάστες, καθώς φέρεται να διευκόλυνε την σουδανική κυβέρνηση, του πρωθυπουργού Ομάρ ελ Μπεσίρ να επιλέξει πολιτικούς αντιπάλους της για επαναπατρισμό από το Βέλγιο. Πιο συγκεκριμένα ο Τέο Φράνκεν κατηγορείται ότι επέτρεψε σε κυβερνητικούς αξιωματούχους του Σουδάν να ελέγξουν τα χαρτιά αντιπάλων της κυβέρνησης πριν αυτοί υποχρεωθούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Ο Ομάρ ελ Μπεσίρ, που πήρε τα ηνία του Σουδάν με στρατιωτικό πραξικόπημα το 1989, καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης προκειμένου να αντιμετωπίσει κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter