Στα πρόθυρα πολέμου Σαουδική Αραβία και Λίβανος

Στα πρόθυρα πολέμου Σαουδική Αραβία και Λίβανος

Ο ηγέτης Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα κατηγόρησε ευθέως σήμερα τη Σαουδική Αραβία ότι κήρυξε πόλεμο στον Λίβανο και στη σιιτική οργάνωση της οποίας είναι επικεφαλής, υποστηρίζοντας ότι ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Σαάντ αλ Χαρίρι κρατείται από τους Σαουδάραβες.

Ο Χαρίρι παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά το περασμένο Σάββατο, με τηλεοπτικό διάγγελμά του από το Ριάντ όπου βρισκόταν.

Την άμεση επιστροφή από το Ριάντ του παραιτηθέντα πρωθυπουργού ζητάει η Βηρυτός, ενώ Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο.

Η πρωτοφανής αυτή κίνηση έχει δημιουργήσει μεγάλη ένταση στη Βηρυτό με το κόμμα του Χαρίρι να απαιτεί από τον παραιτηθέντα ηγέτη του να επιστρέψει στον Λίβανο.

«Η επιστροφή του Λιβανέζου πρωθυπουργού και επικεφαλής του κόμματος “Κίνημα για το μέλλον” Σαάντ Χαρίρι είναι απαραίτητη για να αποκατασταθεί η αξιοπρέπεια και ο σεβασμός στο Λίβανο, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας» ανέφερε η ανακοίνωση του κόμματος, την οποία διάβασε ο πρώην πρωθυπουργός Φουάντ Σανιόρα, ο οποίος είναι αυτή τη στιγμή επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Όπως έχει γίνει γνωστό ο Χαρίρι, μετά την παραίτησή του εν μέσω υπονοιών για σχέδιο δολοφονίας του, έχει φύγει από τη Σαουδική Αραβία μόνο μία φορά και αυτό για να πάει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στενό σύμμαχο του Ριάντ.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι σήμερα είχε επαφές με τον Γάλλο πρέσβη στο Ριάντ και την αποστολή της ΕΕ στο βασίλειο, όπως και με Αμερικανούς και Βρετανούς διπλωμάτες.

Την παραίτησή του σκεπάζει μεγάλο πέπλο μυστηρίου, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι πίσω από την κίνησή του Χαρίρι βρίσκεται η ίδια η Σαουδική Αραβία.

Τι είπε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα

Σε μια ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση ο Νασράλα είπε ότι η παραίτηση του Χαρίρι είναι “μια σαουδαραβική παρέμβαση άνευ προηγουμένου” στην πολιτική σκηνή του Λιβάνου και κάλεσε τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό να επιστρέψει στη Βηρυτό. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου παραμένει νόμιμη και δεν έχει παραιτηθεί. “Ο επικεφαλής της κυβέρνησης κρατείται στη Σαουδική Αραβία, του απαγορεύεται μέχρι τώρα να επιστρέψει στον Λίβανο”, είπε. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι ο Χαρίρι “υποχρεώθηκε” από τους Σαουδάραβες να υποβάλει παραίτηση και “να διαβάσει ένα κείμενο γραμμένο από εκείνους”.

Ο Νασράλα κατηγόρησε επίσης τη Σαουδική Αραβία ότι ζήτησε από το Ισραήλ να πλήξει τον Λίβανο. “Το πιο επικίνδυνο, είναι να υποκινείς το Ισραήλ να πλήξει τον Λίβανο. Μιλώ για πληροφορίες που διαβεβαιώνουν ότι η Σαουδική Αραβία ζήτησε από το Ισραήλ να πλήξει τον Λίβανο”, επέμεινε.

“Σήμερα είμαστε ισχυρότεροι”, πρόσθεσε, προειδοποιώντας το Ισραήλ να μην επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση.

Ο Νασράλα υποστήριξε εξάλλου ότι οι Υεμενίτες αντάρτες Χούτι (που στηρίζονται από το Ιράν) έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάζουν πυραύλους, διαψεύδοντας έτσι τον ισχυρισμό της Σαουδικής Αραβίας ότι η οργάνωσή του ήταν εκείνη που εκτόξευσε έναν πύραυλο εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου του Ριάντ την περασμένη εβδομάδα.

Η Σαουδική Αραβία θα αποτύχει στον Λίβανο, όπως έγινε και σε όλα τα άλλα πεδία της περιοχής, συνέχισε.

Από τη Νέα Υόρκη, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κλιμακούμενη ένταση μεταξύ του Ριάντ και της Βηρυτού, σημειώνοντας ότι είναι κρίσιμης σημασίας να αποτραπεί μια νέα σύρραξη. “Είναι βασικό να μην ξεσπάσει μια νέα σύγκρουση στην περιοχή. Θα είχε καταστροφικές συνέπειες” είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο κορυφαίος πολιτικός και ηγέτης των Δρούζων του Λιβάνου Ουαλίντ Τζουμπλάτ, από την πλευρά του, τόνισε ότι δεν αξίζει στη χώρα του να κατηγορείται ότι κήρυξε τον πόλεμο στη Σαουδική Αραβία, λέγοντας ότι είναι “πραγματικά λυπηρό” που η Σαουδική Αραβία έκανε μια τέτοια δήλωση έπειτα από δεκαετίες φιλικών σχέσεων μεταξύ τους. “Δεν μας αξίζουν, εμάς των Λιβανέζων, τέτοιες κατηγορίες. Επί δεκαετίες ήμασταν φίλοι”, είπε μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters.

Στις αρχές της εβδομάδας ο Σαουδάραβας υπουργός Τάμερ αλ Σάμπχαν, που είναι αρμόδιος για θέματα των χωρών του Κόλπου, κατηγόρησε την κυβέρνηση του Λιβάνου ότι κήρυξε τον πόλεμο στη Σαουδική Αραβία.

Αντίδραση της Ουάσιγκτον

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον προειδοποίησε σήμερα τις τρίτες χώρες και τις οργανώσεις να μην χρησιμοποιήσουν τον Λίβανο ως “όχημα” για έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων στη Μέση Ανατολή, επισημαίνοντας ότι η Ουάσινγκτον στηρίζει σθεναρά την ανεξαρτησία του Λιβάνου.

“Δεν υπάρχει νόμιμη θέση ή ρόλος στον Λίβανο για οποιεσδήποτε ξένες δυνάμεις, για παραστρατιωτικούς ή για ένοπλα στοιχεία, άλλα πέραν των νόμιμων δυνάμεων ασφαλείας του κράτους” ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Τίλερσον χαρακτήρισε τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό του Λιβάνου “σταθερό εταίρο των ΗΠΑ”.

“Οι ΗΠΑ προτρέπουν όλες τις πλευρές, τόσο εντός όσο και εκτός του Λιβάνου, να σεβαστούν την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία των νόμιμων εθνικών θεσμών του Λιβάνου. Υπό την έννοια αυτή, σεβόμαστε τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι ως σταθερό εταίρο των ΗΠΑ”, πρόσθεσε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter