Στα σκαριά ρηματική διακοίνωση προς το Βερολίνο για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Στα σκαριά ρηματική διακοίνωση προς το Βερολίνο για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Σε κατάθεση ρηματικής διακοίνωσης προς την γερμανική κυβέρνηση για την εκκίνηση της διαδικασίας διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων προσανατολίζεται η κυβερνητική πλειοψηφία.

Στην τελική ευθεία μπαίνει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων μετά και την ολοκλήρωση της αυριανής κοινοβουλευτικής διαδικασίας σύμφωνα με την οποία η Βουλή θα δεσμεύσει την κυβέρνηση αλλά και όσες ακολουθήσουν για τη διεκδίκηση των ελληνικών αξιώσεων. Η δέσμευση θα επικυρωθεί με ψηφοφορία δι’ εγέρσεως στην Ολομέλεια, όπως προανήγγειλε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο Νίκος Βούτσης παρέθεσε τα πρώτα βήματα που θα ακολουθηθούν για το πολυεπίπεδο εγχείρημα των διεκδικήσεων. Πρώτη διπλωματική πράξη θα αποτελέσει η αποστολή ρηματικής διακοίνωσης στη γερμανική κυβέρνηση προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία και -πρωτίστως- να γίνει μία πρώτη βολιδοσκόπηση των προθέσεων του Βερολίνου.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία ρηματική διακοίνωση που παρέδωσε Έλληνας πρέσβης σε γερμανική κυβέρνηση ήταν επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου, το 1995. Τότε, η γερμανική πλευρά είχε απαξιώσει πλήρως το θέμα. Συγκεκριμένα, αντί απάντησης μέσω ρηματικής διακοίνωσης, ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας είχε απλώς εκφράσει δημοσίως την απροθυμία για οποιαδήποτε συζήτηση επ΄ αυτού.

Ταυτοχρόνως, η ελληνική πλευρά μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών θα προσπαθήσει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα, προκαλώντας διαδικασίες συζήτησης του θέματος και στο Ευρωκοινοβούλιο. Εκ παραλλήλου, θα «τρέχουν» και οι νομικές κινήσεις που προορισμό θα έχουν το διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι η καθυστέρηση που προέκυψε από τη σύνταξη του πορίσματος και τη συζήτησή αυτού στην Ολομέλεια ήταν αποτέλεσμα στρατηγικής επιλογής της κυβέρνησης λόγω της κρίσιμης συγκυρίας για τη λήξη των μνημονιακών δεσμεύσεων. «Δεν καθυστερήσαμε αναιτίως» κατέληξε με νόημα ο πρόεδρος της Βουλής.

Η πρόταση του προέδρου της Βουλής

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter