Στα «σκαριά» ρυθμίσεις για τα χρέη της πανδημίας – «Όχι» στο «κούρεμα» που ζήτησε η αγορά

Στα «σκαριά» ρυθμίσεις για τα χρέη της πανδημίας – «Όχι» στο «κούρεμα» που ζήτησε η αγορά

Απορρίπτοντας οριστικά και αμετάκλητα το αίτημα του συνόλου των φορέων της αγοράς, πρωτοστατούντων των ΓΣΕΒΒΕ, ΕΒΕΑ και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, για γενναίο «κούρεμα» των συσσωρεμένων οφειλών της πανδημίας και παρά την υποστήριξη του αιτήματος αυτού από τον ΣΥΡΙΖΑ με αναλυτικό και κοστολογημένο σχέδιο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δηλώνει ρητά ότι θα δεχτεί μόνο το αίτημα της αγοράς για μακροπρόθεσμη ρύθμιση των οφειλών της πανδημίας και πως για το λόγο αυτό ετοιμάζει  δύο μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις των συσσωρευμένων χρεών προς το Δημόσιο. 

Αυτό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε με τις δηλώσεις του χτες στο Σκάι ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης και που ως προς το περιεχόμενό τους δόθηκαν περισσότερες διευκρινίσεις σήμερα από πηγές του Υπουργείου Οικονομικών. 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, το σχέδιο που εξετάζεται στο Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει δύο διαφορετικές ρυθμίσεις των συσσωρευμένων οφειλών για όσους επλήγησαν  από τη πανδημία, με τη μία ρύθμιση να αφορά  τις οφειλές που είχαν δημιουργηθεί προ της πανδημίας και την άλλη να αφορά τις οφειλές που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 και εξής.  

Επανένταξη στις 100 και 120 δόσεις 

Η πρώτη ρύθμιση αφορά τη δυνατότητα επανένταξης στις 100 και 120 δόσεις, για όσους ήταν ενταγμένοι σε αυτές  και τις έχασαν λόγω της πτώσης των εισοδημάτων τους και αδυναμίας πληρωμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι τρεις προϋποθέσεις για να δοθεί αυτή η δυνατότητα είναι οι φορολογούμενοι: 

  • Να έχουν καταβάλει όλες τις δόσεις των συγκεκριμένων ρυθμίσεων ως τον Φεβρουάριο του 2020, να ήταν δηλαδή συνεπείς στις πληρωμές τους ως την έναρξη της πανδημίας. 
  • Να μην έχουν υποβάλει ξανά  αίτημα επανένταξης στις 100 και τις 120 δόσεις μέχρι τον περασμένο Απρίλιο, καθώς η σχετική δυνατότητα επανένταξης δόθηκε άλλες δυο φορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 
  • Να συμπεριλαμβάνονται στις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που κατά την διάρκεια της πανδημίας χαρακτηρίστηκαν ως «πληττόμενοι»,  είτε επειδή υποχρεώθηκαν να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους λόγω των περιοριστικών μέτρων είτε επειδή τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης, είτε επειδή είχαν σημαντική πτώση τζίρου.  

Ρύθμιση πακέτο των οφειλών της πανδημίας με αποπληρωμή σε 6 χρόνια

Η δεύτερη ρύθμιση είναι μια ενιαία ρύθμιση πακέτο με πολλές δόσεις και αποπληρωμή σε 6 χρόνια που θα συμπεριλάβει όλες τις οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δηλαδή τους απλήρωτους φόρους, τις εκκρεμείς ασφαλιστικές εισφορές αλλά και τις οφειλές που προκύπτουν από τους επτά κύκλους των Επιστρεπτέων Προκαταβολών και που κατά τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών αφορούν συνολικό ποσό 6.5 ως 7 δις ευρώ. Η ρύθμιση αυτή θα καλύπτει επιχειρήσεις κι επαγγελματίες που επλήγησαν από την πανδημία και έλαβαν ενισχύσεις στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της οικονομίας. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter