Στα τρία κρούσματα… αναβολή

Στα τρία κρούσματα… αναβολή

Το υγειονομικό πρωτόκολλο της ΓΓΑ αναφέρει ότι θα αναβάλλεται το παιχνίδι όποιας ομάδας έχει τρεις ποδοσφαιριστές θετικούς στον κορονοϊό

Η μπάλα ξεκίνησε να κυλάει στο χορτάρι των γηπέδων της Σούπερ Λίγκας 1 και η τρέχουσα σεζόν θα έχει πολλές ιδιαιτερότητες, όπως κενές εξέδρες και μασκοφόρους αξιωματούχους ομάδων, σκηνικό που θα παραπέμπει σε κινηματογραφική ταινία. Ο κορονοϊός έχει εισχωρήσει στην καθημερινότητά μας και άλλαξε το πρόγραμμα των συλλόγων. Οι ποδοσφαιριστές θα υποβάλλονται ανά τακτά προγραμματισμένα διαστήματα σε τεστ ανίχνευσηςτου SARS-CοV-2 και μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα θα επικρατεί αβεβαιότητα. Ο τελικός του Κυπέλλου στις 30 Αυγούστου μεταξύ ΑΕΚ και Ολυμπιακού αναβλήθηκε καθώς την παραμονή του αγώνα βρέθηκε θετικός στον ιό ο «ερυθρόλευκος» Μάξι Λοβέρα.

Επικαιροποιημένες οδηγίες

Μεσοβδόμαδα η υγειονομική επιτροπή της ΓΓΑ έστειλε επικαιροποιημένες οδηγίες για τη διαχείριση κρούσματος SARS-CοV-2 και η σημαντικότερη αλλαγή για τις ομάδες είναι ότι ένα παιχνίδι τους αναβάλλεται εφόσον βρεθούν θετικοί τρεις ποδοσφαιριστές τους. Και αυτή η αλλαγή κρίθηκε αναγκαία καθώς αν τα παιχνίδια αναβάλλονταν με ένα μόνο κρούσμα, τότε θα ήταν σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα έβγαινε το καλεντάρι της σεζόν. Η UEFA έχει άλλη τακτική και τα παιχνίδια διεξάγονται κανονικά εφόσον οι αντίπαλες ομάδες έχουν τουλάχιστον δεκατρείς ποδοσφαιριστές διαθέσιμους.

Μέχρι νεωτέρας για τη διαχείριση κρούσματος SARS-CοV-2 ισχύουν τα ακόλουθα στον ελληνικό αθλητισμό: 

Ασυμπτωματικοί αθλητές με εργαστηριακή επιβεβαίωση Covid-19 λοίμωξης: Συστήνεται απομόνωση του κρούσματος και οι ασυμπτωματικοί αθλητές επανέρχονται στην αθλητική δραστηριότητα ανάλογα με την πραγματοποίηση τεστ ως ακολούθως: 1.1 Χωρίς τεστ με RT-PCR ρινοφαρυγγικό δείγμα ύστερα από δέκα μέρες από τη μέρα της πρώτης εργαστηριακής επιβεβαίωσης Covid-19 λοίμωξης και εφόσον δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με Covid-19 λοίμωξη. 1.2 Με ένα τεστ με RT-PCR ρινοφαρυγγικό δείγμα το οποίο δεν μπορεί να ληφθεί νωρίτερα από την 7η μέρα της πρώτης εργαστηριακής επιβεβαίωσης Covid-19 λοίμωξης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όποιος αθλητής βρεθεί θετικός θα μένει υποχρεωτικά σε καραντίνα για επτά μέρες.

Συμπτωματικοί αθλητές με εργαστηριακή επιβεβαίωση Covid-19 λοίμωξης: Συστήνεται απομόνωση του κρούσματος και οι συμπτωματικοί αθλητές επανέρχονται στην αθλητική δραστηριότητα μόνο ύστερα από καρδιολογική εξέταση ανάλογα με τη πραγματοποίηση τεστ ως ακολούθως: 2.1 Χωρίς τεστ με RT-PCR ρινοφαρυγγικό δείγμα ύστερα από 14 μέρες από τη μέρα της πρώτης εργαστηριακής επιβεβαίωσης Covid-19 λοίμωξης και είναι απύρετοι για μία μέρα χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών και παρουσιάζουν πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων. 2.2 Με ένα τεστ με RT-PCR ρινοφαρυγγικό δείγμα το οποίο δεν μπορεί να ληφθεί νωρίτερα από τη 10η μέρα της εργαστηριακής επιβεβαίωσης και είναι απύρετοι για μία μέρα.

Όταν οι μπατονέτες… παίζουν μπάλα

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση στενών μη προστατευμένων επαφών με κρούσμα Covid-19 λοίμωξης το πρωτόκολλο προβλέπει τα εξής:

Σε όσους ήρθαν σε στενή και μη προστατευμένη επαφή με το κρούσμα συστήνεται η αυξημένη ενεργητική επιτήρηση για δέκα μέρες από τη μέρα της τελευταίας επαφής με το επιβεβαιωμένο κρούσμα. 

Στην περίπτωση προγραμματισμένου αγώνα ομάδας διενεργείται μοριακός έλεγχος με RT-PCR ρινοφαρυγγικό δείγμα σε όλους τους αθλητές την παραμονή του αγώνα (Match Day – 1 ή MD1). Αν βρεθούν στον έλεγχο αυτό τρία ή περισσότερα θετικά αποτελέσματα, ο αγώνας αναβάλλεται.

Στην περίπτωση που συνεχιστεί η πανδημία και αποφασιστεί η πραγματοποίηση αυξημένης ενεργητικής επιτήρησης ενός αθλητή ή μίας ομάδας, τότε θα λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

Η διοίκηση της ομάδας αναβάλλει για δέκα μέρες όλες τις προγραμματισμένες εξωαγωνιστικές δραστηριότητες των αθλητών (εκτός των προπονητικών και αγωνιστικών υποχρεώσεων). 

Ενημερώνονται όλοι οι αθλητές και το υπόλοιπο επιτελείο για την ανάγκη περιορισμού των κοινωνικών επαφών τους και των μετακινήσεων εκτός από τις απολύτως απαραίτητες για την ομάδα.

Στον χώρο προπόνησης προσέρχονται μόνο οι απολύτως απαραίτητοι γι’ αυτή. Οι ομάδες που βρίσκονται σε καθεστώς αυξημένης ενεργητικής επιτήρησης αποφεύγουν τα φιλικά παιχνίδια με άλλες ομάδες για όσο διαρκεί το διάστημα  αυτό.

Στην προπόνηση όλοι, εκτός των αθλητών την ώρα της άσκησης, φοράνε μάσκα. 

Ολοι οι συμμετέχοντες στην προπόνηση (αθλητές και τεχνικό επιτελείο) αποστέλλουν κάθε πρωί στον ιατρό της ομάδας SMS ή μήνυμα σε εφαρμογή στο οποίο αναφέρουν συνοπτικά «OK» και αυτό σημαίνει ότι είναι απύρετοι (γίνεται καθημερινή θερμομέτρηση), δεν νιώθουν εξάντληση, δεν έχουν βήχα ή δύσπνοια ή συμπτώματα κρυολογήματος ή ανοσμία.

Οποιος έχει οποιοδήποτε ύποπτο σύμπτωμα παραμένει στην οικία του και ενημερώνει σχετικά τον ιατρό του συλλόγου ή της ομοσπονδίας για αξιολόγηση των ευρημάτων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter