Στα βαθιά έχουν μπει οι συζητήσεις για το Κυπριακό στη Γενεύη

Στα βαθιά έχουν μπει οι συζητήσεις για το Κυπριακό στη Γενεύη

Ξεχωριστές συναντήσεις έχει στη Γενεύη ο Αντόνιο Γκουτέρες με τους υπουργούς Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων Νίκο Δένδια, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Ντόμινικ Ράαμπ, με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό να ολοκληρώνονται σήμερα το βράδυ με τις συζητήσεις που θα γίνουν κατά τη διάρκεια δείπνου.

Σύμφωνα με διπλωμάτες που έχουν γνώση των προθέσεων του γγ του ΟΗΕ είναι πολύ πιθανή η παράταση κατά μια ημέρα (Παρασκευή) των συζητήσεων αφού σε περίπτωση νέου ναυαγίου ο κ. Γκουτέρες φέρεται αποφασισμένος να επιστρέψει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την εντολή επίλυσης του Κυπριακού. Πρόθεση που σύμφωνα με το ρεπορτάζ έχει μεταφέρει και στον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Τι ζητάει ο Γκουτέρες από τις δύο πλευρές

Επί της ουσίας οι συνομιλίες στη Γενεύη έχουν μπει στα βαθιά. Ο γγ του ΟΗΕ έχει καλέσει όλες τις πλευρές να αποδεχθούν το πλαίσιο Συμφωνίας που για την Τουρκία σημαίνει εγκατάλειψη κάθε ιδέα για δύο ξεχωριστά κράτη ή μια χαλαρή Συνομοσπονδία. Μάλιστα ο κ. Γκουτέρες φέρεται να έχει διαμηνύσει στον Ερσίν Τατάρ ότι η λύση δύο κρατών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από το Συμβούλιο Ασφαλείας, τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ για την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Νίκο Αναστασιάδη σημαίνει αποδοχή της πολιτικής ισότητας κάτι που θα έχει επιπτώσεις τόσο στο θέμα της εκ περιτροπής Προεδρίας όσο και στην αριθμητική της λήψης πάσης φύσεως αποφάσεων εντός του υπουργικού Συμβουλίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter