Στα χαμηλά διετίας το Χρηματιστήριο, στα τάρταρα οι τράπεζες

Στα χαμηλά διετίας το Χρηματιστήριο, στα τάρταρα οι τράπεζες

Κλείσιμο στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 2ετίας για τον γενικό δείκτη του Χ.Α., με τον τραπεζικό κλάδο, στην κυριολεξία να συντρίβεται μετά τις απώλειες 6,34% την Τρίτη.

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. κατέγραψε απώλειες 3,91%, με κλείσιμο στις 593 μονάδες και χαμένη κεφαλαιοποίηση σε πέντε συνεδριάσεις, μεγαλύτερη των 3 δις. ευρώ. Οι τράπεζες έχασαν αξία (σε κεφαλαιοποίηση) την Τρίτη σε σχέση με την Δευτέρα, όπως έγραψε νωρίτερα το Documento, από 20 έως 150 εκατ. ευρώ .

Οι μη πειστικές απαντήσεις των τραπεζών, σύμφωνα με την αγορά, οδήγησαν στην έξοδο των μετοχών τριών πιστωτικών ιδρυμάτων, της Πειραιώς, της Εθνικής και της Eurobank εκτός δεικτών Morgan Stanley, οι οποίοι αποτελούν τον «οδηγό» για τις επενδύσεις των ξένων θεσμικών.

Για την ακρίβεια, οι μετοχές των τριών αυτών τραπεζικών μετοχών υποβιβάστηκαν στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών, τις οποίες παρακολουθούν ως επί το πλείστον κερδοσκοπικά funds. Σε κάθε περίπτωση, η έξοδος των τριών τραπεζών από τους δείκτες του Αμερικανικού οίκου, συνιστούν πωλήσεις, οι οποίες, κατά τηνSociete Generale, εκτιμώνται σε περίπου 110 εκατ. δολ. Όσο πιο γρήγορα τελειώσει το μαρτύριο, τόσο καλύτερα για την αγορά μας, υποστηρίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Τ. Ζαμάνης, αφού οι νέοι δείκτες της Morgan Stanley, πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή στις 30 Νοεμβρίου. Που σημαίνει ότι για το επόμενο δεκαήμερο και μέχρι να ολοκληρωθούν οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων των ξένων επενδυτών, το Χ.Α. θα μπορούσε να βρίσκεται στη… σέντρα.

Επίσης, η αγορά αναμένει πειστικότερες εξηγήσεις – την ερχόμενη Πέμπτη- ως προς το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία ειδικού ταμείου στο οποίο θα μπορούσαν να περιέλθουν τουλάχιστον τα μισά κόκκινα δάνεια των τραπεζών με χρηματοδότηση από τον «αναβαλλόμενο» φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν κάποια στιγμή προς το Δημόσιο. Ούτε καν η διαρροή της πληροφορίας αυτής από την Τράπεζα της Ελλάδος, η διοίκηση της οποίας, υποτίθεται ότι δίνει μεγάλη σημασία στις αντιδράσεις των αγορών, δεν έχει πτοήσει τους πωλητές από το Χρηματιστήριο. Είναι σημαντικό δε, ότι η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού μηχανισμού

Εποπτείας των τραπεζών κυρία Ντανιέλα Νούι κάνει λόγο για προκαταρκτικά σχέδια διάσωσης των τραπεζών. Στο μεταξύ επιφυλακτική για τις τράπεζες είναι και ο Ελβετικός οίκος UBS καθώς μειώνει τις τιμές στόχους στο Χρηματιστήριο για τον κλάδο. Σημειωτέον, ότι την Τετάρτη κατατίθεται ο προϋπολογισμός στην Βουλή, ενώ η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς πήρε την ανηφόρα στο 4,66%.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter