Στα χαρακώματα για το σουηδικό… μοντέλο

Στα χαρακώματα για το σουηδικό… μοντέλο

Με όσα έχουμε δει και βιώσει τα τελευταία 30 χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο ένα είναι σίγουρο: και ο πρόεδρος της επιτροπής διαιτητών της FIFA, ο εμβληματικός Πιερλουίτζι Κολίνα, αν ερχόταν να αναλάβει την ηλεκτρική καρέκλα του προέδρου της ΚΕΔ, θα κρινόταν ως αποτυχημένος από τους Big 4.

Στη διάρκεια της εβδομάδας δημιουργήθηκε μεγάλη ένταση στην ΕΠΟ με την επιλογή του νέου αρχιδιαιτητή. Ο εκλεκτός της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ και του προέδρου της ΕΠΟ Τάκη Μπαλτάκου, ο Σουηδός Πίτερ Φρόιντφελντ, προσλήφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες παρά την έντονη αντίδραση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, οι οποίοι έχουν αφήσει στην άκρη τις… αιώνιες αντιπαλότητες και συμπορεύονται απέναντι στους «δικέφαλους» που διοικούν την ομοσπονδία.

«Πείτε μου έναν ξένο αρχιδιαιτητή που να έχει πετύχει στο σύνολό του. Ολοι έφυγαν βράδυ ως αποτυχημένοι» είπε στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ ο αναπληρωτής πρόεδρός της Παναγιώτης Δημητρίου. Και έτσι είναι. Για τους μεγαλοπαράγοντες του ποδοσφαίρου όταν χάνεται ένας τίτλος από την ομάδα τους την ευθύνη την έχει η διαιτησία και κατ’ επέκταση ο αρχιδιαιτητής. Για παράδειγμα, η ΑΕΚ κατέκτησε δίκαια, κατά γενική ομολογία, το περσινό πρωτάθλημα, αλλά ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννης Αλαφούζος δήλωσε: «Το στενάχωρο είναι ότι η ΑΕΚ είχε καλή ομάδα, αλλά έκλεψε το πρωτάθλημα. Το πιστεύω ακράδαντα. Εκλεψε παιχνίδια με τη διαιτησία».

Η απόφαση πρόσληψης του Σουηδού αρχιδιαιτητή έριξε νερό στον μύλο της τοξικότητας στη Σούπερ Λίγκας 1. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού και της λίγκας Βαγγέλης Μαρινάκης έβαλε κατά των αντιπάλων του χαρακτηρίζοντας «λεκέ» για το ελληνικό ποδόσφαιρο τον Τ. Μπαλτάκο, ενώ για τους μεγαλομετόχους των ΠΑΕ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ Δημήτρη Μελισσανίδη και Ιβάν Σαββίδη αντίστοιχα είπε: «Είναι ξεφτίλα αυτό που γίνεται για τον κ. Σαββίδη και τον κ. Μελισσανίδη! Αλλα συμφώνησαν στη Σούπερ Λίγκα και άλλα εδώ».

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ήθελαν να αποσταλεί από την UEFA λίστα με ονόματα υποψήφιων αρχιδιαιτητών και απ’ αυτά η ΕΕΠ να επέλεγε τον διάδοχό του Στιβ Μπένετ που έμεινε στην προεδρία της ΚΕΔ για περίπου 14 μήνες. Ο Αγγλος ήθελε να ορίζει Ελληνες διαιτητές και στα ντέρμπι για να επιστρέψει σταδιακά το πρωτάθλημα στην κανονικότητα κι αυτό προκάλεσε εξελίξεις. Το έκανε μία φορά στο ντέρμπι ΠΑΟΚ – Αρης με τον Τάσο Παπαπέτρου, αλλά τη δεύτερη φορά δέχτηκε μεγάλη πίεση και δεν του επέτρεψαν να ορίσει τον Τάσο Σιδηρόπουλο στο Παναθηναϊκός – ΑΕΚ. Και επειδή έχει αξιοπρέπεια τα βρόντηξε και έφυγε χωρίς να διεκδικήσει καν αποζημίωση.

Ο Τ. Μπαλτάκος δεν ζήτησε λίστα από την UEFA με ονόματα υποψηφίων για την προεδρία της ΚΕΔ, αν και συζήτησε το θέμα πριν από δύο εβδομάδες με τους ιθύνοντες της UEFA στην Κύπρο. Ετσι κι αλλιώς, άπαντες γνωρίζουν ότι ΑΕΚ και ΠΑΟΚ θα επέλεγαν, όπως και έγινε, τον αρχιδιαιτητή. Ολα τα άλλα, οι φωνές και οι μπηχτές, είναι αξεσουάρ του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως είχε δηλώσει πριν από πολλά χρόνια ο Πορτογάλος προπονητής Φερνάντο Σάντος.

Ισχυρή συμμαχία

Η συμμαχία Μελισσανίδη – Σαββίδη παραμένει ισχυρή στην ΕΠΟ κι αυτό είναι… μαχαιριά για τους φιλοκυβερνητικούς προέδρους του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Τον περασμένο Αύγουστο σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου οι Big 4 κάθισαν στο ίδιο τραπέζι με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν και οι Μαρινάκης, Αλαφούζος έθεσαν, εμμέσως πλην σαφώς, το θέμα των ισορροπιών στην ομοσπονδία, αλλά δεν πήραν αυτό που ήθελαν. Και η καθημερινότητα της ΕΠΟ συνεχίστηκε με την επιλογή του αρχιδιαιτητή, με τον Μαρινάκη να λέει στην επεισοδιακή συνεδρίαση της ΕΕΠ «ο Μπαλτάκος ξέθαψε τον Φρόιντφελντ γιατί έτσι του είπαν οι προστάτες του, έναν άνθρωπο που απορρίψαμε το 2020».

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter