Στα χαρακώματα η Θάνου με νέα όπλα

Στα χαρακώματα η Θάνου με νέα όπλα

Με νέα προσφυγή στο ΣτΕ θα ζητήσει ακύρωση του διορισμού του νέου προέδρου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η χρονική «σύμπτωση» του διορισμού με την εκδίκαση της αίτησης αναστολής της εκτέλεσης της επίμαχης υπουργικής απόφασης ερμηνεύεται από την κ. Θάνου ως «απροκάλυπτη προσπάθεια της Κυβέρνησης να προκαταλάβει και να επηρεάσει την κρίση των Δικαστών».

Και νέα μάχη ετοιμάζεται να δώσει η έκπτωτη πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η κ. Θάνου, που καθαιρέθηκε από το αξίωμά της με φωτογραφική διάταξη, όπως και τα άλλα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, θα προσφύγει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα ενώπιον του ΣτΕ κατά του διορισμού του νέου προέδρου και των μελών της ανεξάρτητης αρχής.

Με προσφυγή στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας θα ζητήσει την ακύρωση του διορισμού του νέου προέδρου Γιάννη Λιανού και των υπόλοιπων μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ενός διορισμού του οποίου η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως «συνέπεσε», όπως θα επισημάνει, να πραγματοποιηθεί αργά το βράδυ της 29ης Αυγούστου κι ενώ ακριβώς την επόμενη ημέρα θα συζητούνταν ενώπιον του ΣτΕ η αίτηση των τέως μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αναστολή της εκτέλεσης της επίμαχης υπουργικής απόφασης που επέφερε την παύση της θητείας τους.

Διαδικασίες-εξπρές

Μια «σύμπτωση» που ευλόγως ερμηνεύεται από την κ. Θάνου ως «απροκάλυπτη προσπάθεια της Κυβέρνησης να προκαταλάβει και να επηρεάσει την κρίση των Δικαστών». Οπως άλλωστε εύλογα είναι και τα ερωτήματα που ανακύπτουν από την παραδόξως αστραπιαία ταχύτητα με την οποία κινήθηκε το «παγιωμένα βραδυκίνητο» ΣτΕ προκειμένου μέσα σε ελάχιστες ώρες να συζητήσει και να απορρίψει τις αιτήσεις αναστολών της κ. Θάνου καθώς και της τέως αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Αννας Νάκου, όπως και των δύο μελών της Νικολάου Ζευγώλη και Ιωάννη Παύλοβιτς.

Δευτέρα αργά το μεσημέρι κατατέθηκαν οι προτάσεις τους και σε λιγότερο από 24 ώρες το ΣτΕ (Τμήμα Διακοπών) είχε συνεδριάσει, είχε εκτιμήσει το υλικό της υπόθεσης και είχε εκδώσει απόφαση. Απέρριψε τις αιτήσεις με τις οποίες οι προσφεύγοντες ζητούσαν να «παγώσει» η έκπτωσή τους υποστηρίζοντας ότι η θέσπιση του επίμαχου ασυμβιβάστου με τον ν. 4623/2019 παραβιάζει σειρά διατάξεων τόσο της κοινοτικής όσο και της ελληνικής νομοθεσίας, επισημαίνοντας βέβαια ότι πρόκειται για φωτογραφική κυβερνητική διάταξη με μοναδικό στόχο την απομάκρυνσή τους από τα αξιώματά τους.

Οπως βέβαια προκύπτει από το σκεπτικό της απόφασης, οι αιτήσεις αναστολών απορρίφτηκαν για να μη διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία της αρχής, ενώ σημαντική για το μέλλον είναι η επισήμανση ότι «εξακολουθεί να υπάρχει πεδίο προσωρινής δικαστικής προστασίας παρά το γεγονός ότι ήδη διορίσθηκαν νέα μέλη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού».

Η συζήτηση άλλωστε που θα οδηγήσει στην τελική κρίση για την υπόθεση έχει προσδιοριστεί να γίνει στις 6 Δεκεμβρίου ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Βαριά επιχειρήματα

Η νέα προσφυγή Θάνου στο ΣτΕ θα στηρίζεται σε μια σειρά από επιχειρήματα, τα οποία συνεχώς ενισχύονται από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η έκπτωσή της τόσο στην Κομισιόν όσο και στην Ελλάδα, αλλά και από τις μετέπειτα κινήσεις της κυβέρνησης, που καταδεικνύουν περίτρανα την υποκρισία των λόγων που συνόδευσαν την καθαίρεσή της. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

• Επικαλούμενος προσχηματικά τη ρητή οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να μην υπάρχει «ίχνος πολιτικής επιρροής» στον επικεφαλής της εν λόγω αρχής, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης βάφτισε κομματικό στέλεχος την κ. Θάνου, αγνοώντας πλήρως την ύπαρξη, το παρελθόν και τις αναφορές του προκατόχου της Δημήτρη Κυριτσάκη.

Λίγες ημέρες αργότερα όρισε νέα πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τη Βασιλική Λαζαράκου, η οποία ήταν υποψήφια με τη ΝΔ στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

• Η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, απαντώντας σε σχετική επιστολή που της είχε στείλει η καρατομηθείσα πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Β. Θάνου, επισήμανε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα για την ίδια αλλά και για τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αποτελεί θέμα ύψιστης σημασίας και παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

• Με μια γνωμοδότηση-χαστούκι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, ο μεγαλύτερος επιστημονικός σύλλογος της χώρας, μιλά για ξεκάθαρη «αθέμιτη παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στην κατοχυρωμένη στο εθνικό και ενωσιακό δίκαιο ενδοδιοικητική ανεξαρτησία των Αρχών και στη δικαιοδοτική λειτουργία τους». Επιπλέον στη γνωμοδότηση (πηγή: «Εφημερίδα των Συντακτών») επισημαίνεται ότι «με τη θέσπιση ασυμβιβάστων που δεν υπήρχαν κατά τον χρόνο διορισμού των μελών αλλά εισήχθησαν κατά τη διάρκεια και πριν από τη λήξη της θητείας τους, κλονίζεται de jure και de facto η θεσμική ανεξαρτησία των ανεξάρτητων αρχών. Στην πραγματικότητα, η απειλή έκπτωσης των διοικούντων από τα καθήκοντά τους θα οδηγήσει στη φιλική στάση απέναντι στην εκάστοτε πολιτική εξουσία, κατά παράβαση των αρχών του κράτους δικαίου, της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, της αναλογικότητας, της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των διοικουμένων στη διοίκηση που τους επέλεξε για να στελεχώσουν την Αρχή (ΣτΕ 1508/2002) κ.λπ.».

• Ακόμη και σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» και υπογράφει ο Hugo Dixon των Reuters Breakingviews και στο οποίο γίνεται λόγος για το «θετικό ξεκίνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη», στα «ορισμένα λάθη που έχει κάνει» του χρεώνεται και η απομάκρυνση της κ. Θάνου. Αναφέρει επί λέξει ο αρθρογράφος: «Το πρώτο (σ.σ.: λάθος) ήταν ο διορισμός διοικητή της ΕΥΠ χωρίς πτυχίο. Το δεύτερο είναι η απομάκρυνση της κ. Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Το πρόβλημα με τα περιστατικά αυτά είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης προτίμησε να έχει κάποιες μικρές επιτυχίες από το να εγκαθιδρύσει γενικούς σταθερούς κανόνες».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter