Στα χέρια του Τσίπρα το συνταξιοδοτικό

Στα χέρια του Τσίπρα το συνταξιοδοτικό

Δέσμευση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για επιστροφή της 13ης σύνταξης και των 11μηνών αναδρομικών για όλους

Πλέον λογίζεται ως δυνάμει πρωθυπουργός. Είναι τέτοια τα εγκλήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη που αποκτά άλλον αέρα ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε μια επιμηκυμένη προεκλογική περίοδο, οι όποιες δηλώσεις του για το πώς θα κυβερνήσει αποκτούν τον χαρακτήρα δεσμεύσεων.

Ας έρθουμε λοιπόν στους συνταξιούχους. Το 2019 οι συνταξιούχοι «τιμώρησαν» τη διακυβέρνηση Τσίπρα καθώς έδωσαν, σύμφωνα με τις αναλύσεις των exit polls, στη ΝΔ 45,2%. Από την άλλη, πιστό στον ΣΥΡΙΖΑ έμεινε μόλις το 27,8% του εκλογικού σώματος των συνταξιούχων. Συνεπώς η κυβέρνηση Τσίπρα πλήρωσε τον νόμο Κατρούγκαλου που μείωσε το ποσοστό αναπλήρωσης από το 60-80% στο 46,7% για 40 έτη εργασίας, στο 29,5% για 30 έτη και στο 37,7% για 35 έτη. Ίδιας βαρύτητας ήταν και τα «ανοσιουργήματα» Πετρόπουλου με τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων στη βάση του «τόσα έχουμε, τόσα δίνουμε»!

Εμπαιγμός από την κυβέρνηση

Τώρα ο Αλ. Τσίπρας έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Από το βήμα της ΔΕΘ αλλά και στην πρόσφατη συνάντησή του με τους προέδρους ομοσπονδιών και ενώσεων συνταξιούχων, αφού τόνισε την πέραν πάσης αμφιβολίας κοροϊδία που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, επισήμανε ως δεσμεύσεις του την επιστροφή αφενός της 13ης σύνταξης και αφετέρου των αναδρομικών (από τις αντισυνταγματικές περικοπές των Βρούτση – Κουτρουμάνη το 2012), που όπως ανέφερε ανέρχονται στα 2,5 δισ. ευρώ με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ. Ωστόσο, αυτά είναι τα εύκολα προς επίλυση προβλήματα των συνταξιούχων, αφού σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοροϊδεύει τους συνταξιούχους και εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις. Υπάρχουν όμως και τα άλλα, τα δύσκολα, στα οποία ουδεμία αναφορά έχει υπάρξει από τον δυνάμει πρωθυπουργό της χώρας.

Προσώρας ο Αλ. Τσίπρας περιορίστηκε στην παροχή των 11μηνων αναδρομικών και σε όσους δεν έχουν κάνει αγωγή, ενώ δεν αναφέρθηκε στα αναδρομικά και στις διορθώσεις των συντάξεων (που εκκρεμούν από το 2019) λόγω του λανθασμένου επανυπολογισμού (τα «ανοσιουργήματα» Πετρόπουλου)!

Αναλυτικότερα αναφερόμαστε στον λανθασμένο επανυπολογισμό των συντάξεων, για τις οποίες δεν τηρήθηκε ο νόμος Κατρούγκαλου (ν. 4387), με αποτέλεσμα οι παλαιές συντάξεις να είναι ελλειμματικές. Σημειωτέον ότι για το θέμα αυτό εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις, ενώ το ΣτΕ ήδη από τον Απρίλιο του 2021 έκανε δεκτή την προσφυγή συνταξιούχων και όρισε πιλοτική δίκη! Μάλιστα για το ίδιο θέμα και ο Συνήγορος του Πολίτη έχει καλέσει (13.5.2021) το υπουργείο Εργασίας να συμμορφωθεί με τις διατάξεις του νόμου που δεν τηρήθηκαν.

Διορθώσεις κύριων συντάξεων

Αφορά παλαιούς (πριν από το 2016) συνταξιούχους και συγκεκριμένα:

ΔΩΡΑ Με βάση την κείμενη νομοθεσία οι εισφορές του 13ου και του 14ου μισθού (στις νέες συντάξεις) ενσωματώνονται στον συντάξιμο μισθό και έτσι προσαυξάνουν την ανταποδοτική σύνταξη κατά 16,67%. Στις παλαιές συντάξεις οι εισφορές του 13ου και του 14ου μισθού δεν συνυπολογίστηκαν (ούτε όταν πρωτοεκδόθηκαν ούτε κατά τον επανυπολογισμό), με αποτέλεσμα να υπολείπονται από τις νέες και από τον νόμο κατά 16,67%! Για παράδειγμα, εάν η ανταποδοτική (παλαιές συντάξεις) είναι έστω 1.000 ευρώ, για τις αντίστοιχες (νέες συντάξεις) είναι 1.167 ευρώ (διαφορά 167 ευρώ)! Επομένως, διορθώσεις (και αναδρομικά ανά μήνα) 167 ευρώ!

ΒΑΡΕΑ Ενώ στις νέες (μετά το 2016) συνταξιοδοτήσεις για όσους δεν έκαναν χρήση των βαρέων και ανθυγιεινών ημερών ασφάλισης οι ημέρες αυτές προσαυξάνουν την ανταποδοτική σύνταξη κατά 0,27% ανά έτος, για τις παλαιές, αντίθετα, έκοψαν αυθαίρετα τις πρώτες 3.300 ημέρες και υπολόγισαν μόνο τις υπόλοιπες! Αποτέλεσμα να υπολείπονται (3.300/300Χ0,27) 2,97% επί του συντάξιμου μισθού! Για παράδειγμα, εάν ο συντάξιμος μισθός ήταν 2.000 ευρώ, παρακρατούν (2.000Χ2,97%) 59 ευρώ!

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ Στις νέες (μετά το 2016) συνταξιοδοτήσεις ο χρόνος της παράλληλης ασφάλισης (όλες οι ημέρες) προσαυξάνεται με συντελεστή 1,5% ανά έτος. Για τις παλαιές, αντίθετα, για όσους δεν συμπλήρωναν και είχαν λιγότερες από 4.800 ημέρες, οι ημέρες αυτές δεν υπολογίστηκαν! Για παράδειγμα, εάν είχαν έστω 2.500 ημέρες, τους αφαιρούν συντελεστή (2.500/300Χ1,5) 12,5% και εάν ο συντάξιμος μισθός ήταν, έστω, 1.500 ευρώ, τους παρακρατούν (1.500Χ12,5%) 187 ευρώ!

ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΟ ΑΝΩ ΤΟΥ 20% Για καθεμιά επιπλέον μονάδα έχει καθιερωθεί στις νέες προσαύξηση 0,075%. Τα «λάθη» λοιπόν, στις παλαιές συντάξεις (προ του 2016) ποικίλλουν, καθώς αυθαίρετα δεν υπολογίστηκαν όλες οι επιπλέον μονάδες, με αποτέλεσμα οι παρακρατήσεις να ξεπερνούν ακόμη και τα 500 ευρώ!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter