Στα χνάρια Τσακαλώτου για την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ ο Χρήστος Σταϊκούρας

Την πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 2,9 δι. ευρώ που οφείλει η χώρα μας στο ΔΝΤ, αιτείται με επιστολή του προς τον ESM και τον EFSF ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταίκούρας, συνεχίζοντας να βαδίζει στα χνάρια και τις επαφές της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία είχε δρομολογήσει τη σχετική διαδικασία εδώ κι ένα χρόνο, μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Σημειωτέον, ότι το θέμα είχε μπει από τον κ. Σταϊκούρα στην συνεδρίαση του eurogroup την περασμένη Παρασκευή με τον επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ να καλωσορίζει την ελληνική πρωτοβουλία. Η σχετική διαδικασία θα απαιτήσει τουλάχιστον ένα δίμηνο μέχρι την ολοκλήρωσή της, καθώς απαιτείται μια σειρά εγκρίσεων, τόσο από τον ESM όσο και από εθνικά κοινοβούλια, καθώς και το Eurogroup.

Υπολογίζεται ότι μέσω της πρόωρης αποπληρωμής των συγκεκριμένων δανείων, τα οποία βαρύνονται με επιτόκιο πάνω από 5%, το Δημόσιο θα εξοικονομήσει σε ετήσια βάση τόκους ύψους 75 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε τη δήλωση του κ. Χρήστου Σταϊκούρα:

Διακηρυγμένος στόχος του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών υπήρξε η όσο το δυνατόν γρηγορότερη αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο Υπουργός Οικονομικών, μετά την αναγκαία ενημέρωση των ομολόγων του στο Eurogroup της προηγούμενης Παρασκευής για την πρόθεση της Κυβέρνησης να αποπληρώσει, πρόωρα, τμήμα των δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προχώρησε σήμερα, σε συνεργασία με τον ΟΔΔΗΧ, στην αποστολή των σχετικών επιστολών – αιτημάτων προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η κίνηση αυτή είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα και την οικονομία της γιατί:

1ον. Ενισχύει την αξιοπιστία και την αυτοπεποίθηση της χώρας.

2ον. Διασφαλίζει άμεσα κέρδη για το Ελληνικό Δημόσιο, ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι προεξοφλούνται δάνεια υψηλού κόστους, ετήσιου επιτοκίου 4,91%, όταν τόσο το τρέχον κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου για 10-ετή διάρκεια όσο και το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους διαμορφώνονται κοντά στο 1,6%.

3ον. Βελτιώνονται οι δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, ενώ επιτυγχάνεται και σχετική αντιστάθμιση των κινδύνων αγοράς που οφείλονται στα ειδικά χαρακτηριστικά των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διασφαλίζοντας έτσι την αναγκαία προβλεψιμότητα για τις μελλοντικές δαπάνες.

4ον. Αναμένονται έμμεσες θετικές επιδράσεις και στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να εργάζεται, μεθοδικά και τεκμηριωμένα, για την προώθηση της οικονομίας και της χώρας.

Μυστικά & Documento

06/06/2021, 17:00
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader