Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα: Ποιες χώρες σχεδιάζουν άρση των περιοριστικών μέτρων

Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα: Ποιες χώρες σχεδιάζουν άρση των περιοριστικών μέτρων

Μία μία οι χώρες μετά την επιβολή καραντίνας για τουλάχιστον έναν μήνα σχεδιάζουν την επόμενη μέρα και πώς θα γίνει σταδιακά η επιστροφή στην καθημερινότητα. Αυστρία, Γερμανία, Ισπανία αλλά και εδώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αφήνουν ένα παραθυράκι πως στα τέλη του μήνα θα αρχίσει η σταδιακή άρση των μέτρων.

Η Αυστρία είναι η πρώτη χώρα που σχεδιάζει να άρει τα περιοριστικά μέτρα από τις 14 Απριλίου, αρχής γενομένης από την επαναλειτουργία των μικρότερων καταστημάτων, και σύμφωνα με ένα χρονοδιάγραμμα που θα εφαρμοσθεί διαδοχικά τους επόμενους μήνες.

«Στόχος μας είναι η αποκατάσταση της λειτουργίας κατά βήματα» δήλωσε ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου και κάλεσε τον πληθυσμό να διατηρήσει «την μέγιστη πειθαρχία». Θα ακολουθήσουν τα μεγαλύτερα καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα την 1η Μαΐου, στην συνέχεια εστιατόρια και ξενοδοχεία στα μέσα του Μαΐου. Οι δημόσιες συναθροίσεις θα παραμείνουν σε απαγόρευση μέχρι τουλάχιστον τον Ιούλιο

«Ενεργήσαμε γρήγορα και δραστικά» σε σχέση με άλλες χώρες «και αποτρέψαμε το χειρότερο», δήλωσε ο καγκελάριος, καθώς η αυστριακή κυβέρνηση επέβαλε κατ΄οίκον περιορισμό του πληθυσμού στις 15 Μαρτίου, παράλληλα με το κλείσιμο των καταστημάτων, πλην όσων καλύπτουν βασικές ανάγκες.

«Η εβδομάδα του Πάσχα θα είναι καθοριστική» για να αξιολογηθεί αν η σταδιακή άρση των περιορισμών μπορεί να εφαρμοσθεί, δήλωσε ο καγκελάριος, διευκρινίζοντας ότι θα γίνεται συστηματική αξιολόγηση των μέτρων.

Τα σχολεία αναμένεται να παραμείνουν κλειστά μέχρι τουλάχιστον τα μέσα του Μαΐου, ενώ ο περιορισμός των μετακινήσεων θα ισχύει μέχρι το τέλος του Απριλίου, σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάσθηκε σήμερα.

Στο πλαίσιο του κατ’ οίκον περιορισμού, οι Αυστριακοί μπορούν να μετακινούνται εάν η τηλεργασία δεν είναι δυνατή, για να κάνουν τα αναγκαία ψώνια, για να συνδράμουν πρόσωπα που χρειάζονται βοήθεια, χωρίς περιορισμό περιμέτρου μετακίνησης.

Στο πλαίσιο της σταδιακής επανάληψης των δραστηριοτήτων, η μάσκα, υποχρεωτική από σήμερα στα σούπερ μάρκετ, θα γίνει υποχρεωτική και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα καταστήματα που θα επαναλειτουργούν σταδιακά. Τα βασικά μέτρα προστασίας για την αποτροπή της μετάδοσης του κορονοϊού θα εφαρμόζονται αυστηρότερα από ποτέ, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Ο ρυθμός αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων μειώνεται καθημερινά στην Αυστρία εδώ και μία εβδομάδα. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών ανέρχεται σε 12.058 σε μία χώρα 8,8 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου η επιδημία έχει προκαλέσει τον θάνατο 204 ανθρώπων.

Γερμανία

Η Γερμανία από την πλευρά της καταρτίζει κατάλογο μέτρων, στα οποία περιλαμβάνεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους, περιορισμοί των συναθροίσεων και ταχεία ιχνηλάτηση των αλυσίδων μετάδοσης του κορονοϊού, μέτρα που σύμφωνα με τους υπεύθυνους θα επιτρέψουν την επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς ζωής μετά τον σχεδιαζόμενο τερματισμό του lockdown στις 19 Απριλίου.

Οι προτάσεις περιλαμβάνονται σε έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών, που ήλθε σε γνώση του Reuters. Σύμφωνα με το έγγραφο, τα μέτρα θα επιτρέψουν την διατήρηση του αριθμού των ατόμων που μολύνει ένας φορέας του ιού (reproduction rate) κάτω του 1, καθώς η δημόσια ζωή θα αρχίσει να αποκαθίσταται σταδιακά.

Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να εφαρμοσθούν μηχανισμοί εντοπισμού τουλάχιστον του 80% των ατόμων με τα οποία ήλθε σε επαφή ένας φορέας του κορονοϊού εντός 24 ωρών μετά την διάγνωσή του.

Τα σχολεία θα γίνει δυνατόν να επαναλειτουργήσουν σε τοπική βάση και οι αυστηροί συνοριακοί έλεγχοι θα χαλαρώσουν, σύμφωνα με το έγγραφο.

Ισπανία

Η Ισπανία είναι η χώρα που έχει χτυπηθεί σκληρά από τον κορονοϊό θρηνώντας χιλιάδες θύματα. Από τις 14 Μαρτίου έχει τεθεί σε καραντίνα και ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είπε το Σαββατοκύριακο ότι τα περιοριστικά θα παραμείνουν έως τις 26 Απριλίου.

Ωστόσο ο Σάντσεθ άφησε να διαφανεί το ενδεχόμενο χαλάρωσης κάποιων περιορισμών, όπως η παραμονή όλων των εργαζομένων σε μη απαραίτητους τομείς στο σπίτι, μετά το Πάσχα, αν και τα καταστήματα και τα εστιατόρια θα μείνουν κλειστά.

«Ετοιμαζόμαστε για μια αποκλιμάκωση για την οποία είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιος είναι μολυσμένος ώστε να μπορούμε να άρουμε σταδιακά τα μέτρα περιορισμού των Ισπανών πολιτών», δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονθάλεθ στο τηλεοπτικό δίκτυο Antena 3.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter