Σταδιακό άνοιγμα της αγοράς από τις 22 Μαρτίου… εξετάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Σταδιακό άνοιγμα της αγοράς από τις 22 Μαρτίου… εξετάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Μετά τα συνεχή «μπρος-πίσω» της κυβέρνησης στο άνοιγμα της αγοράς, με αφορμή τον κορονοϊό, ο υπουργός Οικονομικών διατείνεται τώρα πως το σταδιακό άνοιγμα αναμένεται στις 22 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται πως λίγες ημέρες πριν την επιβολή των τελευταίων σκληρότερων περιοριστικών μέτρων που αποτέλεσαν lockdown στο… ήδη υπάρχον lockdown, είχαν διαρρεύσει πως όλα βαίνουν καλώς και οδεύουμε για σταδιακό άνοιγμα της αγοράς.

Ωστόσο, σήμερα, σε τοποθέτησή του στο «Θέμα FM» ο Χρήστος Σταϊκούρας ισχυρίστηκε ότι: «το βασικό μας σενάριο είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να λειτουργεί με μια κανονικότητα η οικονομία. Ωστόσο έχουμε εναλλακτικά σενάρια, ώστε να σταθμίζουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα για τη στήριξη που θα πρέπει να παρέχουμε. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την κοινωνία όσο χρειαστεί. Αλλά όσο παρατείνεται η κατάσταση, τόσο μειώνεται και η δυνατότητα για όσο το δυνατό μεγαλύτερη κάλυψη των υφιστάμενων απωλειών».

«Οι δυο εβδομάδες που πέρασαν με lockdown κόστισαν σε δαπάνες και μείωση φόρων 1,2 δισ. και με τα 520 εκατ. να είναι στο λιανεμπόριο. Στα 3 δισ. είναι συνολικά το κόστος για έναν μήνα και 750 εκατ. περίπου εστιάζονται στο λιανεμπόριο», πρόσθεσε.

Όπως υποστήριξε: «αν αρχίσει από τον Μάρτιο η επανεκκίνηση, τότε θα είμαστε πιο κοντά στους στόχους του προϋπολογισμού. Σκεφτείτε ότι μόνο στα 4 δισ. θα είναι παραπάνω το πρωτογενές αποτέλεσμα από τα νέα μέτρα στήριξης».

Πρόσθεσε ότι: «Δεν έχουμε επαρκή δεδομένα για το 2021 και δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει η οικονομία ακόμη για το β’ δεκαπενθήμερο του Μαρτίου».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter