Σταγιάτες πολιτισμού και αντίστασης

Σταγιάτες πολιτισμού και αντίστασης

Οι κάτοικοι έχουν μετατρέψει τους ανοικτούς χώρους του χωριού σε τόπους συνάντησης και εκδηλώσεων κόντρα στην προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα τους

Τους τελευταίους µήνες έχει δηµιουργηθεί ένα µεγάλο κύµα αλληλεγγύης για τους κατοίκους των Σταγιατών που παλεύουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού παρά την καταστολή και την απόπειρα συκοφάντησης του αγώνα τους. Καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα φτάνουν διαρκώς στις Σταγιάτες για να αφηγηθούν παραµύθια δίπλα στις πηγές, να παίξουν παραδοσιακά τραγούδια του Πηλίου και να γεµίσουν µε βιβλία τις µικρές δανειστικές βιβλιοθήκες. Οι εκδηλώσεις αυτές δίνουν ξεκάθαρη απάντηση στην πολιτική του δηµάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου, ο οποίος σύµφωνα µε τις καταγγελίες των κατοίκων πριν από λίγο καιρό επισκέφτηκε µε συνοδεία µπράβων και αστυνοµικών το χωριό και σφράγισε δύο δηµόσια κτίρια στα οποία διοργανώνονται εδώ και πολλά χρόνια πολιτιστικές εκδηλώσεις. Χιλιάδες βιβλία παραµένουν εγκλωβισµένα µέσα σε αυτούς τους χώρους, όπως και ένα πιάνο που είχε συνοδεύσει συναυλίες κλασικής µουσικής στο παρελθόν. «Με αυταρχικό τρόπο οι άνθρωποι του δηµάρχου έβαλαν αλυσίδες και άλλαξαν τις κλειδαριές στο παλιό δηµοτικό σχολείο και σε ένα κοινοτικό κέντρο παράδοσης και πολιτισµού, τα οποία εδώ και δέκα χρόνια φιλοξενούν εκδηλώσεις και δράσεις. Εχουµε προχωρήσει σε µήνυση κατά του δηµάρχου για εξύβριση, απειλή και συκοφαντική δυσφήµηση. Θέλουν να µας αποκόψουν µε γελοίες κατηγορίες από τους χώρους που συντηρούµε µε προσωπικό κόπο και χρόνο και αποτελούν για εµάς κόµβους συνεύρεσης και πολιτισµού» ανέφερε στο Documento η Μαρία Τεχνοπούλου που ζει στις Σταγιάτες και πρόσθεσε ότι «εµείς συνεχίζουµε να δηµιουργούµε στους ανοιχτούς δηµόσιους χώρους του χωριού φιλοξενώντας καλλιτέχνες, ανθρώπους του πνεύµατος, αλληλέγγυους και αλληλέγγυες στον αγώνα µας για ελεύθερο πολιτισµό και ελεύθερα νερά. Το νερό της Κρύας Βρύσης είναι και θα παραµείνει νερό των Σταγιατών, άρρηκτα δεµένο µε τον πολιτισµό και τις ρίζες µας, ελεύθερο για κάθε πολίτη». Επίσης πέντε άτοµα από το χωριό οδηγούνται σε δίκη στις 4 Νοεµβρίου γιατί αντιστάθηκαν στην ιδιωτικοποίηση της ∆ΕΥΑΜΒ τον Αύγουστο του 2018 σε συνεδρίαση του δηµοτικού συµβουλίου Βόλου.

Ο Αλκίνοος, η Ματούλα και τα παιδιά

Από την πρώτη στιγµή που ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις στις Σταγιάτες πολλοί άνθρωποι της τέχνης και του πνεύµατος στάθηκαν αταλάντευτα δίπλα στους κατοίκους. «Το πρώτο κείµενο που κυκλοφορεί ακόµη στο διαδίκτυο µε τις υπογραφές εκατοντάδων καλλιτεχνών στηρίζει τους ενεργούς πολίτες του Βόλου και τον αγώνα µας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Παλεύουµε επίσης εδώ και αρκετό καιρό ενάντια στην καύση σκουπιδιών στον Βόλο».

Η πρώτη δηµόσια πράξη στήριξης ήρθε µε το πανέµορφο τραγούδι «Το νερό των Σταγιατών» που έγραψε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στο οποίο συµµετείχαν µαθητές της περιοχής και η ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου, ενώ ηχογραφήθηκε στην πλατεία του χωριού. Τις επόµενες µέρες η Ματούλα Ζαµάνη ταξίδεψε από την Αµοργό και τραγούδησε το «Πριν» καθισµένη δίπλα σε µια βρύση, ενώ ο Σπύρος Γραµµένος βιντεοσκόπησε στις Σταγιάτες το παραµύθι του «Φανταστικό χωριό». «Σε όλους τους ανοιχτούς χώρους του χωριού γίνονται διαρκώς εκδηλώσεις όπως θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, ρεµπέτικα γλέντια, προβολές ταινιών και παρουσιάσεις βιβλίων».

Εκτός από τους γνωστούς καλλιτέχνες σε όλες αυτές τις δράσεις έχουν εµπλακεί πολλοί άνθρωποι από τις τοπικές κοινότητες και συλλογικότητες οι οποίοι αγκαλιάζουν και διευρύνουν τις πολιτιστικές δράσεις στις Σταγιάτες. «Πρόσφατα οργανώσαµε µια τζαζ βραδιά µε εξαιρετικούς µουσικούς από τον Βόλο, ένα διήµερο µε προβολές αυτοοργανωµένου κινηµατογράφου µε αλληλέγγυους/ες από τη Θεσσαλονίκη, συναυλίες κλασικής µουσικής, βραδιές µε παραδοσιακά τραγούδια του Πηλίου. Το επόµενο διάστηµα θα πραγµατοποιηθούν και αφηγήσεις παραµυθιών στην πηγή της Κρύας Βρύσης. Το βράδυ περπατάµε το µονοπάτι που οδηγεί στην πηγή του χωριού µε φαναράκια και φακούς και κάτω από το φως µιας λάµπας ο παραµυθάς αφηγείται ιστορίες που σχετίζονται µε το νερό. Επίσης στις 8 Αυγούστου ο ∆ηµήτρης Πιατάς θα ανεβάσει ένα θεατρικό µονόπρακτο του Θωµά Κοροβίνη µε λαϊκή ορχήστρα».

Ελεύθερες µικρές βιβλιοθήκες σε µονοπάτια

Οι µικροσκοπικές υπαίθριες βιβλιοθήκες δίνουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στο χωριό που αντιστέκεται στην τουριστικοποίηση και την εµπορευµατοποίηση της καθηµερινής ζωής. «Το βιβλίο παίζει πολύ σηµαντικό ρόλο στις Σταγιάτες. Η ανεξάρτητη πηλιορείτικη οµάδα δράσης (Απόδράσης) δηµιούργησε πριν από δέκα χρόνια µια δανειστική βιβλιοθήκη. Αυτήν τη στιγµή έχουµε συγκεντρώσει περίπου 2.500 βιβλία, τα οποία δυστυχώς βρίσκονται εγκλωβισµένα στους χώρους που έχει αποκλείσει ο δήµαρχος. Ωστόσο, έχουµε δηµιουργήσει και άλλες ελεύθερες µικρές βιβλιοθήκες. Η µια βρίσκεται στη µέση του µονοπατιού για τη Μακρυνίτσα, η άλλη κοντά στην πλατεία του χωριού, ενώ µια στάση λεωφορείου µετατράπηκε σε “Βιβλιοστάση”. Οι βιβλιοθήκες είναι ανοιχτές για τον κόσµο που εξακολουθεί να φέρνει, να δανείζεται και να ανταλλάσσει βιβλία. Τις προηγούµενες µέρες επισκέφτηκαν το χωριό µας ο Θωµάς Κοροβίνης, η Εύη Κουτρουµπάκη, ο Μάνος Κοντολέων, ο Παναγιώτης Χατζηµωυσιάδης και η Χαρούλα Αποστολίδου για να παρουσιάσουν τα βιβλία τους µε συνοδεία µουσικής και θεατρικών δρώµενων αλλά και για να συζητήσουµε για τις δράσεις µας που αφορούν το νερό».

Η ουσιαστική σχέση που έχουν αναπτύξει οι κάτοικοι από τις Σταγιάτες µε τον πολιτισµό έχει σκοπό να ανοίξει µονοπάτια επικοινωνίας µε τον κόσµο που αναζητάει αυθεντικούς τόπους συνεύρεσης µε φυσική οµορφιά. «Το χωριό είναι πολύ µικρό και ζει στη σκιά της Μακρυνίτσας και της Πορταριάς που έχουν αποκτήσει έναν αγοραίο τουρισµό που δεν µας εκφράζει. Ο σκοπός µας ήταν να ανοίξουµε διόδους επικοινωνίας µε ανθρώπους που εκτιµούν το χωριό για αυτά που µπορεί να προσφέρει, δηλαδή τη φύση, το νερό και την απλότητά του. Επιπλέον µε αυτές τις δράσεις προσπαθήσαµε να βελτιώσουµε και να οµορφύνουµε την καθηµερινότητα των ανθρώπων του χωριού. Ο Παντελής Βούλγαρης και η Ιωάννα Καρυστιάνη ήταν από τους πρώτους καλλιτέχνες που µας επισκέφτηκαν. Η Ιωάννα Καρυστιάνη µάλιστα είχε και την ιδέα της δανειστικής βιβλιοθήκης. Ολα αυτά τα χρόνια οι δράσεις µας υλοποιούνται µε όρους αυτοοργάνωσης χωρίς καµία χρηµατοδότηση από τους δηµοτικούς και τους κρατικούς φορείς. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές µας εκδηλώσεις είναι η γιορτή παραδοσιακού σπόρου που πραγµατοποιείται κάθε χρόνο το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαΐου».

«Αποφασίζοµεν και διατάσσοµεν» ο δήµαρχος

Παρά τον πλούτο των πολιτιστικών δράσεων που δίνουν ξεκάθαρη φυσιογνωµία και ποιότητα στις Σταγιάτες, η καταστολή το τελευταίο διάστηµα εντείνεται και δηµιουργεί την ανησυχία µήπως υπάρξει µια συντονισµένη προσπάθεια ποινικοποίησης του κινήµατος (όπως είχε συµβεί και στις Σκουριές Χαλκιδικής). «Αυτά τα ζητήµατα δεν είναι αποκοµµένα και η επίθεση που πραγµατοποιείται στη ζωή µας είναι ενιαία. Το πρόβληµα είναι η απόπειρα λεηλασίας της γης και της ελευθερίας µας. Οταν ο αέρας δεν είναι καθαρός γνωρίζουµε ότι και το νερό µολύνεται. Οι διοξίνες και τα φουράνια από την τσιµεντοβιοµηχανία που καίει πλαστικά και σκουπίδια στον Βόλο περνούν στο υπέδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα. Ο δήµαρχος µε τις κινήσεις του προσπάθησε να σπιλώσει τις προσωπικότητες και την αξιοπρέπειά µας µε χυδαίες εκφράσεις και ύβρεις. Η λογική του είναι αποφασίζοµεν και διατάσσοµεν και επιβάλλουµε αυτό που θέλουµε µε την καταστολή. Εχουµε µάθει ότι έχει προχωρήσει σε µηνυτήριες αναφορές εναντίον µας και έχει ξεκινήσει προανάκριση από την Εισαγγελία του Βόλου χωρίς να έχουµε τίποτα στα χέρια µας. Εµείς επιµένουµε ότι ο αγώνας µας θα είναι ανυποχώρητος και σε όλα αυτά θα συνεχίσουµε να απαντάµε µε πολιτισµό, δράσεις και ενότητα».

Η κουβέντα µας έφτασε και στον Βασίλη Μάγγο, ο οποίος συµµετείχε ενεργά στις κινητοποιήσεις στον Βόλο ενάντια στην καύση σκουπιδιών. «Η καταστολή που βιώσαµε στη διαδήλωση που έγινε στον Βόλο ήταν πρωτοφανής και διαρκώς σκεφτόµασταν πώς θα καταφέρουµε να γλιτώσουµε από την αστυνοµία. Ο Βασίλης Μάγγος τσακίστηκε στο ξύλο, δεν έχει σηµασία ποια ήταν η αιτία του θανάτου του. Κατέληξε µε σπασµένα πλευρά και ζηµιές στα εσωτερικά όργανα από τον ξυλοδαρµό που υπέστη. Αυτά τα περιστατικά είναι προφανές ότι τσακίζουν την ψυχολογία ενός νέου παιδιού που έχει δεχτεί τόσο µεγάλη βία».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter