Σταϊκούρας: Ανοιχτό ενδεχόμενο μείωσης ΕΝΦΙΑ κατά 10% το 2020 αν…

Σταϊκούρας: Ανοιχτό ενδεχόμενο μείωσης ΕΝΦΙΑ κατά 10% το 2020 αν…

Ανοικτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ το 2020 κατά 10%, άφησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αν επιλεγεί να διατεθεί εκεί το υπερπλεόνασμα που αναμένεται να υπάρξει στο τέλος του χρόνου και σε απόλυτα νούμερα μπορεί να φτάσει και τα 300 εκατ. ευρώ.

Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο είπε ο υπουργός, τον Μάιο του 2020, πριν τα καινούργια εκκαθαριστικά, να προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που θα κατευθυνθεί στη μείωση του ΕΝΦΙΑ είπε ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στον Real FM. Ο υπουργός Οικονομικών βέβαια έκρυψε πως δημιουργήθηκε αυτό το υπερπλεόνασμα και τι έλεγε πριν τις εκλογές. Οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν πριν τις 20 Νοεμβρίου, καθώς μέχρι τότε πρέπει να έχουν ενημερωθεί οι Θεσμοί, ενώ στις 21 Νοεμβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού.

Με ορίζοντα το 2020

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο Χρήστος Σταικούρας εξήγησε ότι «το πρώτο βήμα έγινε φέτος με τη μεσοσταθμική μείωση 22%, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. 

Εκκρεμεί ένα ακόμη βήμα. Το επόμενο βήμα είναι ακόμη μία μείωση 10%, το οποίο δεν το έχουμε βάλει επί της παρούσης στον Προϋπολογισμό του 2020. 

Και αυτό γιατί έχουμε ξεκινήσει μια άσκηση σχετικά πρόσφατα, με σκοπό έως τον Μάιο του 2020 να την έχουμε ολοκληρώσει, έτσι ώστε να αναμορφώσουμε το πλαίσιο προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας στη χώρα μας. 

Με δυο βασικά στοιχεία: το ένα είναι η επέκταση και εξορθολογισμός του συστήματος των ζωνών προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, και το άλλο η τυποποίηση και βελτίωση της διαδικασίας του συστήματος των ιδιωτών εκτιμητών. 

Στόχος μας είναι να καταστεί η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας πιο αποτελεσματική και κοινωνικά πιο δίκαιη. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο τον Μάιο του 2020, πριν τα καινούργια εκκαθαριστικά να προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που θα κατευθυνθεί στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, για τα νοικοκυριά που σταθερά πληρώνουν τα τελευταία χρόνια πολύ υψηλές υποχρεώσεις για την ακίνητη περιουσία τους”.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter