Σταϊκούρας: Από τα λεφτά χωρίς μνημόνια καταλήξαμε σε μνημόνια χωρίς λεφτά

Σταϊκούρας: Από τα λεφτά χωρίς μνημόνια καταλήξαμε σε μνημόνια χωρίς λεφτά

Αριθμώντας επτά σημεία, ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, στηλίτευσε τις κυβερνητικές επιλογές κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, ξεκαθαρίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει. Στην ίδια γραμμή και ο εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Γιάννης Κουτσούκος.

Ο τομεαρχης επί των Οικονομικών της ΝΔ έκανε λόγο για «δήθεν κυβερνητικές αυταπάτες» στο πεδίο της οικονομίας, παραθέτοντας τα επτά «ψέματα» -όπως είπε- της κυβέρνησης.

Το πρώτο σημείο αφορούσε την κυβερνητική ρητορική περί «καθαρής» εξόδου, με τον κ. Σταϊκούρα να τονίζει πως «το μόνο που ολοκληρώνεται το καλοκαίρι είναι η χρηματοδότηση», καθώς «οι μνημονιακές πολιτικές θα συνεχισθούν και θα επεκταθούν», επικαλούμενος τις ψηφισμένες μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο το 2019 και 2020 αντίστοιχα.

Δεύτερον, το αφήγημα της πλειοψηφίας περί αδιαπραγμάτευτης επιστροφής στη δημοσιονομική κανονικότητα. «Η κυβέρνηση των φόρων, των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών αδυνατεί να φέρει την κανονικότητα» είπε.

Τρίτη παρατήρηση του κ. Σταϊκούρα ήταν για το επιχείρημα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πως στο πολυνομοσχέδιο δεν υπάρχουν νέα μέτρα. «Αυγατίζουν οι μνημονιακές πολιτικές μετά το καλοκαίρι» είπε και πρόσθεσε: «Από τα λεφτά χωρίς μνημόνιο καταλήξαμε σε μνημόνιο χωρίς λεφτά».

Τέταρτον, η τροχιά υψηλής ανάπτυξης. Ο πρώην υπουργός υπενθύμισε πως η παρούσα κυβέρνηση παρέλαβε τη χώρα με 0,8%, όμως το αποτέλεσμα ήταν να χαθεί δυνητικός πλούτος ύψους 34 δις ευρώ και πιο συγκεκριμένα «από κάθε νοικοκυριό 8.220 ευρώ».

Κατά τον εισηγητή της ΝΔ, το πέμπτο κυβερνητικό «ψέμα» έχει να κάνει με το ύψος των πλεονασμάτων. «Από πολέμιοι των υψηλών πλεονασμάτων, γίνατε υπερασπιστές τους» κατηγόρησε, συμπληρώνοντας ως έκτο δεδομένο την αδυναμία της κυβέρνηση να τονώσει τη ρευστότητα της οικονομίας. Η έβδομη και τελευταία παρατήρησή του σχετιζόταν με τη Δημόσια Περιουσία και την τροποποίηση της χρηματοδοτικής σύμβασης για το Υπερταμείο.

Κουτσούκος: Εκλογές για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών

Ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, Γιάννης Κουτσούκος, χαρακτήρισε δεσμευτικό για το μέλλον της χώρας το πολυνομοσχέδιο, ξεκαθάρισε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο και ζήτησε εκλογές για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών «αν ο λαός θέλει να δει άσπρη μερα».

Ο κ. Κουτσούκος επιτέθηκε προσωπικά στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο για την τροποποίηση της δανειακής σύμβασης, καθότι -κατά τα λεγόμενά του- η Δημόσια Περιουσία μπαίνει ως υποθήκη, κάτι που είχαν αρνηθεί να πράξουν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. «Αυτό που κάνετε με το άρθρο 109, τροποποιώντας τη δανειακή σύμβαση και βάζοντας υποθήκη τη δημόσια περιουσία είναι πρωτοφανές, δεν το έκανε καμία κυβέρνηση» επισήμανε και κατέληξε ζητώντας εκ νέου εκλογές.

«Θα επιμείνουμε στην γραμμή που λέει ότι αν δεν ανατραπούν οι πολιτικοί συσχετισμοί που κρατούν τη χώρα δέσμια και παραδίδει ο ένας τις δεσμεύσεις στον άλλον με αλυσοδεμένη τη χώρα, δεν πρόκειται να τελειώσουν τα αδιέξοδα» ανέφερε και έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας: «Κατά συνέπεια, εκλογές θα γίνουν σύντομα και ο λαός μπορεί να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς αν θέλει να δει άσπρη μέρα». 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter