Σταϊκούρας: «Ασφαιρες» βολές και δήθεν αυστηρά μηνύματα κατά τραπεζών

Σταϊκούρας: «Ασφαιρες» βολές και δήθεν αυστηρά μηνύματα κατά τραπεζών

Mε «μηνύματα» (τα οποία είναι… «αυστηρά» δήθεν κατά τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ) αλλά όχι με πράξεις η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να αυξήσουν «άμεσα και γενναία» τα επιτόκια καταθέσεων, και να μειώσουν τα επιτόκια των νέων δανείων, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το 4,86% του Οκτωβρίου στο επιτόκιο των νέων δανείων ενώ άφησε υποτίθεται ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα στήριξης για τους πολίτες.

«Τελεσίγραφο 10 ημερών»

«Το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων είναι 0,05% σταθερό. Το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 0,26% και είναι 4,86%, απαράδεκτο. Θα πρέπει να κάνουν αύξηση επιτοκίων καταθέσεων άμεσα και σημαντικά, και να μειώσουν το επιτόκιο στα νέα δάνεια».

Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός δήλωσε ότι οι επικεφαλής των τραπεζών απάντησαν ότι θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση στη συνάντηση που είχαν. «Επιδιώκουμε αυτό να γίνει άμεσα και γενναία, όχι αύξηση 0,01%… Σε 10 μέρες έχουμε ξανά συνάντηση. Για μένα αυτά εξαντλούνται σε διάστημα 10 ημερών. Υπάρχουν τραπεζικά ιδρύματα στην Ελλάδα, όχι οι συστημικές τράπεζες, με πολύ υψηλότερο επιτόκιο καταθέσεων» διεμήνυσε.

Ο Χρ. Σταϊκούρας «θυμήθηκε» και τις προμήθειες των τραπεζών σημειώνοντας ότι «… χρεώνουν πολύ τους Έλληνες πολίτες, και δεν τους αποδίδουν αυτά που πρέπει. Ζήτησα να αξιολογήσουν εντός 10 ημερών 12 συγκεκριμένες προμήθειες».

«Η πολιτεία ζητά από τις τράπεζες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων» πρόσθεσε.

Για τα «κόκκινα δάνεια» διευκρίνισε ότι αναμένει πρόταση από τις τράπεζες σε δυο εβδομάδες που θα αφορά τους ευάλωτους ενήμερους δανειολήπτες, ωστόσο η κυβέρνηση συστηματικά «κωφεύει» για το ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν οι δανειολήπτες που ήδη αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υψηλές δόσεις.

Από την άλλη ξεκαθάρισε ότι οι όποιες ρυθμίσεις θα πρέπει να είναι χωρίς δημοσιονομικό κόστος και να σέβονται τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανόνες.

Βέβαια η ιστορία έχει δείξει πολλάκις ότι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν τιθασεύονται με… διορίες ούτε με εκκλήσεις. Απαιτούντα γενναία μέτρα με κόστος για τα κέρδη των τραπεζών, τα οποία όμως η παρούσα κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να λάβει.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter